Mirka Spáčilová (MF DNES)

Autor

Články autora

  1. Téma31. 12. 2009
    Na Lidice Alice Nellis nejsou peníze, byť mají hvězdné obsazení

    První klapku má za sebou, tu poslední v nedohlednu. Film Lidice, jenž patří k nejočekávanějším titulům příštího roku a premiéru plánoval na 2. prosinec 2010, se potýká s nedostatkem peněz. "Začali jsme točit, nicméně celé hlavní natáčení musíme o půl roku posunout a shánět prostředky dál," potvrzuje producent Adam Dvořák.

  2. Téma3. 12. 2009
    Lucerna promítá sto let. Na dnešní oslavě hostí rod Havlů, filmaře i herce

    Obrovské poutače oznamovaly, že jde o "nejpřednější a největší podnik v Rakousku", a v pozvánce pro hosty stálo, že svou návštěvou způsobí hostiteli Václavu Havlovi "zvláštní čest a potěšení". To bylo přesně před sto lety: 3. prosince 1909 se poprvé promítalo v pražské Lucerně, nejstarším stálém kinu na české půdě.

  3. Téma28. 11. 2009
    Válka s mloky má slibný začátek, podívejte se na výtvarné návrhy

    Začali před pár dny nenápadným obřadem: zapálili svíčky na hrobě Karla Čapka. "Od toho okamžiku považujeme projekt za zahájený," vzkázali tvůrci filmu podle Čapkova románu Válka s mloky.

  4. Téma15. 11. 2009
    Ve filmu Zemský ráj to napohled se za skrytými jmény jasně jeví praví aktéři

    Pod názvem Zemský ráj to napohled se tají ostře sledovaný film podzimu: pohled do soukromí známých disidentských rodin. Scenáristka Tereza Boučková si to sice nepřeje, ale sotva tomu zabrání. Do snímku, inspirovaného jejím vlastním dospíváním v disidentské komunitě, si totiž diváci už předem promítají pravé aktéry, ač skryté za smyšlenými jmény.

  5. Téma15. 11. 2009
    Stýská se mi po nadsázce, přiznává Karel Roden

    Karel Roden má na hollywoodské protihráče štěstí. Ve filmu 15 minut se utkal s Robertem De Nirem, v Oku ve zdi nyní měří síly s Jürgenem Prochnowem.

  6. Téma3. 11. 2009
    Pamětnice s hereckými legendami přebijí v hlouposti i propadák Libuše

    Takhle vypadá smutný paradox. K poctě nastoupená slavná herecká generace: Libuše Švormová, Květa Fialová, Lubomír Lipský, Josef Somr, Stanislav Zindulka, Jan Skopeček, Nina Jiránková, ba i devadesátníci Zita Kabátová a Jiří Krejčík; skvostná sestava nové komedie Pamětnice. Ale výsledek? Nepopsatelný průšvih roku, který přebíjí dokonce i bezděčnou americko-českou parodii Kněžna Libuše.

  7. Téma2. 11. 2009
    Novinka o zachránci židovských dětí Wintonovi přijde do kin v květnu

    Wintonovská série pokračuje. První diváci zítra uvidí prvních dvacet minut celovečerního dokumentu s hranými rekonstrukcemi Nickyho rodina, jenž má stejně jako hraný příběh Všichni moji blízcí a dokumentární portrét Síla lidskosti téhož režiséra i hrdinu.

  8. Téma26. 10. 2009
    Miloš Forman v Praze uvede dva filmy: jeden o olympiádě, druhý o sobě

    Co mají společného oscarový režisér Miloš Forman, bývalý prezident Václav Havel a předseda Českého olympijského výboru Milan Jirásek? "Bydleli jsme spolu v poděbradském internátu v jedné ložnici," osvětlil Forman v rozhovoru pro MF DNES dávné přátelství trojice, která v pondělí na představení pražského kina Ponrepo uvede čtyři ukázky z filmu Viděno osmi.

  9. Téma11. 10. 2009
    Z české kněžny Libuše je podle Američanů pohanská královna

    Staré pověsti české se loučí, přicházejí nové pověsti americké. Za pár dní se v kinech ukáže, jak cizinci natočili Kněžnu Libuši.

  10. Téma6. 10. 2009
    Ať žijí rytíři jsou jako Narnie a Tolkien. S přičmoudlou pointou

    Nový český film Ať žijí rytíři, který jde po zítřejší premiéře do kin, se dá vnímat dvěma způsoby. Coby čistě dětský film, jak byl také zamýšlen, křísí žánr dobrodružné podívané na české poměry opravdu slušně.

  11. Téma5. 10. 2009
    Film 3 sezóny v pekle slibuje událost roku, Kryštofa Hádka čeká silný podzim

    Rodí se filmová událost roku. Zralá prvotina Tomáše Mašína 3 sezóny v pekle má sice za sebou teprve pár zkušebních projekcí, někteří ji viděli ještě bez triků či úplné hudby, ale přesto už jí na internetu dávají vysoká hodnocení, blížící se v průměru devadesáti procentům.

  12. Téma3. 10. 2009
    Oscarový režisér jako pyšný táta: dokument o Formanovi je objevný

    Oscarový filmař, kritik totality, vtipný vypravěč. Ano, to také. Ale v novém dokumentu se Miloš Forman představuje hlavně v roli otce.

  13. Téma29. 9. 2009
    Ulovit miliardáře se nezdařilo. Režisér Vorel zapomněl, že slíbil komedii

    Nejdrzejší film Tomáše Vorla? Dejme tomu. Ale nejlepší? Ani náhodou. Snímek Ulovit miliardáře, který po víkendové předpremiéře na ostravském festivalu Kamera Oko vstupuje pozítří do kin, přináší směs zklamání a jednoho velkého nedorozumění.

  14. Téma28. 9. 2009
    Třeba mě sejmou, míní režisér filmu Ulovit miliardáře Tomáš Vorel

    Jako divák má Tomáš Vorel z filmových provokací nejradši Borata; coby režisér teď zkusil podobný žánr ve filmu Ulovit miliardáře.

  15. Téma26. 9. 2009
    Vorlův Miliardář je dalším filmem, který chce provokovat

    Extáze. Zrození národa. Borat. A teď Ulovit miliardáře. Nová česká satira usiluje o to, aby se rodina skandálních filmů rozrostla.