Martin Pleštil

Martin Pleštil

Autor
Vystudoval filmovou a televizní tvorbu. Působil jako filmový redaktor webu Kulturio.cz, edukátor ve filmovém muzeu NaFilM, redaktor programu v programové dramaturgii archivu České televize a byl jedním z programových dramaturgů mezinárodního filmového festivalu pro děti a mládež Juniorfest. Příležitostně se dostane k režii reklam, videoklipů či krátkometrážních snímků. V současnosti pracuje jako kinař v pražském Edison Filmhub. Mimo redakci Kinoboxu publikuje i v různorodých periodikách (A2, Film a doba, Cinepur).

Články autora

  1. Druhá série Kukaček rozvětvuje peripetie rodinného melodramatu, které televizní obrazovka potřebuje
    Seriály28. 1. 2023
    Druhá série Kukaček rozvětvuje peripetie rodinného melodramatu, které televizní obrazovka potřebuje

    Po necelých dvou letech se na obrazovky České televize vrací kladně přijatý seriál Kukačky. Start druhé série bezprostředně navazuje na události předchozí řady a do popředí staví dosud nepříliš reflektované postavy. Vyplatí se seriál nadále sledovat? A proč v tuzemské tvorbě na pokračování zastává výsostné postavení?

  2. Jedna rodina se po třech epizodách plácá v nezáživném průměru a zavdává pochybnosti ohledně její relevance
    Seriály17. 1. 2023
    Jedna rodina se po třech epizodách plácá v nezáživném průměru a zavdává pochybnosti ohledně její relevance

    Nový hybridní seriál TV Nova, vycházející s předstihem na Voyo, chce nabídnout zábavu pro celou rodinu. Místo toho však budí rozpaky a neví, pro koho je vlastně určený. Po přehoupnutí do své poloviny klade otázku, zda se jej vůbec vyplatí sledovat.

  3. Jak naučit pohádky mluvit? Aneb Cesta k nejhorším českým příběhům pro nejmenší
    Téma29. 12. 2022
    Jak naučit pohádky mluvit? Aneb Cesta k nejhorším českým příběhům pro nejmenší

    Ačkoli většina tuzemských diváků a divaček nedá na naše pohádky dopustit a mnohdy přehlíží jejich zjevné nedostatky, na počátku cesty k pomyslným zlatým érám 50. a 70. let stály dva obskurní projekty, které mají potenciál být nejkultovnějšími a zároveň nejhoršími filmovými díly československé tvorby.

  4. Kocour v botách: Poslední přání nás vrací do Shrekova světa a má potenciál restartovat celou sérii
    Recenze22. 12. 2022
    Kocour v botách: Poslední přání nás vrací do Shrekova světa a má potenciál restartovat celou sérii

    Do chabé nabídky filmů pro děti a mládež vtrhl dobře známý hrdina ve zcela novém plášti. Studio DreamWorks diváky a divačky po dlouhé odmlce opět navrací do kultovního pohádkového světa, který je mnohem živější a poutavější než kdy předtím. Kocour v botách: Poslední přání teď v oblasti mainstreamové animace nemá konkurenci a náleží mu potenciál nakopnout umrlou sérii.

  5. Kristova cesta filmovým plátnem napříč historií kinematografie. Adorace i alternativní výklad bible, na Vánoce jako když najdete
    Téma18. 12. 2022
    Kristova cesta filmovým plátnem napříč historií kinematografie. Adorace i alternativní výklad bible, na Vánoce jako když najdete

    S nadcházejícím časem Vánoc jsme se rozhodli ponořit do dějin kinematografie, abychom zmapovali vývoj Ježíše Krista jako postavy, která se stala nejen předmětem obdivu, ale i nevyhnutelných kontroverzí.

  6. Zemřel skladatel Městečka Twin Peaks s citem pro mysteriózní hudební motivy Angelo Badalamenti
    Téma13. 12. 2022
    Zemřel skladatel Městečka Twin Peaks s citem pro mysteriózní hudební motivy Angelo Badalamenti

    Svět opustil významný skladatel filmové hudby Angelo Badalamenti, který se proslavil spoluprací s režisérem Davidem Lynchem. Za svůj život komponoval hudbu k nepřebernému množství úspěšných a hodnotných projektů, ačkoliv si jej Hollywood dlouho nevšímal.

  7. Celovečerní epilog Jana Švankmajera pomyslně uzavírá jeho filmařskou kapitolu a přináší imaginativní umělecký zážitek
    Recenze24. 11. 2022
    Celovečerní epilog Jana Švankmajera pomyslně uzavírá jeho filmařskou kapitolu a přináší imaginativní umělecký zážitek

    Český výtvarník, filmař a surrealista Jan Švankmajer minulý týden do kin uvedl svůj zřejmě poslední celovečerní snímek, kterým posunul hranice filmového média zase o kus dál. Jeho nejnovější počin Kunstkamera je zakonzervovaným obrazem unikátní sbírky umění, která je díky filmovému jazyku podaná dosud nevídaným způsobem.

  8. Jak se daří na filmovém plátně kopačkám? K začátku mistrovství světa jsme pro vás připravili přehled fotbalových filmů
    Téma19. 11. 2022
    Jak se daří na filmovém plátně kopačkám? K začátku mistrovství světa jsme pro vás připravili přehled fotbalových filmů

    S nadcházejícím dvaadvacátým mistrovstvím světa ve fotbale, které je kvůli konání v Kataru opředené řadou kontroverzí, jsme se rozhodli také utáhnout kopačky a rozběhnout se vstříc historii hraných fotbalových snímků, které slouží jako pozoruhodný subžánr sportovních filmů s nevyzpytatelným vývojem.

  9. Děsuplné filmy, co jsou online, potěší dětské halloweenské publikum a nebudou se u nich nudit ani rodiče
    Téma31. 10. 2022
    Děsuplné filmy, co jsou online, potěší dětské halloweenské publikum a nebudou se u nich nudit ani rodiče

    Pokud vaše děti zrovna neplánují v děsuplných kostýmech obcházet sousedství a koledovat o cukrovinky, což u nás ostatně nebývá tolik zvykem, máme pro ně filmové tipy, které je seznámí s hororovým žánrem.

  10. Pavoučí film pro nejmenší působí v tuzemských vodách jako zjevení. Dětem dává příležitost osvojit si filmový jazyk
    Recenze13. 10. 2022
    Pavoučí film pro nejmenší působí v tuzemských vodách jako zjevení. Dětem dává příležitost osvojit si filmový jazyk

    Úspěšná pavoučí rodinka, která svými humornými seriálovými příběhy již několik let baví na slovenských a českých televizních kanálech, se nově namísto obrazovky prolézá po filmovém plátně, které cílí na nejmenší divačky a diváky, pro něž může být návštěva kina třeba tou vůbec první. Rodinný animovaný film Websterovi ve filmu představuje ukázkovou práci s vedením dětské pozornosti.

  11. Brad Pitt ve filmu o Hollywoodu před sto lety. Jak továrna na sny vidí sama sebe?
    Téma1. 10. 2022
    Brad Pitt ve filmu o Hollywoodu před sto lety. Jak továrna na sny vidí sama sebe?

    V souvislosti s připravovaným snímkem Babylon, nahlížejícím přelom 20. a 30. let v „americké továrně na sny“, jsme podnikli cestu ke kořenům filmů spadajících do kategorie „Hollywood o Hollywoodu“, které se začaly točit velmi krátce potom, co studiový systém v prosluněném Los Angeles na počátku 10. let 20. století vznikl.

  12. Festival Zlatý voči představí tvorbu studujících filmové teorie. Zároveň se snaží prosadit filmovou výuku ve školách
    Festivaly a ceny8. 9. 2022
    Festival Zlatý voči představí tvorbu studujících filmové teorie. Zároveň se snaží prosadit filmovou výuku ve školách

    Dvacátý sedmý ročník unikátního festivalu Zlatý voči, který představuje tvorbu studujících audiovizuální teorie, proběhne o víkendu 9. a 10. září v Praze. O jeho organizaci, programu a důležitosti filmové publicistiky a edukace jsem se bavil s výkonnou ředitelkou Nikol Micajovou a programovým ředitelem Jáchymem Šidlákem. Oba mají za sebou třetí ročník bakalářského studia na katedře filmových studií Univerzity Karlovy a bohaté zkušenosti z oboru.

  13. Proč byl nejsympatičtějším právníkem v historii seriálů? Volejte Saulovi v mnohém předčilo Perníkového tátu
    Seriály22. 8. 2022
    Proč byl nejsympatičtějším právníkem v historii seriálů? Volejte Saulovi v mnohém předčilo Perníkového tátu

    Závěrečnou epizodu jednoho z nejoceňovanějších televizních seriálů Volajte Saulovi (Better Caul Saul), jehož úspěch u kritiků a diváků málokdo očekával, odvysílala stanice AMC 15. srpna. Proč se stal čelním představitelem quality tv a jak je možné, že tak dobře funguje?

  14. Chris Hemsworth a Hulk Hogan dnes slaví narozeniny. Jejich jména bychom měli brzy vidět v titulcích stejného filmu
    Téma11. 8. 2022
    Chris Hemsworth a Hulk Hogan dnes slaví narozeniny. Jejich jména bychom měli brzy vidět v titulcích stejného filmu

    Představitel Thora Chris Hemsworth ztvární legendárního wrestlera a showmana Hulka Hogana v životopisném filmu. O tomto projektu jsme se poprvé dozvěděli před třemi lety. Obě hvězdy dnes slaví své narozeniny, pojďme si proto zrekapitulovat, co o nich a o chystaném snímku zatím víme.