Harrison Ford se ve svém prvním seriálu prohání po prériích a dokazuje, že Indiana Jonese pořád zvládne

Harrison Ford se ve svém prvním seriálu prohání po prériích a dokazuje, že Indiana Jonese pořád zvládne
1923 | Paramount Network
Seriál Yellowstone od Taylora Sheridana běží už pátým rokem a v USA se mu daří. Kevina Costnera navrátil do prostředí, v němž mu to svědčí nejlépe, a ságu o rančerské rodině Duttonových postupně rozšiřuje i do minulosti. Loni prostřednictvím desetidílné série 1883 se Samem Elliottem, letos v prosinci pak dostaneme druhý prequel s názvem 1923.
Tvůrčí tým v podobě Sheridana a jeho kameramana a seriálového režiséra Bena Richardsona se nemění, na rozdíl od dobového zasazení a samozřejmě herců. Duttonovi nyní povede patriarcha Jacob Dutton (bratr Jamese Duttona, jehož si v 1883 zahrál Tim McGraw) v podání Harrisona Forda a jeho žena Cara s tváří oscarové Helen Mirren.
1923
První čtyřicetivteřinová upoutávka nastiňuje prostředí západních pohoří USA, která ve dvacátých letech minulého století neunikla etnickému napětí, prohibici či ekonomické krizi. „Násilí tuto rodinu vždy pronásledovalo,“ tvrdí mimoobrazový komentář na pozadí série akčních výjevů, které předznamenávají nová nebezpečí pro osadnickou rodinu.
Zraky publika se budou upínat především na hvězdného Forda, jenž za svůj život ztvárnil několik z nejpamátnějších hrdinů stříbrného plátna, ale seriálům se spíše vyhýbal. Naposledy se roku 1993 objevil v Mladém Indiana Jonesovi, konkrétně v páté epizodě druhé série. Poslední roky své kariéry spojil hlavně s návraty k ikonickým charakterům – roku 2008 se vrátil jako Indy v Království křišťálové lebky, o sedm let později oprášil oblek Hana Sola v Síle se probouzí a roku 2017 oživil také Ricka Deckarda ve filmu Blade Runner 2049.
Nyní má za sebou natáčení pátého Indiana Jonese, jenž dorazí v červnu příštího roku, a s osmi křížky na krku se vrhá i do práce pro televizi. Čeká jej totiž role v komediálním seriálu Shrinking od tvůrců Teda Lassa, byť se momentálně protřásá 1923. V traileru vidíme slavného herce pouze krátce, ale s kloboukem a v koňském sedle nenechává nikoho na pochybách, že pokročilý věk mu zatím nepřekáží. Totéž ostatně platí také o sedmasedmdesátileté Helen Mirren, která s Fordem utváří ohromně silnou charakterní dvojici.
Seriál 1923, který svým zasazením navazuje třeba na klasický velkofilm Gigant s Jamesem Deanem, potažmo na loňskou Sílu psa, bude mít premiéru na Paramount+ 18. prosince. V tentýž den vychází rovněž sedmá epizoda páté série Yellowstonu, fanoušci a fanynky celého projektu tudíž budou mít vzácnou možnost sledovat naráz dvě odlišné linie příběhu. A takových lidí se najde minimálně za oceánem spousta – únorové finále čtvrté řady Yellowstonu si podle magazínu Forbes nenechalo ujít 9,3 milionu uživatelů, což překonává například finální epizodu šesté série Hry o trůny (8,9 milionu).
Yellowstone
Yellowstone | Paramount Network
Harrisona Forda čeká rovněž debut v komiksové sérii MCU, kde nahradil zesnulého Williama Hurta v roli generále Thaddeuse Rosse, a počítá se s ním pro nadcházející týmovku Thunderbolts i pro nového Kapitána Ameriku s podtitulem New World Order. V osmdesáti letech si legendární protagonista Dobyvatelů ztracené archy, Uprchlíka či Blade Runnera nevede vůbec zle.

Kinolog: Maminky a padouši mají vždy pravdu. Alespoň v komiksových filmech

Marvelovské komiksy se rozrostly na třicet titulů. Druhý díl Black Panthera však postrádá původního hrdinu, nahradily ho hned čtyři hrdinky. A padouch je ještě méně padouchovitý než předtím.