US tržby: Muž z oceli udeřil silou, která ukazuje Marvelu, že i DC má své fanoušky

US tržby: Muž z oceli udeřil silou, která ukazuje Marvelu, že i DC má své fanoušky
Temný rytíř | Warner Bros.
Superman byl od počátku riskantní, ale logický krok k navázání na velkolepý netopýří úspěch. Původní quadrilogie se z dobré dostala do kolonky filmového odpadu (což ji paradoxně s Batmanem spojuje) a ani sedm let starý pokus Bryana Singera o znovuzrození se nevydařil. Singer příliš vsadil na to, že lidé milují originál a natočil poctu takového kalibru, že svou naivitou diváky stejným způsobem těšila jako štvala. Režisér Zack Snyder to proto u Muže z oceli bere z druhého konce - destruktualizací původních motivů, které přetvořil pro doslova nového Supermana (sbohem, slipy). A vyšlo to. Recenze jsou sice o dost horší, než třeba u Singera, komerční záběr je na tom ale opačně. Nový Superman o prodlouženém víkendu ve Státech otevřel za 125 milionů dolarů a k tomu přidal 71 ze světa. Na tuhle cifru dřel Singerův kůň měsíc, přičemž stál nenažraných 270 milionů. Snyder si vystačil s "jen" 225 miliony, které by se měly studiu bez problémů do pár týdnů vrátit...
Heath Ledger
Temný rytíř | Warner Bros.
... pokud mu nedojde šťáva. Ohlasy na Muže z oceli se totiž pohybují na hraně vedoucí k rychlým propadům tržeb v následujících týdnech. Je těžké posoudit, zda 1) diváci byli jen zvědavý, jak se slavná postava vrátí, nebo 2) jsou z filmu opravdu tak nadšení, aby podobné částky padaly i nadále či 3) se jen DC chytře svezlo na vlně určenou Marvelem, kdy se z komiksových adaptací stalo to nejžhavější filmové zboží. Faktem je, že druhý Temný rytíř se nekoná. Ale on i Batman začíná byl "jen" velmi dobrý a finančně si vedl tak akorát, aby vznikla fenomenální dvojka. Třeba to se Supermanem bude stejné. Nebylo by to poprvé, co by šel ve šlépějích gothamského ochránce.
O víkendu též vrazila do kin komedie Apokalypsa v Hollywoodu, která si urvala druhé místo. Nadšené recenze a otvírák za 32 milionů je dostatečná startovní pozice pro film, který tu samou sumu stál a co víc, šeptanda pracuje v jeho prospěch. Pokud Supermanovi hrozí urychlený pád důsledkem vlažnějších ohlasů, Apokalypsa na tom bude přesně opačně - tenhle film se pár měsíců žebříčku nepustí a jeho propady budou jen minimální.
Craig Robinson, Jonah Hill, Danny McBride, Seth Rogen, Jay Baruchel, James Franco
V Apokalypse v Hollywoodu se sešla řada populárních amerických komiků.
Vítěz minulého týdne horor Očista si od minule sice značně pohoršil (propad o 75%), což ale nic nemění na tom, že má studio dávno vyděláno (rozpočet 3 miliony, celosvětové tržby 58). Podfukáři zdolali celosvětově sto milionů, takže se možná skutečně dočkáme sequelu. Rychle a zběsile 6 se stalo nejúspěšnějším dílem série - aktuálních 636 milionů poráží svého předchůdce o desítku a to ještě zdaleka není u konce s dechem. Království lesních strážců vydělává střídmě, Stážisti de facto nezaujali vůbec (film o Googlu byl měl mít po dvou týdnech víc než 30 milionů). Po zániku Země je na tom pořád stejně špatně a Tonyho Starka dělí jeden jediný milion od čtyř stovek na domácích tržbách. A Star Trek? Ten se blíží čtyřem stům milionům celosvětově, což vedle Tonyho působí chudě, ale pro sérii jde o dobré číslo. Pro případnou trojku by to ale přeci jen chtělo aspoň půl miliardy.
Kompletní žebříček víkendových tržeb naleznete zde.