Martin Pleštil

Martin Pleštil

Autor
Vystudoval filmovou a televizní tvorbu. Působil jako filmový redaktor webu Kulturio.cz, edukátor ve filmovém muzeu NaFilM, redaktor programu v programové dramaturgii archivu České televize a byl jedním z programových dramaturgů mezinárodního filmového festivalu pro děti a mládež Juniorfest. Příležitostně se dostane k režii reklam, videoklipů či krátkometrážních snímků. V současnosti pracuje jako kinař v pražském Edison Filmhub. Mimo redakci Kinoboxu publikuje i v různorodých periodikách (A2, Film a doba, Cinepur).

Články autora

  1. Pohřeb je odlehčeným soudním dramatem o rasismu i nepravděpodobném přátelství
    Recenze17. 10. 2023
    Pohřeb je odlehčeným soudním dramatem o rasismu i nepravděpodobném přátelství

    Amazon Prime svou nabídku rozšířil o soudní komediální drama Pohřeb (The Burial) natočené podle skutečných událostí, v němž excentrický právník a podnikatel ze staré školy bojují proti konkurenci požírajícímu a neférovému korporátu. Přímo v soudní síni se pouští do otázek korupce i rasismu, jež mají přímý vliv na výsledek souboje Davida s goliášem.

  2. Esa z pralesa 2 se vydávají na cestu kolem světa. Fungují jako jednoduchá akční týmovka
    Recenze16. 10. 2023
    Esa z pralesa 2 se vydávají na cestu kolem světa. Fungují jako jednoduchá akční týmovka

    Úspěšný počítačově animovaný seriál se dočkává druhého celovečerního pokračování Esa z pralesa 2: Světové dobrodružství, které je tentokrát výpravnější, dobrodružnější a akčnější, stále však v duchu svého předobrazu. Parta starých známých zvířátek stále umí okouzlit, a ačkoliv se snímek nesnaží o jakýkoli přesah, jde o půvabnou zábavu, hledající kořeny v žánrových obrazných pojmenováních.

  3. Opulence baroka. Dokumentární souboj největších architektů barokního Říma strhne i zmate
    Recenze11. 10. 2023
    Opulence baroka. Dokumentární souboj největších architektů barokního Říma strhne i zmate

    Dokumentární snímek Borromini a Bernini – výzva k dokonalosti přináší strhující souboj dvou největších architektů své doby. Ukazuje krásy a příčiny rozmachu tehdejšího baroka v Římě, stejně jako diametrálně odlišné povahy obou velikánů. Název však lehce mate, jelikož snímek ve finále vypráví především o jednom z nich.

  4. Bláznivý piknik je půvabně nelogický, stylizovaně afektovaný i otravně stereotypní
    Recenze9. 10. 2023
    Bláznivý piknik je půvabně nelogický, stylizovaně afektovaný i otravně stereotypní

    Do kin vstupuje po velmi dlouhé době rodinná komedie, tentokrát ukrajinské produkce. Bláznivý piknik zadělává na zběsilou sérii gagů a výbušných situací, kde proti sobě stojí dvě odlišné rodiny, zapletené do kriminálního světa.

  5. Filmy, které svůj závěr prozradí už v názvu. Je konec příběhu skutečně tak důležitý?
    Téma4. 10. 2023
    Filmy, které svůj závěr prozradí už v názvu. Je konec příběhu skutečně tak důležitý?

    U většiny filmů se přísně dbá na to, aby se náhodou mezi potenciální publikum nedostal spoiler vyzrazující klíčové zápletky či rovnou celý konec. Jsou však snímky, které svými názvy vyústění sdělují naplno. I díky tomu se tak můžeme soustředit spíše na příčiny vyzrazených událostí, které jsou mnohem důležitější.

  6. Malá velká liga s vulgárním trenérem spíš razítkuje břevno, než aby se trefila přesně
    Recenze1. 10. 2023
    Malá velká liga s vulgárním trenérem spíš razítkuje břevno, než aby se trefila přesně

    Platforma Prima+ představila osm epizod sportovně komediálního seriálu Malá velká liga z fotbalového prostředí. V centru s nesnesitelným trenérem představuje variaci proměny sebestředného muže v lepšího člověka, ve kterém nakonec o fotbal zas tolik nejde.

  7. Tlapková patrola ve velkofilmu je generickou marvelovkou pro nejmenší
    Recenze29. 9. 2023
    Tlapková patrola ve velkofilmu je generickou marvelovkou pro nejmenší

    Fenomén dětského světa dostává druhé filmové pokračování Tlapková patrola ve velkofilmu. Parta odvážných štěňátek obdařená superschopnostmi tentokrát bojuje proti nové padoušce i přírodním silám. Opět splňuje škatulku generické a nezávadné zábavy a na trhu potvrzuje své výsostné postavení.

  8. „Hollywoodský průmysl umírá a brání autorské tvorbě,“ tvrdí Martin Scorsese
    Téma26. 9. 2023
    „Hollywoodský průmysl umírá a brání autorské tvorbě,“ tvrdí Martin Scorsese

    Režisér Martin Scorsese, připravující se na distribuční premiéru Zabijáků rozkvetlého měsíce, se v rozhovoru pro GQ opět navrátil k problematice současných hollywoodských trendů, které podle něj zabíjí filmové umění a představují hrozbu pro vnímání vyrůstající generace.

  9. Wes Anderson tento týden servíruje na Netflixu čtyřikrát Roalda Dahla
    Filmy25. 9. 2023
    Wes Anderson tento týden servíruje na Netflixu čtyřikrát Roalda Dahla

    Autorský tvůrce Wes Anderson poprvé za svou kariéru spojil síly s Netflixem a tento týden nám naservíruje čtyři vypiplané krátkometrážní snímky. Všechny na motivy méně známých literárních děl spisovatele Roalda Dahla.

  10. Pieta, Poutník nad mořem mlhy, Goghovi havrani. Filmové scény inspirované slavnými obrazy
    Téma25. 9. 2023
    Pieta, Poutník nad mořem mlhy, Goghovi havrani. Filmové scény inspirované slavnými obrazy

    Filmové umění je úzce propojené s literárním, hudebním a především tím výtvarným. Filmaři a filmařky již od počátků čerpali inspiraci z výtvarných děl, z nichž lze odkoukat práci se světlem či precizní kompozice. V jakých případech však filmy obrazy explicitně citují?

  11. Dokument o ateliérech Barrandov je jako ošizený guláš, po kterém budete mít jen hlad
    Recenze21. 9. 2023
    Dokument o ateliérech Barrandov je jako ošizený guláš, po kterém budete mít jen hlad

    Česká televize se navrací k televizním dokumentům o tuzemské kinematografii. Vypráví příběh barrandovských ateliérů a jejich důležitých aktérů ve snímku Kouzelný kopec. Ambiciózní počin je nicméně ukázkou toho nejhoršího přístupu k historické látce, o které se kromě náhodných faktů nedozvíte vůbec nic.

  12. Vermeerovo dílo ožívá v mistrně vystavěném dokumentárním portrétu
    Recenze16. 9. 2023
    Vermeerovo dílo ožívá v mistrně vystavěném dokumentárním portrétu

    Filmová plátna budou několik následujících týdnů hostit audiovizuální výstavu mistra žánrové malby Jana Vermeera. Dokument Vermeer – největší výstava z cyklu Exhibition on Screen pokračuje v nastolené kvalitě a analyticky rozebírá výtvarné umění, z kterého se stále máme co učit.

  13. Audiovizuální eseje pohledem Zlatých Vočí studentek a studentů filmové vědy
    Téma14. 9. 2023
    Audiovizuální eseje pohledem Zlatých Vočí studentek a studentů filmové vědy

    V akademickém i populárním prostoru se v posledních letech stále víc objevují různorodé audiovizuální eseje, které přinášejí možnost vyjádřit se o dílech jinak. Nabízejí širokou interpretační paletu a pokračují tam, kam textové vyjádření nemůže. Jak se dá tento fenomén uchopit a o co vlastně jde? Odpoví vám ti nejpovolanější.

  14. Waititi natočil nejhorší fotbalisty na světě a dle prvních ohlasů nevyužil potenciál
    Filmy12. 9. 2023
    Waititi natočil nejhorší fotbalisty na světě a dle prvních ohlasů nevyužil potenciál

    Na probíhajícím torontském festivalu odpremiérovala sportovního komedie Jeden gól, za kterou stojí excentrický tvůrce Taika Waititi. Dle prvních ohlasů se jedná o průměrnou zábavu, jenž žánr nijak neokoření, publiku odpírá hlubší emoce a vyprávění staví na několikrát viděných klišé, jimž však ve finále stejně podlehnete.

  15. Benátky ovládli fantasmagoričtí Chudáčci i provokativní migrantské drama
    Festivaly a ceny10. 9. 2023
    Benátky ovládli fantasmagoričtí Chudáčci i provokativní migrantské drama

    Jubilejní 80. ročník benátského festivalu 9. září večer vyhlásil vítěze. Pro prestižní ceny nejstaršího festivalu na světě dokráčeli především odhadovaní favorité, přesto se našlo pár nečekaných úspěchů. Velká režisérská jména, kterých letos bylo požehnaně, vyšla nasucho.