Krysař

65%
Krysař
Krysař
Krátkometrážní snímek Wese Andersona na motivy stejnojmenné povídky Roalda Dahla. Sledujeme profesionálního deratizátora, na jehož příběhu rozkrýváme nesnášenlivost vůči zvěři a rozdíly společenských vrstev.



Klajnik
Klajnik
8 627 bodů
2
Z těch 4 kraťasů, které WA natočil pro Netflix mě tento bavil nejvíc, protože postava Krysaře je zajímavá a Fiennesem dobře zahraná. Jinak je to ale stejná manýristická píčovina bez pointy jako zbylé tři. Dahlovy povídky jsem nečetl, ale věřím, že ty tu pointu nebo význam skýtají. Anderson to však není schopen vystihnout, neboť je příliš zaujat tím svým manýristickým stylem, který v těchto čtyřech kraťasech dosáhl už neúnosnosti (a to jsem si myslel, že po Asteroid City hlouběji neklesne, jenže se překonal). To je dáno tím, že postavy neustále říkají do kamery to, co právě dělají nebo to, co hodlají udělat. Je to otravné a zcela zbytečné, protože divák to buď vidí anebo to vzápětí uvidí. Netřeba to divákovi filmu vyprávět tak, jako by to musel činit vypravěč knihy.
kknk2
kknk2
2 955 bodů
7
Zvláštní a od určitého momentu dokonce nechutná povídka, působivá gradace. 75 %
65David21
65David21
1 852 bodů
7
Typický Anderson, Bohužel v tomto případě až moc. Krysař mě ze všech příběhů nudil nejvíce, protože se vlastně nic nedělo. Když zapřemýšlím znovu tak jsem se vlastně ani tolik nepobavil. Dialogy byly nudné, ačkoliv jinak povídka je skvěle zahrána. Postava Krysaře samotná mě především v závěru znechutila. Jestli to je i v originální povídce Od Dahla, tak byl tento autor opravdu bláznivý :D

Dodatečné informace

Původní název:
The Ratcatcher (více)
  • USA Krysař
  • USA The Ratcatcher
Premiéra v ČR:
29. 9. 2023
Distributor:
Netflix
Země původu:
USA
Ocenění:
Žádná ocenění

Powered byJustWatch