Konec seriálu Živí mrtví v nedohlednu. Čeká ho kvůli tomu tragický osud?

Konec seriálu Živí mrtví v nedohlednu. Čeká ho kvůli tomu tragický osud?
Přední tvůrce komiksů Robert Kirkman (vlevo). (foto: AMC)
Producenti úspěšných seriálů by měli vědět, proč se říká, že v nejlepším je třeba skončit. Příběhové seriály, ve kterých daná zápletka s každou novou epizodou postupuje kupředu, si většinou nemůžou dovolit luxus kupit série až do dvouciferného čísla. Na rozdíl třeba od sitcomů či obecně epizodických seriálů, jejichž díly na sebe nenavazují. Jak to bude se seriálem Živí mrtví (The Walking Dead)? 22. října bude mít premiéru první epizoda již osmé řady populární zombie mlátičky. Osmé série jsou na příběhové seriály už poměrně vysokým číslem, pro takového Dextera či Hru o trůny jsou například finálním, nicméně podle informací od tvůrců seriálu Živí mrtví a vysílatele (AMC) se chystají vytvořit minimálně ještě pět dalších sérií.
Robert Kirkman
Přední tvůrce komiksů Robert Kirkman (vlevo). (foto: AMC)
Živí mrtví sleduje vcelku věrohodně s občasnými odlišnostmi komiksovou předlohu Roberta Kirkmana, Tonyho Moorea a Charlieho Adlarda, která nicméně stále není ukončena. Neustále vycházejí další a další díly, které generují nová a nová dobrodružství populárních hrdinů. Kirkman sice v nedávném rozhovoru potvrdil, že se již chystá příběhovou linku zakončit, ovšem nic to nemění na tom, že konec seriálu je ještě hodně daleko.
Momentálně komiks vydal Svazek 29, jenž se skládá z dílů 169-174, a i nadále pokračuje. Pravděpodobný děj osmé série se nachází ve Svazku 20, skládající se z dílů 115 - 120. Aby tudíž seriálová adaptace dohnala děj komiksové předlohy, pravděpodobně budou hypoteticky zapotřebí ještě tři další série (za předpokladu, že TV adaptace bude stejně věrná předloze jako doposud), plus poté ještě několik dalších, než bude celý příběh konečně ve finále. 
Příběhové seriály, které trvají až příliš dlouho, často zaznamenávají vcelku logický problém klesající kvality. Podobný osud například postihl seriály Dexter nebo Ztraceni. Samozřejmě klíčovým momentem k předčasnému ukončení seriálu je kritický pokles sledovanosti, což v případě seriálu Živí mrtví nehrozí. Jakkoliv po sedmé sérii rapidně klesla, je stále dostatečně vysoká, aby nová série dostala v rozpočtu stanice zelenou. Ovšem počet příspěvků kdysi pravověrných fanoušků, kteří tvrdí, že seriál již dávno není to, co býval a že kvalita jde prudce dolů, povážlivě narůstá. Pokud má mít seriál opravdu ještě minimálně 5 dalších sérií, mám vážné obavy, aby neskončil televizní eutanázií, kde už nic není životaschopné a příběh se povleče jako zombie v naději, že ho někdo už konečně praští do hlavy. A aby se na seriál Živí mrtví vzpomínalo globálně v negativním světle, to by si asi žádný jeho fanoušek nepřál.
konec-serialu-zivi-mrtvi-v-nedohlednu-ceka-ho-kvuli-tomu-tragicky-osud-2
Vůdce Spasitelů Negan a jeho pálka Lucille. (foto: AMC)
Paradoxně se tak člověk dostává do situace, kdy si přeje, aby skončilo to, co ho baví. Seriál je teď v opravdu skvělé pozici pro velkolepé finále. Hlavní hrdina Rick a jeho komunita se momentálně spojují s dalšími skupinami přeživších, aby společně čelili mocným Spasitelům, nesmírně početné bandě ozbrojenců, vedené charismatickým Neganem, největším nepřítelem, jakému Rick a jeho přátelé dosud čelili. Pokud má mít seriál ještě dalších 5 sérií, lze očekávat, že Negan bude poražen a nahradí ho nějaký jiný padouch. A jsme rázem u nastavované kaše.
V následujících měsících tedy uvidíme, jak si seriál povede a jak dlouho se Živí mrtví ještě uživí.     
Hra, jak dobře znáte horory, z loňského prvního ročníku HororKempu:
Filmy HororKempu
Obrázek článku