Máca z Kozího příběhu se stala virální postavou a náhle je úplně všude

Máca z Kozího příběhu se stala virální postavou a náhle je úplně všude
Kozí příběh, Máca | Jan Tománek / Art And Animation studio s.r.o.
Máca neboli Katie, namluvená Mahulenou Bočanovou, se najednou objevuje všude na Twitteru a na TikToku. Příběh je situovaný do Prahy v 15. století a vypráví příběh chasníka Kuby (Matěj Hádek) a jeho kozy (Jiří Lábus), který jede pomáhat stavět staroměstský orloj. Zamiluje se do Mácy, které hrozí poprava, před níž ji protagonistka nakonec zachrání. Animovaný snímek těží z legend a příběhů zdejšího středověku, zejména těch, které opřádají orloj, od nějž se odvíjí hlavní zápletka.
Ve své době se jednalo o první český celovečerní film vytvořený 3D počítačovou animační technikou, která zabrala více než čtyři roky vývoje. Program Maya, s nímž tvůrci pracovali, využívalo i studio Dreamworks pro svůj dodnes oblíbený hit Shrek či Blue Sky Studios pro prehistorickou jízdu Doba ledová. Kozí příběh se roku 2012 dočkal pokračování s podtitulem Se sýrem. První film vidělo v kinech přes 300 000 diváků a divaček, což byl v rámci českého animovaného filmu rekord, zatímco druhý už jen 120 000. I přes slušná čísla však staropražské příběhy zapadly a zničehonic se jim díky internetu dostává pozornosti až teď, ačkoli za tím rozhodně nestojí kvalita filmu, spíš fyziognomie ženské protagonistky.
Kozí příběh
Kozí příběh | Jan Tománek / Art And Animation studio s.r.o.
Podivná ukázka klidné Mácy, kterou vezou s pytlem přes hlavu na šibenici, poskytla uživatelům a uživatelkám Twitteru, TikToku a Redditu materiál pro neuvěřitelné množství memů, koláží a gifů. Ohromná popularita Mácina útěku jí zajistila prostor rovněž v řadě webových magazínů a zinů, kde se vyjadřují nejen k jejímu přehnaně sexualizovanému vzhledu. V jedné scéně si Máca ze svého dekoltu dokonce vytřepe hromadu hřebíků.
Byť se jednotlivé segmenty staly virálem v USA, u nás k pomyslné renesanci nedochází. The Hollywood Reporter oslovil režiséra Jana Tománka, jenž náhlou popularitu nechápe a těžko hledá příčinu. Do světla reflektorů postavu Mácy vynesla generace Z, která má zjevně odlišné smýšlení než režisér. Daná skutečnost jej tak nechává zcela chladným, jak prohlásil. Dále zmínil, že natočit případný třetí díl by bylo v dnešní turbulentní době nemyslitelné, vzhledem k dlouhé produkci a omezeným financím, což neumožňuje soupeřit s velikány mainstreamové animace.
Jan Tománek se rovněž vyjádřil ke kritice ohledně přehnaně velkého Mácina poprsí. Argumentoval tím, že zvýraznění tělesných prvků je u animace normální a že například velký nos nikoho nepobuřuje. Tím plynule navázal na to, že snímek obdržel rating PG-13, ačkoli se v něm neobjevuje žádné násilí a je to dané pouze vyobrazení Mácy, čímž si rýpl do amerického přemýšlení, kdy velká ňadra vadí víc než explicitní násilí.
Za popularitou jistě stojí i fakt, že režisér snímek uveřejnil na YouTube s anglickým dabingem zcela zdarma. Vy si jej můžete připomenout a přijít této bizarní popularitě na kloub u nás v katalogu filmů zdarma, kde ho najdete v původním českém znění.