10 lákadel Febiofestu, z nichž si vybere prostě každý

10 lákadel Febiofestu, z nichž si vybere prostě každý
Hon na lišku se na Febiofestu představí v české předpremiéře.
Talisman vlků (2015)
Čína, Francie, režie: Jean-Jacques Annaud
b16ee37c
Jeden ze zahajovacích filmů Febiofestu. Režisér Annaud (Medvěd, Sedm let v Tibetu, Nepřítel před branami) rozumí lidem, zvířatům a divákům. Nejinak je tomu v případě Talismanu vlků. Ve filmu je mladý Číňan v Mongolsku konfrontován s klanem vlků. A protože není kulturním barbarem jako čínští okupanti Tibetu, rozhodne se jedno vlčí mládě odchytit a vychovat. Jean- Jacques Annaud bude mít na letošním Febiofestu projekci hned několika svých děl. Slzu budete moci zamáčknout například u Medvěda (1988).
 
Králova zahradnice (2014)
Velká Británie, režie: Alan Rickman
Kate Winslet, Alan Rickman
Ludvíka XIV. si zahrál režisér Alan Rickman. Na snímku s Kate Winslet. | BontonFilm
Velkolepou kostýmní podívanou z doby krále Ludvíka XIV. si jako druhý zahajovací film Febiofestu přichystal herec a příležitostný režisér Alan Rickman. Slavný představitel profesora Snapea ze série o Harry Potterovi vás zavede do Versailles, kde bude Kate Winslet nejen navrhovat zahrady, ale též nahlížet do zákulisí královského dvora. Ludvíka XIV. ztvárnil Alan Rickman.
 
Mr. Turner (2014)
Německo, Francie, Velká Británie, režie: Mike Leigh
Timothy Spall
Z filmu Mr. Turner, který vypráví o slavném britském malíři. | Febiofest
Do výčtu se nám dostal ještě jeden historický film. Mr. Turner přibližuje život slavného romantického malíře Williama Turnera, jehož tvorba předznamenala nástup impresionismu. Divadelní a filmový režisér Mike Leigh (Vera Drakeová) má osobitý rukopis, smysl dostat se postavám pod kůži. A nechybí mu důležitá věc, jako každý správný Brit miluje humor. Turnera proslavily "portéty" krajin a přístavů, režiséra Leigha pro změnu portréty lidských osobností. Jako malíře Turnera zvolil do snímku, který byl čtyřikrát nominován na Oscara, uhrančivého muže mnoha tváří - Timothy Spalla.
S tváří anděla (2014)
Velká Británie, Itálie, Španělsko, režie: Michael Winterbottom
Kate Beckinsale, Daniel Brühl
S tváří anděla. | CinemArt
Autor důmyslných (a často též zábavných) filmů na pomezí hrané a dokumentární tvorby Michael Winterbottom rozjímá ve své novince S tváří anděla o fascinaci násilím a roli médií v současné společnosti. Drama sleduje film ve filmu, kdy se do Itálie vydává režisér Thomas Lang (Daniel Brühl), aby natočil snímek podle knihy o skutečné vraždě Meredith Kercher a soudním procesu. Poté, co navštíví místo činu, začne Thomas pochybovat nejen o lidech kolem sebe, ale i sám o sobě. Jedna z otázek zní: "Nezapomínáme v mediálním kolotoči na oběť hrůzného činu?" Strhující putování bludištěm uvnitř vlastní hlavy může začít.
 
Hon na lišku (2014)
USA, režie: Bennett Miller
Channing Tatum, Steve Carell
Hon na lišku se na Febiofestu představí v české předpremiéře.
Na první pohled nenápadné drama ze sportovního prostředí překvapí netypickou polohou převážně komediálního herce Steva Carella (mecenáš John du Pont). Legrace jde stranou, což pocítí olympijský zápasník Mark Schultz (Channing Tatum), jehož muskulatura si se zákeřným psychologickým tréninkem Johna du Ponta nebude vědět rady. Snímek se pyšní 5 oscarovými nominacemi a skvělými hereckými výkony. Režíruje talentovaný Bennett Miller (Capotte, Moneyball).
 
Pořád jsem to já (2014)
USA, režie: Richard Glatzer, Wash Westmoreland
Julianne Moore
Julianne Moore obdržela za snímek Pořád jsem to já hereckého Oscara. | Febiofest
I psychologické drama Pořád jsem to já stojí na hereckých výkonech. Američanka Julianne Moore si za ztvárnění role lingvistky s Alzheimerovou chorobou dokonce vysloužila svého prvního Oscara. Neveselé téma podané s nebývalou autenticitou a pochopením.
 
Manglehorn (2014)
USA, režie: David Gordon Green
Al Pacino
Al Pacino | Febiofest
Zbraň a kočka jsou mu nejvěrnějšími společníky. Kdo by odolal civilnímu projevu "zjizvené tváře" Al Pacina... Herec se slabostí pro malé nezávislé filmy se představuje v novince režiséra Greena (Joe, Princ a Pruďas), v níž sleduje lidi kolem sebe a snaží se s grácií snášet stáří. Malý, nenápadný snímek, který na festivalu, jakým je Febiofest, zaručeně potěší.
 
Ztracen v Karastánu (2014)
Velká Británie, Gruzie, Francie, režie: Ben Hopkins
Ztracen v Karastánu
| Febiofest
Festivaly vypadají na první pohled jako svátky vážnosti, trudomyslnosti a neschopnosti se odvázat. Což je velký omyl. Každý festival má v záloze několik snímků pro rozptýlení. Zaujala vás před lety nábožensky nekorektní tragikomedie z prostředí teroristů Čtyři lvi (2010)? Potom vyrazte na koprodukční komedii Ztracen v Karastánu. Snímek pojednává o režisérovi, jemuž karastánský prezident-diktátor přikáže natočit epický film o místním národním hrdinovi. Jak se vyhořelý autor s úkolem popasuje? Podívejte se na trailer. Sacha Baron Cohen dává palec hodně nahoru.
 
Fukušima, má láska (2014)
Belgie, Francie, Kanada, režie: Stefan Liberski
Fukušima, má láska
| Febiofest
Milý střet kultur přináší romantický koprodukční film Fukušima, má láska, který svým názvem připomíná kultovní dílo Hirošima, má láska (1959). Příběh sleduje cestu osmnáctileté učitelky francouzštiny Amélie do Japonska, kde si padne do oka s frankofonním studentem Rinrim. Což jí otevírá dveře do autentického a tolik odlišného Japonska. Aneb Amélie z Montmartru (2001) potkala Boba Harrise ze Ztraceno v překladu (2003).
 
Ovečka Shaun ve filmu (2015)
Velká Británie, režie: Mark Burton, Richard Starzack
Ovečka Shaun ve filmu
Ovečka Shaun ve filmu. A s úspěchem. Druhé místo na žebříčku CZ tržeb. | Febiofest
"Svůj" film ná dneska kdekdo - SpongeBob, Tučňáci z Madagaskaru, brzy se dočkají Mimoňové... Ještě před nimi se svého bijáku dočká ovečka Shaun z oblíbených seriálů a snímků s Wallacem a Gromitem. Buďte u toho mezi prvními ještě před distribuční premiérou. Plastelínové postavičky baví nejen děti.
22. ročník Mezinárodního filmového festivalu Praha - Febiofest
19.-27.3.2015 v Praze a následně v regionech