Český mír zahájí plzeňské Finále

Český mír zahájí plzeňské Finále
Rekordní soutěž
cesky-mir-zahaji-plzenske-finale-4
Rekordních dvaadvacet hraných filmů se letos ucházelo o účast v soutěži o Zlatého ledňáčka. Mezinárodní porota vedená českou režisérkou Mariou Procházkovou (Žralok v hlavě , Kdopak by se vlka bá) nakonec ale bude hodnotit jen devět snímků: Muži v říji , Hodinu nevíš , Jánošík. Pravdivá historie , Lištičky , Protektor , Zemský ráj to na pohled , Dvojka , Kawasakiho růže , Pouta.
Do boje o Zlatého ledňáčka v kategorii dokumentů bylo ze 74 přihlášených nakonec přijato devatenáct titulů. Tříčlenná mezinárodní porota vedená českým dokumentaristou Miroslavem Jankem (Občan Havel) bude hodnotit nejen tituly, které už proběhly kiny a získaly ceny na jiných přehlídkách (Zapomenuté transporty do Polska, Vítejte v KLDR!), ale i řadu žhavých novinek či unikátních kousků, které u nás jinak nejsou k vidění.
O Ceně za nejlepší herecký výkon rozhodne hlasování na webových stránkách festivalu (www.filmfestfinale.cz), o Divácké ceně hlasování diváků bezprostředně po jednotlivých projekcích. Novinkou je Cena Dagmar a Václava Táborských, která bude udělována mladým tvůrcům do 35 let.
Nabité doprovodné sekce
cesky-mir-zahaji-plzenske-finale-5
Doslova ve švech praská doprovodný program. V sekci Báječní lidé s klikou se letos představí dokument Karla Vachka Nový Hyperion anebo Volnost, rovnost, bratrství, televizní film Antonína Moskalyka Modlitba pro Kateřinu Horovitzovou, studentský snímek Saši Gedeona Zavřeno pro rodinný smutek a jeho druhý a zatím poslední celovečerní film Návrat idiota.
Sekce Nejbouřlivější desetiletí české kinematografie doputovala do roku 1970 a nabídne Archu bláznů Ivana Baladi, Nahotu Václava Matějky, Valerii a týden divů Jaromila Jireše a legendární Ucho Karla Kachyni.
Pocty se letos dočkají hned tři tvůrci, režisérka Drahomíra Vihanová (mj. celovečerní Pevnost s Györgem Cserhalmim, Miroslavem Donutilem a Josefem Kemrem v hlavních rolích), herec Petr Čepek (Petrolejové lampy, Lekce Faust, Prokletí domu Hajnů, Svědek umírajícího času) a výtvarník, animátor, režisér a ojedinělý filmový vizionář Karel Zeman (Vynález zkázy, Bláznova kronika, Ukradená vzducholoď, Čarodějův učeň).
cesky-mir-zahaji-plzenske-finale-6
Fenoném doby se tentokrát zaměří na český underground (mj. autorská čtení Ivana "Magora" Jirouse, mimořádně působivý celovečerní film Petra Nikolaeva ...a bude hůř, dokument Jany Chytilové The Plastic People of the Universe), Zapadlá arcidíla letos opráší prach z filmů Byli jsme to my?, Don Gio, Krvavý román, Řád a Mňága - Happy End a sekce Zvláštní uvedení divákům představí mj. Nedodržený slib či Tango s komáry.Český válečný film uvede to vůbec nejlepší, tedy Atentát, Nebeské jezdce, Tmavomodrý svět, Tobruk a skutečnou, byť hodně pozapomenutou perlu Signum laudis.
Podrobnosti o programu festivalu, který vítěze vyhlásí v pátek 23. dubna, ale potrvá až do soboty 24. dubna, najdete zde.