Zemřel oscarový herec William Hurt. V Praze natáčel Dunu a předával Českého lva

Zemřel oscarový herec William Hurt. V Praze natáčel Dunu a předával Českého lva
William Hurt | Miramax Films
William Hurt se narodil 20. března roku 1950 ve Washingtonu D.C. Vystudoval William Middlesex School, v jejímž divadelním klubu se výrazně angažoval, byl jeho viceprezidentem. Z Bostonu se přesunul do Londýna, kde studoval prestižní Juilliard School of New York. V divadle Circle Repertory Company ztvárnil Shakespeareova Hamleta, za účinkování v divadelní hře Cornei Jacker Můj život obdržel cenu Obie.
William Hurt
Mutace (1980)
K filmu se Hurt dostal v roce 1980, kdy debutoval v Mutaci Kena Russella. Ve sci-fi hororu ztvárnil ambiciózního vědce provádějícího pokusy s lidským vědomím. Významnou spolupráci Hurt později navázal s ceněným režisérem Lawrencem Kasdanem, zahrál si v jeho filmech Žár těla (1981), Velké rozčarování (1983) a Miluji tě k smrti (1990). William Hurt dokázal mimořádně sugestivně ztvárnit psychicky narušené hrdiny a hned v roce 1985 získal svého jediného hereckého Oscara za hlavní roli ve snímku režiséra Hectora Babenca Polibek pavoučí ženy.
William Hurt
Polibek pavoučí ženy (1985) | Island/Alive
Ve filmu si William Hurt zahrál gaye, který musí sdílet celu s levicovým radikálem. Mezi dvojicí vzniká mimořádné napětí, ale též přátelství a touha po jiném životě. Na Oscara byl Hurt nominován ještě třikrát za snímky Bohem zapomenuté děti (1986), Vysíláme zprávy (1987) a Dějiny násilí (2005).
Harvey Keitel, William Hurt
Smoke | Miramax Films
Na mě osobně nejsilněji zapůsobil v komorním melodramatu Smoke (1995) režiséra Waynea Wanga, které natočil spolu s uznávaným spisovatelem Paulem Austerem. Snímek pojednává o každodenních životních starostech a slastech, Hurt zde ztvárnil spisovatele, jemuž zemřela manželka, jeho životního přítele si zahrál Harvey Keitel provozující v newyorském Brooklynu sympatickou trafiku pro milovníky tabáku a krátkého potlachu. V hvězdami nabitém snímku se dále představili například budoucí oscarový herec Forest Whitaker, Jared Harris a Ashley Judd. O hudbu mimořádně intimního, lidského a emotivního snímku se postarala oscarová skladatelka Rachel Portman a Tom Waits.
Renée Zellweger, Tom Everett Scott, William Hurt, Meryl Streep
Jediná správná věc (1998) | Universal Pictures US
Rok nato se William Hurt objevil po boku Charlotte Gainsbourgh ve filmové adaptaci světoznámého románu Charlotte Brontë Jana Eyre. Smysl pro romanticko-dramatický žánr potvrdil Hurt ve vztahovce Jediná správná věc (1998). Snímek pojednávající o krizi manželství vynesl oscarovou nominaci Hurtově filmové partnerce v podání Maryl Streep. V mysteriozní Vesnici (2004) M. Night Shyamalana ztvárnil postavu Edwarda Walkera, vesnického vůdce, varující před vstupem do tajuplného lesa hrozícího nebezpečím.
Duna
Duna (2000) | Syfy
William Hurt také navštívil Prahu, když zde v roce 2000 natáčel koprodukční sci-fi seriál Duna. V sérii ztvárnil vévodu Leta Atreida. Na vzniku šestihodinové podívané se podílel i kostýmní výtvarník Theodor Pištěk. Ve stejné době se Hurt zúčastnil udílení výročních filmových cen Český lev, když předával sošku herečce Tereze Brodské.
William Hurt
William Hurt jako Thunderbolt Ross – Black Widow (2021) | Marvel Studios
William Hurt se objevoval i v komiksových marvelovkách. Počínaje Neuvěřitelným Hulkem (2008) ztvárňoval postavu Thaddeuse Rosse. Naposledy se v této roli objevil ve snímku Black Widow v roce 2021.