Tomáš "Hardy" Chvála

Tomáš "Hardy" Chvála

Autor
Tomáš Chvála (* 17. října 1984 Praha) je český filmový publicista, novinář, spisovatel a scenárista. Byl filmovým recenzentem řady internetových a tištěných časopisů (Filmweb.cz, Filmpub.cz, Blokbuster, DVD Movie a mnohé další), momentálně se živí jako scenárista (televizní Kinobox, Poldové a nemluvně, Láska v čase korony, Dvojka na zabití, Táta v nesnázích, komentáře Vaška Matějovského v reality show Love Island) a dramaturg. Také je autorem knižní série Já, JůTuber.

Články autora

  1. Když Arnold slyšel, o čem bude Terminátor 2, označil to za nejpitomější nápad vůbec
    Filmy9. 11. 2023
    Když Arnold slyšel, o čem bude Terminátor 2, označil to za nejpitomější nápad vůbec

    Arnold Schwarzenegger měl přirozeně vlastní představu o tom, o čem by Terminátor 2: Den zúčtování měl být. Když svou vizi prezentoval režisérovi Jamesi Cameronovi, ten pro změnu kontroval: „Arnolde, jsi velmi nemocný člověk.“

  2. Nový Blade bude stejně jako jeho předchůdce s Wesleym Snipesem mládeži nepřístupný
    Filmy8. 11. 2023
    Nový Blade bude stejně jako jeho předchůdce s Wesleym Snipesem mládeži nepřístupný

    Jsou to již čtyři roky, co v Marvelu oznámili reboot Bladea, přičemž slavného upírobijce si tentokrát má zahrát Mahershala Ali. Od té doby se nový Blade připomněl jen jednou a to hlasem v potitulkové scéně Eternals (2021). A fanoušci a fanynky od ohlášení řešili, jak to bude s přístupností.

  3. Fanoušci Lokiho řeší, proč má Owen Wilson zlomený nos. Tak si to povíme
    Seriály8. 11. 2023
    Fanoušci Lokiho řeší, proč má Owen Wilson zlomený nos. Tak si to povíme

    Owen Wilson se sice před kamerou objevuje od druhé poloviny devadesátých let (Kdopak z vás si vzpomene na jednu z jeho prvních rolí v temné komedii Cable Guy z roku 1996?), obecně se však jeho netypickému nosu nikdo nikdy příliš nevěnoval. Nyní se zapojil do MCU a je toho plný internet.

  4. Rebel Moon: Star Wars podle Zacka Snydera ještě nejsou venku a už se chystá animovaný seriál
    Seriály7. 11. 2023
    Rebel Moon: Star Wars podle Zacka Snydera ještě nejsou venku a už se chystá animovaný seriál

    Když už se Zack Snyder pro něco nadchne, jde do toho s plným nasazením. Jeho chystaný vesmírný epos pro Netflix už byl rozdělen na dva filmy, přičemž Snyder plánuje vydat i dva různé sestřihy každého z nich (jeden s ratingem PG-13, druhý s R). Samotný projekt, který vznikl jako režisérův pitch pro Star Wars (ale nakonec u Disneyho nenašel uplatnění) kombinuje prvky sci-fi a fantasy a sleduje skupinu bojovníků, která se spojí, aby pomohla obyvatelům Měsíce v boji proti totalitní vůdkyni a její mocné armádě. Je to nápad, který Snyder rozpracovával mnoho let, což mu poskytlo dostatek času a prostoru na vytvoření patřičné mytologie pro různé další projekty.

  5. Sylvester Stallone a Jason Statham spolupracují na dalším filmu
    Filmy6. 11. 2023
    Sylvester Stallone a Jason Statham spolupracují na dalším filmu

    Akční herci Sylvester Stallone a Jason Statham se společně chystají natočit další film. Po propadu posledních Expendables však asi málokoho nepřekvapí, že jde o úplně nový projekt. Nový snímek Levon's Trade slavné akční hvězdy znovu spojí, tentokrát nicméně ne před kamerou. Stallone obstaral scénář, Statham se ujme hlavní role.

  6. Nová Sněhurka je prý katastrofa, u které se Disney bojí, že zabije další remaky
    Filmy5. 11. 2023
    Nová Sněhurka je prý katastrofa, u které se Disney bojí, že zabije další remaky

    Všichni víme, že podobně jako hraná Malá mořská víla (The Little Mermaid), i nová hraná verze Sněhurky (Snow White) budí od ohlášení představitelky titulní role vášně. Rachel Zegler je totiž první Latinoameričanka, která se této úlohy zhostí. U Disneyho tím na jedné straně správně cílí na modernější publikum, na druhé jsou si vědomí i opačného proudu. A nemůžou úplně ignorovat to, jak si letos v kinech vedla zmíněná Malá mořská víla, kde se Ariel ujala Afroameričanka Halle Bailey.

  7. Marvel už neví kudy kam. Povolá znovu do akce Avengers, aby zachránili den?
    Filmy5. 11. 2023
    Marvel už neví kudy kam. Povolá znovu do akce Avengers, aby zachránili den?

    Těžko říct, zda jde jen o únavu materiálu, nebo zda už se diváci a divačky za 10 let tolik namlsali, že už se jim prakticky nelze zavděčit. Ať už je pravda jakákoli (a nejspíš v sobě kombinuje obě zmíněné věci), faktem je, že marvelovky přestávají na diváky a divačky působit. A studio to cítí.

  8. Pět nocí u Freddyho je horor pro děti, kterému nelze upřít jisté kouzlo
    Recenze4. 11. 2023
    Pět nocí u Freddyho je horor pro děti, kterému nelze upřít jisté kouzlo

    Začnu tím, čím u podobného filmu začít musím: herní předlohu jsem nikdy nehrál. Poznám ji podle názvu a řádově tuším, jak se hraje, ale o jejím ději vím naprostou nulu. A přesto jsem se nenudil.

  9. Prison Break se vrátí, ale bude to mít háček
    Seriály3. 11. 2023
    Prison Break se vrátí, ale bude to mít háček

    Prison Break, v českých televizích uváděný jako Útěk z vězení, se dočká dalšího oživení.

  10. Neuvěřitelný příběh herce, který fingoval vlastní únos při natáčení se Stanleym Kubrickem
    Téma29. 10. 2023
    Neuvěřitelný příběh herce, který fingoval vlastní únos při natáčení se Stanleym Kubrickem

    Vzhledem ke Kubrickově komplikované pověsti si už možná v hlavě sestavujete příběh, který vám budeme vyprávět. V tomhle případě je v tom však nechvalně proslulý filmař naprosto nevinně.

  11. Je Ještěr s Beniciem del Torem založený na skutečném případu?
    Téma29. 10. 2023
    Je Ještěr s Beniciem del Torem založený na skutečném případu?

    Žánr true crime, jehož podstatou je rekonstrukce kriminálního činu, v posledních letech válcuje žebříčky sledovanosti. Příběhy o policejní korupci, šokujících vraždách a nevysvětlených záhadách budou vždy přitažlivé. A diváci a divačky v nich rádi zapojují vlastní detektivní představivost při hledání stop.

  12. Přátelé přišli o Chandlera. Ve věku pouhých 54 let nečekaně zemřel Matthew Perry
    Téma29. 10. 2023
    Přátelé přišli o Chandlera. Ve věku pouhých 54 let nečekaně zemřel Matthew Perry

    Matthew Perry, oblíbená hvězda seriálu Přátelé, zemřel ve věku 54 let. Zprávu jako první přinesl server TMZ, který potvrdil, že herec byl v sobotu nalezen mrtvý ve svém domě, utonul ve vířivce.

  13. Temně pojatá komiksovka Sylvestera Stalloneho nenadchla, přesto dostane pokračování
    Filmy27. 10. 2023
    Temně pojatá komiksovka Sylvestera Stalloneho nenadchla, přesto dostane pokračování

    Byl to jeden ze slabších kousků Stalloneho kariéry. Přesto se podle všeho dočká rok starý Samaritán, v němž si italský hřebec zahrál chlápka, který kdysi potlačil své supehrdinské schopnosti a pod tíhou okolností je po letech musí znovu oprášit, pokračování. A bude v něm co napravovat.

  14. Sharktopus: Žralokochobotničák krále béček se vrací ve velkolepém čínském remaku
    Filmy26. 10. 2023
    Sharktopus: Žralokochobotničák krále béček se vrací ve velkolepém čínském remaku

    Občas se ve filmovém světě stane něco, co prostě nedává smysl, ať se na to díváme z kteréhokoli úhlu. Jako když v roce 1998 Gus Van Sant natočil bůhvíproč remake Psycha. Nebo že někomu v Marvelu opravdu přišlo v pořádku, když bude padouch MODOK v Ant-Manovi 3 vypadat jako obří míč se zdeformovanou lidskou tváří. A nechtějte, abych začínal o tom, že Jaie Courtneyho kdysi producenti vnímali jako budoucí filmovou hvězdu (než zabil Terminátora a Smrtonosnou past).

  15. Mission: Impossible 8 se o rok odkládá, a aby nenavazovala na propadák, raději mění název
    Filmy25. 10. 2023
    Mission: Impossible 8 se o rok odkládá, a aby nenavazovala na propadák, raději mění název

    Tom Cruise měl po úspěchu druhého Top Gunu, který v kinech vydělal téměř 1.5 miliardy dolarů celosvětově, našlápnuto k nejúspěšnějšímu období své kariéry. Další v pořadí byla sedmá mise s podtitulem Odplata – první část a vzhledem k tomu, že série díl od dílu rostla na tržbách, čekalo se, že sedmička když už ne pokoří, tak se aspoň přiblíží miliardě. Místo toho přišla studená sprcha.