Wes Anderson tento týden servíruje na Netflixu čtyřikrát Roalda Dahla

Wes Anderson tento týden servíruje na Netflixu čtyřikrát Roalda Dahla
Podivuhodný příběh Henryho Sugara | Netflix
Wes Anderson
Wes Anderson

Režisér, Scenárista

Z kin ještě nestihla zmizet Andersonova nekompromisní a komplikovaná dekonstrukce Asteroid City a už přichází s dalším dílem, tentokrát v podobě čtyř krátkometrážních titulů. Režisér s nezaměnitelným a na první pohled rozpoznatelným stylem se rozhodl adaptovat pro Netflix povídky Roalda Dahla. S jeho látkou už má zkušenosti. Roku 2009 přenesl na plátna loutkového Fantastického pana Lišáka, kdy se bývalý lupič navrací k řemeslu, aby vedl boj proti farmářům, kteří ohrožují svět zvířat.
Společně s Dahlem teď zabrousí i do vod hraného filmu, především do jeho tvorby pro dospělé. Již 27. září na Netflixu odpremiéruje Podivuhodný příběh Henryho Sugara, kde do svého půvabně stylizovaného a symetrického světa poprvé obsadil charismatického Benedicta Cumberbatche, jenž podle traileru do Andersonova fikčního univerza perfektně zapadá. To potvrzují i pozitivní ohlasy kritiky, které téměř čtyřicetiminutový snímek posbíral na festivalu v Benátkách, kde byl před několika týdny uvedený v nesoutěžní sekci.
Podivuhodný příběh Henryho Sugara
Podivuhodný příběh Henryho Sugara | Netflix
Anderson představí příběh vášnivého gamblera, jenž pozná pozoruhodného muže se speciální schopností vidět i se zavřenýma očima. Rozhodne se to také naučit, aby mohl podvádět v kartách. Roztodivná povídka tematizuje intrikářství a jeho dopady, přičemž si pohrává s možnostmi vypravěčské podvratnosti. Vyšla roku 1977 ve sbírce povídek, kterou zastřešila i svým názvem. Podivuhodný příběh Henryho Sugara a jiné povídky u nás vyšla v českém překladu roku 2008.
O filmové verzi Podivného příběhu Henryho Sugara se vědělo relativně dlouho i díky festivalovému uvedení. Zapadla však zpráva o dalších třech titulech, kterou Netflix vydal teprve před dvěma týdny. The Swan dorazí na Netflix 28. září. Povídka pochází ze stejné sbírky jako Henry Sugar. Sleduje dospívajícího a šikanovaného chlapce. Agresoři vybavení střelnou zbraní si krátí čas střelbou ptáků, do čehož nevinného chlapce proti jeho vůli také zatáhnou, což bude mít fatální následky.
Den poté, čili 29. září, přijde na řadu nepříliš známý The Ratcatcher, vydaný roku 1954, zaměřující se na osudy profesionálního deratizátora. Literární příběh je koncipovaný jako dialog probíhající takřka v reálném čase. Četba tedy trvá stejně dlouho jako čas předkládaného příběhu. Dahl v něm tematizuje pracující třídu a připomíná, že všichni jsme si rovní. Staví se také proti týrání zvířat na příkladu neoblíbených krys.
Podivuhodný příběh Henryho Sugara
Podivuhodný příběh Henryho Sugara | Netflix
Tuto nabídku 30. září uzavře Poison, který byl v 50. letech dokonce adaptovaný jako jedna z epizod kultovního pořadu Alfred Hitchcock uvádí a Hitchcock ji sám režíroval. Děj zasazený do koloniální Indie pod vládou Velké Británie rozkrývá mysteriózní zápletku, kdy muže v horečnatém stavu navštíví v posteli jedovatý had. Dahl analyzuje paranoiu a na tomto příkladu ohledává rozklad člověka, natolik přesvědčeného o hrozbě ve formě hada, jenž možná ani neexistuje, že odmítá jiné, racionálnější závěry.
Uvidíme tedy, jakého ražení tři další krátkometrážní snímky budou. U Ratcatchera je vzhledem k markantní roli zvířat velká pravděpodobnost, že bude obsahovat animované pasáže, případně bude animovaný celý. Ve všech čtyřech krátkých filmech se navíc objeví Ralph Fiennes. Třikrát v roli samotného Roalda Dahla, jednou jako Ratcatcher. Ve stylistických a narativních hříčkách se představí i Ben Kingsley nebo Richard Ayoade.