Na Kawasakiho růži dosedl Zlatý ledňáček!

Na Kawasakiho růži dosedl Zlatý ledňáček!
na-kawasakiho-ruzi-dosedl-zlaty-lednacek-1
Mezinárodní porota vedená režisérkou Mariou Procházkovou udělila Zlatého ledňáčka Kawasakiho růži "za emotivní intepretaci příběhu "a la these" o důsledcích doby nedávno minulé na lidské vztahy a životy, a zejména za několik skvělých filmových scén, stojících na výborných hereckých výkonech". Pro Hřebejka je to už třetí vítězství na plzeňském festivalu, předtím vyhrál s filmy Musíme si pomáhat a Pupendo.
Zvláštní ocenění získal Radim Špaček díky filmu Pouta "za to, že dokázal důsledně zachytit šedivou atmosféru 80. let a vytvořit postavu, která ztělesňuje nesmyslnou brutalitu politického systému".
Mezinárodní porota pro dokumentární film vedená českým režisérem Miroslavem Jankem udělila Zlatého ledňáčka snímku Krajina osudu režiséra Pavla Kolaji s odůvodněním, že "autor nespoléhal na pouhý záznam kouzla osobnosti profesora Vyskočila, ale poctivě si vybudoval vlastní filmovou metodu, která reflektuje myšlenkové pochody samotného protagonisty."
Zvláštní ocenění v kategorii dokumentů získal Přízrak svobody II režiséra Karla Žaluda "za smělé vykročení přes hranice dokumentárního žánru a za experimentování s filmovým časem".
O Divácké ceně pro Kawasakiho růži rozhodli diváci hlasováním beprostředně po skončení jednotlivých projekcí, Cenu za nejlepší herecký výkon si díky hlasování na webových stránkách festivalu odnesl Ondřej Malý za ztvárnění postavy Antonína ve filmu Pouta.
Na slavnostním zakončení Finále udělila své Výroční ceny i Asociace českých filmových klubů. V kategorii hraných filmů se radoval Protektor, mezi dokumenty Zapomenuté transporty do Polska, tedy stejné tituly, které letos vyhrály České lvy.