Jacku Nicholsonovi bude osmdesát. Kino Aero to oslaví přehlídkou jeho kultovních děl

Jacku Nicholsonovi bude osmdesát. Kino Aero to oslaví přehlídkou jeho kultovních děl
Aero si pro diváky přichystalo sedm významných filmů z Nicholsonovy filmografie. Nejsou ale jen hercovým profesním životopisem, ale též připomínkou bezmála padesáti let americké kinematografie. "Na osobnosti Jacka Nicholsona milujeme prakticky vše, počínaje jeho maniakálním smíchem, černými brýlemi, zapáleností pro role nebo citem na zásadní režiséry, se kterými spolupracoval, ale zároveň neměl problém se s nimi do krve hádat," připomíná ředitelka kina Aero Zuzana Kameníková.
jacku-nicholsonovi-bude-osmdesat-kino-aero-to-oslavi-prehlidkou-jeho-kultovnich-del
Jack a Jim v Bezstarostné jízdě.
Aero uvede od úterý 18. do pátku 21. dubna celkem sedm filmů s Jackem Nicholsonem. Diváci se mohou těšit na svého času přelomovou a v Hollywoodu novou éru nezávislých filmů startující Bezstarostnou jízdu (1969), zamotaný neo-noir Romana Polanskiho Čínská čtvrť (1974), zásadní počin Miloše Formana Přelet nad kukaččím hnízdem (1975), kultovní dílo Stanleyho Kubricka podle románu Stephena Kinga Osvícení (1980), pěti Oscary oceněnou romanci Cena za něžnost (1983), výjimečné ztvárnění komiksového padoucha Jokera v Batmanovi (1989) režiséra Tima Burtona nebo gangsterku Martina Scorseseho Skrytá identita (2006).

Ikonická scéna z Kubrickova Osvícení:

"Stanislavského herecká metoda a častý výběr rolí jedinců brojících proti systému mu přinesly tři Oscary ve třech dekádách. Z dnešního pohledu, kdy jsme zřejmě svědky konce instituce hollywoodské hvězdy jako takové, je to až neuvěřitelné. Pokud můžeme některého z herců označovat termínem žijící legenda, je to právě Jack Nicholson," shrnuje Kameníková.
U příležitosti přehlídky Jacka Nicholsona proběhne ve foyer kina Aero i výstava "Jack Nicholson v plakátu". K vidění na ní bude například plakát Josefa Vyleťala k Bezstarostné jízdě. Ten zaujal tím, že na něm výtvarník musel zakrýt oblakem vlajku USA. Normalizace v tehdejším Československu roku 1971 jela na plné obrátky.
Jubileum Jacka Nicholsona si kromě pražského kina připomenou i diváci v brněnské Scale. V pátek 21. dubna se zde budou promítat filmy Bezstarostná jízda, Čínská čtvrť a Osvícení.
jacku-nicholsonovi-bude-osmdesat-kino-aero-to-oslavi-prehlidkou-jeho-kultovnich-del
Jack a Jim v Bezstarostné jízdě.

Jack Nicholson v Aeru

úterý 18. dubna
18:00 Cena za něžnost
20:45 Čínská čtvrť
středa 19. dubna
18:00 Batman
20:30 Osvícení
pátek 21. dubna
18:00 Bezstarostná jízda
20:00 Přelet nad kukaččím hnízdem
22:45 Skrytá identita
jacku-nicholsonovi-bude-osmdesat-kino-aero-to-oslavi-prehlidkou-jeho-kultovnich-del-2
Obrázek galerie #2