Mirka Spáčilová (MF DNES)

Autor

Články autora

  1. Téma2. 8. 2010
    Pomůže Kajínkovi jeho příběh ve filmu? Dá se čekat minimálně boj

    Každý film provází před premiérou tajemství, zda se povedl, nebo ne. Kajínek má o jednu záhadu navíc: je hrdina viníkem, nebo obětí? Stihli to jen taktak.

  2. Téma23. 7. 2010
    České komedii zvoní hrana, autoři dávají přednost vážným tématům

    Ve scenáristické soutěži nadace RWE a Barrandova převažují vážná témata. Čtyři texty dostaly přidáno na další vývoj. "V nabídce byly i jiné žánry, pohádky či muzikály, ale bohužel byly slabší," říká porotce Ivo Mathé. Na podzim půjde do kin snímek Hlava – ruce – srdce, který nadace ocenila v minulosti.

  3. Téma19. 7. 2010
    Havel z filmového placu: Režiséra poslouchají více než prezidenta

    V tričku a džínách vypadá jako každý jiný filmař. Až na to, že na režisérské židli má napsáno Havel a štáb mu říká pane prezidente.

  4. Téma19. 7. 2010
    Bartoška na Zvíkově, Troška na Hluboké. Točí se nové pohádky

    Po dlouhém půstu se konečně zdá, že domácí pohádková tvorba ožívá. Dvě právě dokončuje ČT, třetí začne ve spolupráci Barrandova a Novy točit Zdeněk Troška v neděli v Hluboké nad Vltavou.

  5. Téma18. 7. 2010
    Abrhám o natáčení s Havlem: To není otrocká oddanost, nýbrž úcta

    Josef Abrhám hraje hlavní roli bývalého kancléře Viléma Riegera, ale na scéně v ní žádného ze svých kolegů neviděl. Nebyl to záměr – prostě se prý do divadla nedostal.

  6. Téma12. 7. 2010
    S cenou se jde Kukymu do světa líp, věří Svěrák

    Růžový medvídek se stal maskotem celého festivalu, jen u poroty mu Jan Svěrák moc šancí nedával. "Je to exot," říkal o loutkovém hrdinovi svého filmu Kuky se vrací. Nakonec mu plyšák vybojoval stříbro.

  7. Téma9. 7. 2010
    Může v Karlových Varech vyhrát český film? Šance tady jsou

    Vítěze mezinárodní soutěže karlovarského filmového festivalu budeme znát až v sobotu. Mohou na první místo pomýšlet české snímky 3 sezóny v pekle a Kuky se vrací? I když porotci zatím nic neprozradili, je to docela dobře možné. Své zahraniční soupeře porážejí tempem i citem, jsou vyvážené a originální.

  8. Téma22. 6. 2010
    Pervitinový film shání dobové záběry výbuchu při vaření drogy

    Poslední dotáčku filmu P (čti Péčko) v pondělí absolvovali herci Vanda Hybnerová a Rostislav Novák. Nicméně tvůrce snímku s podtitulem Cestou z pekla, jenž vychází ze tří skutečných osudů spjatých s pervitinem, čeká ještě jeden složitý úkol.

  9. Téma13. 6. 2010
    Landa natáčí film o rallye, zahraje si v něm automobilového závodníka

    Sen, který si vytkli před třemi roky po své muzikálové Kvasce, se Danielu a Mirjam Landovým konečně plní. Natáčejí spolu další film; o rallye. Zatím v Nitře, do Prahy se mají vrátit pro poslední záběry koncem června a do kin film zamíří už na podzim.

  10. Téma3. 6. 2010
    Hurvínek na scéně. Je to vůbec film? Jen podle kin

    Hurvínek ve 3D; to zní lákavě. Jenže pokusný záznam divadelní hry za běžné vstupné kin může ublížit loutkové legendě i trojrozměrné módě.

  11. Téma31. 5. 2010
    Vetchý se chystá do Země divokých sviní, producenti čekají kontroverze

    Nejprve zažili záplavy. Pak déšť, zimu, bláto. Ze základního tábora vozí herce terénní džípy další kilometry do lesů. Tak se točí na české i polské straně Jeseníků, na skutečných místech líčených událostí z let 1945–6, nový český film Země divokých sviní: drama smíšeného manželství ze Sudet.

  12. Téma28. 5. 2010
    Wintonovi je 101 let, film musí jet za ním do Anglie

    Premiéra Nickyho rodiny se chystala do Prahy ke květnovým 101. narozeninám Nicholase Wintona, jenž z Československa odvezl před nacisty sta židovských dětí. Jenže se musí přeložit na podzim do Londýna.

  13. Téma28. 5. 2010
    Marhoul vyfoukl slavné Nabarvené ptáče Hollywoodu

    Podle děl Jerzyho Kosińského zatím vznikl jediný film, zato nesmrtelný: oscarová satira s Peterem Sellersem Byl jsem při tom. Druhou šanci nyní Hollywoodu "vyfoukl" Václav Marhoul: chystá filmový přepis první a hned nejslavnější knihy Kosińského Nabarvené ptáče, která líčí válečné útrapy židovského chlapce.

  14. Téma28. 5. 2010
    VIDEO: První píseň pro filmové Lidice spojuje dvě tragédie. Národní i osobní

    Zatímco film Alice Nellis Lidice se po dlouhém shánění peněz začne natáčet až v červenci, souběžný hudební projekt už má první příspěvek. Z muzikantů, kteří Lidice podpoří vlastní písní, byl nejrychlejší britský písničkář James Harries, žijící už léta v Praze, byť koncertuje a alba vydává po celém světě.

  15. Téma24. 5. 2010
    Žena v pokušení hip hopu a 3D: Eliška Balzerová točí V peřinách

    Eliška Balzerová umí překvapit. V Ženách v pokušení obhájila zralou ženskou krásu, teď zase při natáčení muzikálu V peřinách zpívá s Lucií Bílou, tančí hip hop a zkoumá moderní techniku 3D.