Tržby: "Starý" Lví král pořád vládne

Tržby: "Starý" Lví král pořád vládne
Lví král | 2002 WALT DISNEY Pictures
Lví král
Lví král | 2002 WALT DISNEY Pictures
Lví král to během svého nejnovějšího tažení dotáhl v amerických kinech na první příčku TOP 10 s 29 miliony. To je na obnovení klasiky úctyhodný výkon, přičemž úspěch je o to větší, že byl snímek nasazený do pouhých 2330 kin (velké filmy zpravidla nejdou pod tři tisíce). U Disneyho si mohou mnout ruce. Jejich proslavené dílo jim jen z amerických kin přinese minimálně 100 milionů, přičemž celosvětové tržby se nezastaví pod čtvrt miliardou. Pixar se sice v poslední dekádě etabloval jako král animovaných filmů, před velikostí Lvího krále ale musí smeknout i on.
Nákaza
Nákaza | Warner Bros.
Na druhé místo se sesunul vítěz minulého týdne, Nákaza Stevena Soderbergha, která se oproti minule v tržbách propadla o střízlivých 35%. To v praxi znamená 14 milionů dolarů. Na trojce startuje fantasticky hodnocené akční psychologické artové drama Drive (uf, ten film se vážně nedá lehce zařadit) s přijatelnými jedenácti miliony.
Pro film se šeptandou "podívané roku" je podobná pozice lehkým zklamáním, v následujících týdnech se ale dají očekávat minimální propady. Napřed se musí mezi diváky rozjet nadšená šeptanda o tom, „co“ je to vlastně za film. Což se prostě dost dobře z recenzí a trailerů vyčíst nedá.
James Marsden
Na čtvrtém místě drama Černobílý svět, které atakuje pozici nejpříjemnějšího finančního překvapení roku. Snímek za 25 milionů podle slavné předlohy naplnil očekávání čtenářů a příjemně překvapil kritiky, což vede k nadšeným reakcím a malému ústupu z prvních pocit. Aktuálně má Černobílý svět na domácích tržbách 147 milionů dolarů, což je pro podobný „malý film“ úžasné číslo. Na pětce startuje remake Strašáků, kterému se nepovedlo navázat na úspěch svého předchůdce s Dustinem Hoffmanem v hlavní roli. 5 milionů za první víkend a převážně záporné kritiky jen podtrhují zbytečnost podobných předělávek.
Na šestce startuje další novinka, komedie Nechápu, jak to dokáže, ve které by Sarah Jessica Parker hrozně ráda oživila slávu Carrie ze Sexu ve městě. Nepodařilo se. Špatné kritiky a 4.5 milionů dolarů za první tři dny promítání odsuzují Parker k dalšímu hledání nové dojné krávy. Good Luck.
Sam Worthington
| Miramax Film Corp.
Zbytek žebříčku je již ve starých barvách. Na sedmičce Dluh (aktuální tržby 26 milionů, rozpočet 20), na osmou pozici se propadl Warrior Toma Hardyho, který i přes nadšené recenze diváky vůbec nezajímá, na devítce Zrození Planety opic (ta má aktuálně na kontě 391 milionů dolarů celosvětově!) a desítku tento týden uzavírá laciná (a nejspíš proto nijak extra finančně úspěšná) kopie Leona Colombiana.
V rámci tržeb to tentokrát nebyl vůbec špatný víkend, přičemž Lví král 100% překvapil. Opravdu zajímavý boj to ale bude až příště, kdy „chlapeček z Twilight“ vyrazí do kin s akčním thrillerem Bez dechu, dále bude na programu líbivá limonáda Můj přítel delfín, akčňák s triem Statham / De Niro / Owen Elitní zabijáci a sportovní Moneyball Brada Pitta. To bude boj o diváky!
Kompletní žebříček víkendových tržeb naleznete zde.