Protektor dostane šanci bojovat o Oscara (EXKLUZIVNÍ rozhovor)

Protektor dostane šanci bojovat o Oscara (EXKLUZIVNÍ rozhovor)
protektor-dostane-sanci-bojovat-o-oscara-exkluzivni-rozhovor-1
ČFTA vybrala letos výtvarný film Marka Najbrta jako ušitý na míru hollywoodským zvyklostem, válka, Němci, Židé. Ostatně právě tento model, až na Vesničku mou střediskovou, či Kolju, otevíral Čechům brány k nominacím na Oscara. Poctu nejvyšší získaly Ostře sledované vlaky, nominace potom Musíme si pomáhat, či Želary..“, uvedl k nominaci Protektoru ředitel ČFTA Petr Vachler. Porota vybírala ze snímků, které měly premiéru od října 2008 do konce září 2009. V nejlepší trojici se dále abecedně umístily filmy Hlídač č. 47 a film Na půdě aneb kdo má dneska narozeniny. "My samozřejmě máme radost z toho, že to přichází v den distribuční premiéry, což by mohlo Protektoru pomoci u diváků. Zároveň, co se týče očekávání samotné Oscarové nominace, jsme realisti. Víme, že je tam mnoho jiných kandidátů, ale je pro nás dobře, že se můžete pokusit," komentoval nominaci pro ČFN.cz režisér Marek Najbrt
protektor-dostane-sanci-bojovat-o-oscara-exkluzivni-rozhovor-2
Jednotlivé země do kategorie Nejlepší cizojazyčný film mohou své kandidáty hlásit do 1. října, přičemž řada z nich už má v tuto chvíli „odvoleno“. Z těchto kandidátů posléze Americká filmová akademie vybere postupně ve dvou kolech pět nominovaných. Loňští Karamazovi bohužel neprorazili, uvidíme, jak si povede válečný snímek, jehož styčné body mají jednoznačně „oscarové“ parametry. Od poloviny 90. let doporučila Česká filmová a televizní akademie do klání o Oscara Menzelův snímek Obsluhoval jsem anglického krále, Švankmajerovy Šílené, Hřebejkovy filmy Horem pádem a Musíme si pomáhat, Štěstí a Divoké včely Bohdana Slámy, Trojanovy Želary, Svěrákův Tmavomodrý svět, Návrat idiota Saši Gedeona, Je třeba zabít Sekala a Zapomenuté světlo Vladimíra Michálka, Svěrákova Kolju a Díky za každé nové ráno Milana Šteindlera.

Exkluzivní rozhovor s Markem Najbrtem

protektor-dostane-sanci-bojovat-o-oscara-exkluzivni-rozhovor-3

Trailer

Malé P.S. pro hnidopichy: Po vyhlášení nominace se v různých internetových fórech objevila řada překvapených hlasů, jak mohli členové ČFTA snímek nominovat, když má premiéru teprve dnes. Snímek byl samozřejmě s předstihem asociaci poskytnut a mimo jiné již proběhla novinářská projekce, která zpravidla bývá několik dnů až týdnů před samotnou premiérou.