Martin Pleštil

Martin Pleštil

Autor
Vystudoval filmovou a televizní tvorbu. Působil jako filmový redaktor webu Kulturio.cz, edukátor ve filmovém muzeu NaFilM, redaktor programu v programové dramaturgii archivu České televize a byl jedním z programových dramaturgů mezinárodního filmového festivalu pro děti a mládež Juniorfest. Příležitostně se dostane k režii reklam, videoklipů či krátkometrážních snímků. V současnosti pracuje jako kinař v pražském Edison Filmhub. Mimo redakci Kinoboxu publikuje i v různorodých periodikách (A2, Film a doba, Cinepur).

Články autora

  1. Letíme 2 je rozpačitým ptačím dobrodružstvím o zvládnutí svého ega
    Recenze30. 8. 2023
    Letíme 2 je rozpačitým ptačím dobrodružstvím o zvládnutí svého ega

    Do kin přichází animované koprodukční pokračování filmu Letíme 2. To se navrací k osudům ambiciózního vrabčáka Richarda, kterého vychovává hejno čápů. Zapadá do škatulky evropské animované tvorby, jež volí v poslední době nadužívaný pseudorealistický styl. Přesto však obsahuje nápadité dílčí motivy a užitečnou práci s vlastnostmi dospívajících postav.

  2. Nejočekávanější hrané videoherní adaptace: svět z kostiček i zatopená dystopie
    Téma29. 8. 2023
    Nejočekávanější hrané videoherní adaptace: svět z kostiček i zatopená dystopie

    Videohry pro filmaře a filmařky představují perspektivní výzvu a podnětný podklad, na němž se dá dál větvit či převyprávět již představený fikční svět. Videoherní estetiku může film přiznat, nebo se vydat odlišnou cestou. Jaké slavné herní značky se v budoucnu dočkají hraných filmových adaptací?

  3. Circus Maximus jako zrcadlo kontroverzního rappera válcuje hypnotickými podněty
    Recenze22. 8. 2023
    Circus Maximus jako zrcadlo kontroverzního rappera válcuje hypnotickými podněty

    Travis Scott spojil síly s předními světovými režiséry, z nich můžeme jmenovat Nicolase Windinga Refna, Gaspara Noého či Harmonyho Korinea, a vytvořil působivý audiovizuální experiment Circus Maximus. Obrací se v něm do historie a hledá bájnou utopii, jejíž název nese i jeho nové album, u jehož příležitosti celovečerní film vychází.

  4. Tyhle postavičky nejsou pro mladý! Fuckující zvířata, jídlo i mimozemšťan
    Téma22. 8. 2023
    Tyhle postavičky nejsou pro mladý! Fuckující zvířata, jídlo i mimozemšťan

    Minulý týden do kin vstoupila nevázaná podívaná Vocasy na tripu, představující partu psích vyvrhelů, jež se vzpírá všem představám o hodných mazlíčcích. Nadávají, holdují alkoholu a vyznávají drsný způsob života. Jaké jsou další příklady roztomilých postav, které navzdory očekávání svým chováním jako by vypadly z filmů Quentina Tarantina či Martina Scorseseho?

  5. Bradley Cooper jako rozervaný dirigent odhalil první upoutávku na životopisného Maestra
    Filmy16. 8. 2023
    Bradley Cooper jako rozervaný dirigent odhalil první upoutávku na životopisného Maestra

    Po pěti letech od oznámení životopisného filmu o Leonardu Bernsteinovi se dočkáváme prvního teaser traileru, který slibuje melodramatickou podívanou a představuje milostný příběh amerického dirigenta v podání Bradleyho Coopera a jeho ženy Felicie ztvárněné Carey Mulligan.

  6. Snímky světoznámého Alfreda Hitchcocka na podzim ovládnou kino Ponrepo
    Téma14. 8. 2023
    Snímky světoznámého Alfreda Hitchcocka na podzim ovládnou kino Ponrepo

    Pražské kino Ponrepo spadající pod správu Národního filmového archivu ve spolupráci s Velvyslanectvím USA na podzim uvede rozsáhlou retrospektivu mistra napětí Alfreda Hitchcocka, přičemž vstup na všechny projekce bude zcela zdarma. Proto si už nyní naplánujte, na které projekce byste rádi vyrazili.

  7. Žánrový génius Howard Hawks byl nejlepším filmovým prozaikem
    Téma28. 7. 2023
    Žánrový génius Howard Hawks byl nejlepším filmovým prozaikem

    Filmografie amerického režiséra Howarda Hawkse tvoří pilíře hollywoodské kinematografie. Osciloval mezi všemi žánry, dynamicky snímal zběsilé dialogy a vyvinul si vlastní, na první pohled neviditelný styl, v čemž spočívá jeho krása. Často přehlížený velikán žánrové kinematografie klasického Hollywoodu se na letošní Letní filmové škole v Uherském Hradišti dočká rozsáhlé retrospektivy.

  8. Amerikou odkojená ukrajinská Mavka je na povrchu líbivá, ale přišla o svébytnost
    Recenze21. 7. 2023
    Amerikou odkojená ukrajinská Mavka je na povrchu líbivá, ale přišla o svébytnost

    Po záplavě animovaných filmů americké produkce v tuzemských kinech se chabá nabídka titulů pro mládež konečně rozrostla o svěžího zástupce z Ukrajiny. Dlouho produkovaná pohádka Mavka: Strážkyně lesa bohužel natolik vzhlíží k hollywoodským vzorů, až zapomene být svébytná i kouzelná.

  9. Minisérie Nolly odhaluje hektický svět soap oper, jemuž vládne Helena Bonham Carter
    Recenze13. 7. 2023
    Minisérie Nolly odhaluje hektický svět soap oper, jemuž vládne Helena Bonham Carter

    Na HBO Max nenápadně přibyla třídílná životopisná minisérie Nolly, která vypráví o posledních letech u nás neznámé britské televizní hvězdy Noele Gordon v soap opeře Crossroads. Ve zběsilém tempu představí rychlovýrobu televizního pořadu a přiblíží kouzlo protagonistky ztvárněné Helenou Bonham Carter.

  10. To ty nosíš smůlu, lásko ukazuje, že Slováci umí romantické komedie lépe
    Recenze6. 7. 2023
    To ty nosíš smůlu, lásko ukazuje, že Slováci umí romantické komedie lépe

    Nová slovenská romantická komedie To ty nosíš smůlu, lásko načrtává klasický příběh vznikajícího páru, který si k sobě hledá cestu na pozadí exotického výletu. Banální žánrovou podívanou však podává půvabným způsobem, kde vyniká inscenační zručnost, narace podmíněná zážitkům a sebeuvědomělá nevážnost.

  11. Máca z Kozího příběhu se stala virální postavou a náhle je úplně všude
    Téma5. 7. 2023
    Máca z Kozího příběhu se stala virální postavou a náhle je úplně všude

    Dívka Máca v červených šatech s extrémně velkým poprsím a širokými boky z českého animovaného filmu Kozí příběh – Příběhy staré Prahy Jana Tománka z roku 2008 se najednou stala královnou internetových memů. Postava, v angličtině pojmenovaná Katie, je nečekanou senzací letošního léta na sociálních sítích. Její tvůrce pro The Hollywood Reporter prohlásil, že ho to nechává naprosto klidným.

  12. Namísto traileru divadelní show. Tauš Amerikánkou posouvá hranice propagace
    Filmy3. 7. 2023
    Namísto traileru divadelní show. Tauš Amerikánkou posouvá hranice propagace

    Očekávaný snímek Amerikánka sice ještě finišuje v postprodukci, nicméně do výpravné propagace se tým režiséra a producenta Viktora Tauše pouští už teď. Namísto traileru přinese výpravnou divadelní inscenaci balancující na hraně několika žánrů, do které obsadil přes třicet dětí.

  13. Krakenteena Ruby raději plave v klidných vodách, nevíří sterilní svět mainstreamové animace
    Recenze30. 6. 2023
    Krakenteena Ruby raději plave v klidných vodách, nevíří sterilní svět mainstreamové animace

    Nový animovaný snímek pro mládež Krakenteena Ruby představuje příběh dospívající dívky, která se brzy dozví o svém pravém původu a objeví svou druhou stránku. Na rozdíl od odvážné hrdinky vyrážející vstříc dobrodružství se titul spokojí se zaměnitelností a připomíná spíš spotřební produkt.

  14. Očekávaný nástup zápasníka El Muerto ze světa Marvelu se odkládá na neurčito
    Filmy26. 6. 2023
    Očekávaný nástup zápasníka El Muerto ze světa Marvelu se odkládá na neurčito

    Studio Sony zrušilo uvedení připravovaného komiksového filmu El Muerto. Na vině je scenáristická stávka i vytíženost titulního představitele.

  15. Klasické filmy Karlových Varů ve znamení Japonska, Disneyho i Smoljaka
    Festivaly a ceny17. 6. 2023
    Klasické filmy Karlových Varů ve znamení Japonska, Disneyho i Smoljaka

    Mezinárodní filmový festival v Karlových Varech neznamená pouze přehlídku současného filmu. V bohatém programu si můžete připomenout i několik desetiletí staré filmy a objevit zaprášené poklady kinematografie.