Mirka Spáčilová (MF DNES)

Autor

Články autora

  1. Téma14. 5. 2010
    Po Románu pro ženy přišla řada i na muže. Podívejte se na ukázku z filmu

    Před šesti lety v Románu pro ženy měl Miroslav Donutil jen malou roli, ale už tehdy dostal slib, že si to v budoucím Románu pro muže bohatě vynahradí. Jen co jej Michal Viewegh napíše. Stalo se, film podle stejnojmenné knihy režisér Tomáš Bařina právě dokončuje. Do kin přijde 23. září, ale už nyní se pokouší nalákat na první upoutávky.

  2. Téma12. 5. 2010
    Čeští mistři triků: nejprve zničili svět ve filmu 2012, teď rozhýbali Kukyho

    Dobrodružný akční film s loutkami; to tu ještě nebylo. Novinka Jana Svěráka Kuky se vrací, která jde do kin za týden, obsahuje stovky trikových záběrů. Dělali je odborníci, kteří běžně pracují i pro Hollywood.

  3. Téma10. 5. 2010
    Dokument o zlatých šedesátých míří do kin, tam ho ale málokdo ocení

    Po televizním cyklu filmařských portrétů Zlatá šedesátá vstupuje do kin celovečerní dokument 25 ze šedesátých aneb Československá nová vlna, který popisuje stejnou éru trochu jinak.

  4. Téma5. 5. 2010
    Český mír je fraška, víc než komedii připomíná dětskou brannou hru

    Po Českém snu, kde zesměšnili zákazníky bažící po nákupním ráji, točili Vít Klusák a Filip Remunda Český mír, další "dokumentární komedií", jak říkají, tentokrát o americkém radaru v Brdech.

  5. Téma29. 4. 2010
    Tvůrci filmu o radaru: Rozhoduje se na ose Moskva - Washington

    Tři roky se Česko přelo kvůli radaru; tři roky sledovali obě strany sporu tvůrci dokumentární komedie Český mír. Pak jediný telefonát Baracka Obamy s radarem skoncoval – a filmu našel pointu.

  6. Téma27. 4. 2010
    V Praze vzniká pervitinový film, fetovat bude Rosťa Novák z La Putyky

    Krematorium, hřbitov, pražské hlavní nádraží. To je trojúhelník, v němž v pondělí režisér Tomáš Řehořek natočil první záběry hraného dramatu s dokumentárním pozadím Cestou z pekla.

  7. Téma18. 3. 2010
    Komiksový Čtyřlístek půjde do kin, s premiérou se počítá na podzim 2011

    Přestože loni oslavili už čtyřicítku, na plátno kin vkročí poprvé. Fifinka, Myšpulín, Piňďa a Bobík, hrdinové legendárního komiksu, ožijí v animovaném filmu Čtyřlístek ve službách krále, jehož premiéra se chystá na podzim 2011.

  8. Téma14. 3. 2010
    Film Lidice se začne točit v červnu. Podpoří ho Bárta i Krajčo?

    Ohrožený film Lidice má dvě nové zprávy, podle tradice dobrou a špatnou. Ta špatná říká, že musel svou premiéru posunout až na příští rok. Dobrá zpráva vzkazuje, že točit se přece jen bude; v létě.

  9. Téma10. 3. 2010
    Vejdělkova komedie Ženy v pokušení má na to stát se hitem roku

    Sami herci ještě nevědí, jak Ženy v pokušení dopadly; uvidí je až dnes na první pracovní projekci. Jen se shodují, že při natáčení zažívali "velký fofr a velkou legraci".

  10. Téma5. 3. 2010
    Přijde si Jana Brejchová pro Českého lva? Dva z nominovaných už se omluvili

    Jeden z každoročních vrcholů Českých lvů, ocenění za přínos filmu, má zatím nejasnou podobu. Letošní nositelka čestné ceny Jana Brejchová totiž dostala silnou virózu, takže nepřišla ani na tradiční setkání laureáta s novináři. Dorazí herečka vůbec v sobotu do Lucerny?

  11. Téma2. 3. 2010
    Filmař Otakar Vávra slavil devětadevadesátku. S premiérem

    Devětadevadesát svíček by se nevešlo ani na veliký dort ozdobený filmařskými motivy, takže Otakar Vávra nakonec symbolicky sfoukl jen jedinou. Načež nestor českých režisérů v neděli vykročil do stého roku svého života.

  12. Téma25. 2. 2010
    Doktor od Jezera hrochů se dá snadno popravit, on se ale jen drží předlohy

    Nebylo by nic snadnějšího než českou komedii Doktor od Jezera hrochů takříkajíc odstřelit jedinou kovbojskou ranou od boku, po vzoru předpremiérových internetových výkřiků, které novinku Zdeňka Trošky házejí do hodnotící rubriky zvané "odpad". Bylo by to až svůdně snadné, ale nebylo by to úplně fér.

  13. Téma22. 2. 2010
    Ani deset Avatarů nemá v sobě sílu jako Třeštíkové Katka

    S posledním záběrem snímku, v němž svůj dojem z filmu o vlastním drogovém pádu sděluje sama jeho hrdinka, kino zmrtvěle mlčí v šoku, bezmocně, bez dechu, beze slov. Účinkuje tak přesto, že svou četností už narkomanské příběhy zevšedněly.

  14. Téma6. 2. 2010
    Dešťová víla přinese lásku i kouzla, ale bez čertů a princezen

    Bylo nebylo, za oněch časů chodívaly světem "na inspekci" čtyři základní přírodní živly. V pohádce Dešťová víla, která se chystá na premiéru, má hlavní slovo voda. Hraje ji Lenka Vlasáková – v převleku za chudou tulačku, která však pod pláštěm nosí krásnou tvář a její tělo jako by celé sestávalo z tekoucích krůpějí.

  15. Téma4. 1. 2010
    Rok 2010 je rokem Karla Zemana, tvůrce, jehož ctil i Spielberg

    Když v roce 1993 Steven Spielberg poskytl MF DNES exkluzivní rozhovor k premiéře Jurského parku, zmínil s úctou svého předchůdce Karla Zemana – a projevil zájem o jeho Cestu do pravěku.