US tržby: Studující příšerky se utkaly s hordami zombies a Bradem Pittem. Kdo vyhrál?

US tržby: Studující příšerky se utkaly s hordami zombies a Bradem Pittem. Kdo vyhrál?
Světová válka Z | Paramount Network
Když máte známou sérii a navíc animák, na který budou děti přemlouvat své rodiče, zpravidla si nikdo jiný první místo neuzme. O víkendu se pravidlo naplnilo, když Univerzita pro příšerky trhla 82 milionů dolarů. To je o 20 více, než kolik měla kdysi jednička. Ta se nicméně dočkala výrazně lepších recenzí, takže je nepravděpodobná, že by sequel dosáhl stejného celkového výsledku na domácích tržbách (čtvrt miliardy). V Pixaru přesto smutnit nebudou. Celosvětově má jejich novinka za první víkend 136 milionů. Dá se očekávat, že minimálně 2x tolik ještě v kasičce přistane. Což je dobré pro ekonomiku, ale horší pro diváky. Pixar přeřadil na vypravěče, který už jen recykluje své starší úspěchy, a podobná čísla je ke změne nedokopají.
Univerzita pro příšerky
Univerzita pro příšerky stanula na vrcholu navdory klesající kvalitě snímků od Pixaru. Bude se i další film těšit takovému zájmu?
Překvapila Světová válka Z. Ta měla do kin dorazit už před půl rokem, ale studiu se znelíbil konec a celá finální třetina se musela přetočit. Problematický vývoj nakonec filmu neuškodil. 66 milionů je solidní start pro podobnou látku a pokud vydrží zájem diváků a star power Brada Pitta, možná tu máme zaděláno na opravdový hit. Stačí si vzpomenout na žánrově spřízněný a taktéž přestříhaný snímek Já, legenda s Willem Smithem. Recenze byly obdobné, start jen o kousek lepší a nakonec to Legenda dotáhla na půl miliardy celosvětově. Válka má stejné šance.
Dvě silné novinky odsunuly Supermana na třetí pozici. Propad v USA o 64% není malý, klíčové ale je, že celosvětově má Muž z oceli po 10 dnech promítání 398 milionů celosvětově, přičemž předchozí pokus o vzkříšení Superman se vrací vydělal 391 celkově! Snyderův restart se DC vyplatil. Marvel se musí mít na pozoru, protože chlápek s červenou pláštěnkou nejspíš nezůstane v rámci tržeb o moc pozadu za Batmanem. Což znamená, že komiksová válka je oficiálně započata. Doufejme, že vyhrají hlavně diváci.
Muž z oceli
Muž z oceli | Warner Bros.
Velmi slušně si vede na čtvrtém místě Apokalypsa v Hollywoodu, jež si připsala dalších 13 milionů. 52 mega za dva týdny promítání v nabušené sezóně, to není pro blbinu od party amerických komiků vůbec špatná vizitka. Za hity dále platí na pětce Podfukáři, Rychle a zběsile 6 na šestém místě, osmá Očista, devátý Star Trek a desátý Iron Man 3. Jediní pátí Stážisti na sedmičce jsou v kolonce neúspěchu. Ale tak někdo ten cejch mít musí.
¨Kompletní žebříček víkendových tržeb naleznete zde.