Mirka Spáčilová (MF DNES)

Autor

Články autora

  1. Téma3. 10. 2010
    Válka přitahuje filmaře i kvůli cenám, na slovo Hitler zase slyší diváci

    Habermannův mlýn, mířící právě do českých kin, není ani prvním ani posledním letošním příkladem nového filmu z války. Válku ve filmu ovšem pěstují i Američané, Rusové, Němci. Proč válka filmaře přitahuje?

  2. Téma3. 10. 2010
    Habermannův mlýn je jen slušné řemeslo a scenáristický prefabrikát

    Novinka režiséra Juraje Herze Habermannův mlýn měla mít podle původních prohlášení kontroverzních obsah, poválečné zabíjení Němců Čechy. Má ale bohužel tuctový obal.

  3. Téma30. 9. 2010
    Občanský průkaz bude dokonalá instruktáž pro naše děti, věří tvůrci

    Hromadu smíchu, ale také okamžiky mrazivého ticha zažila pracovní projekce hořké komedie režiséra Ondřeje Trojana Občanský průkaz. Příběh o dospívání v 70. letech ve středu viděli jeho aktéři včetně Jiřího Macháčka či Václava Kopty.

  4. Téma25. 9. 2010
    Dokumentaristé točí s vězni i ledními medvědy. A mají šanci na Oscary

    Ukázky z dokumentu Pozemšťané, koho budete volit? , který natočili mentálně postižení mladí lidé pod vedením režisérky Lindy Jablonské, bavily na internetu už před nedávnými volbami. Teď snímek míří za diváky – a další dokumentární novinky se chystají.

  5. Téma25. 9. 2010
    VIDEO: V upoutávce na film Odcházení opouštějí Havla všichni jeho věrní

    Spolu s Románem pro muže vstupuje do kin první upoutávka na režijní debut Václava Havla Odcházení.

  6. Téma18. 9. 2010
    RECENZE: Vieweghův Román pro muže je lépe natočený než napsaný

    Sedmý z filmů podle děl Michaela Viewegha patří k těm lepším - protože osekal knižní moralitu konkrétní doby i místa a vydal se daleko za ni do krajin smutku.

  7. Téma16. 9. 2010
    Viewegh viděl Román pro muže a sní o ryzí komedii

    Film Román pro muže, jejž natočil Tomáš Bařina podle knihy Michala Viewegha s Miroslavem Donutilem v hlavní roli, vstoupí za týden do desítek kin v Česku i na Slovensku. V Tatrách už mu tleskali.

  8. Téma9. 9. 2010
    Ke stým narozeninám dostane Otakar Vávra film. A pojistku

    Celý svůj život strávil za kamerou, nyní se octl před ní. Otakar Vávra bude hrdinou dokumentu, který se točí k jeho stým narozeninám. První záběry vznikly s herci slavné Romance pro křídlovku, už se chystá i busta.

  9. Téma3. 9. 2010
    S Melounkem se rozloučí kolegové příští středu, rodina o dva dny později

    Poslední rozloučení se zesnulým filmovým producentem a publicistou Pavlem Melounkem se koná v rodinném kruhu v pátek 10. září ve 13 hodin v obřadní síni krematoria v Českých Budějovicích. Přátelé a kolegové si jeho památku připomenou ve středu 8. září od od 16 hodin v pražském Mánesu.

  10. Téma2. 9. 2010
    Filmaři testují tvorbu na divácích, ČT si na to najímá agenturu. Za statisíce

    Firma si zadá průzkum, zda bude na trhu zájem o její nové zboží; to je běžná praxe. Dělají to také televize - včetně té, kterou si platí koncesionáři. Kolik to stojí, však ČT tají. Podle kuloárů jde o statisíce korun.

  11. Téma30. 8. 2010
    Hřebejkova Nevinnost slibuje velký návrat Luďka Munzara

    Úspěšný tandem slaví malé jubileum. Režisér Jan Hřebejk začal natáčet už desátý film podle scénáře Petra Jarchovského, drama ze současnosti nazvané Nevinnost. Premiéra se plánuje na 20. leden 2011 a slibuje velký herecký návrat Luďka Munzara.

  12. Téma25. 8. 2010
    Očima Mirky Spáčilové: Největší z Čechů je milý, ale ublížený

    Jednu recenzi na nový film Roberta Sedláčka už portál iDNES.cz vydal. Mirka Spáčilová se však s jeho kladným hodnocením Největšího z Čechů neztotožňuje. "Nový film Roberta Sedláčka má vtip, ale také sklon k sebelítostivé satiře o chudých umělcích," píše v úvodu svého textu.

  13. Téma16. 8. 2010
    Hollywoodští filmaři mohou začít utrácet v Česku. Dostali zelenou

    Zavedení výhod pro filmaře natáčející v Česku má už první výsledky. Komise projekty schválila, čili dvacet procent utracené částky mohou získat zpět čtvrtý díl Mission: Impossible či třetí xXx. Ale i domácí tvůrci.

  14. Téma10. 8. 2010
    Kajínek přepsal historii českých kin, za první víkend na něj přišlo nejvíc diváků

    Kajínek změnil novodobou historii českého filmu. Má za sebou nejúspěšnější start, během prvního víkendu na něj přišlo více lidí než na Svěrákovy Vratné lahve, které dosud vedly tabulku domácích rekordů.

  15. Téma8. 8. 2010
    RECENZE: Dokument Nebe, peklo o sadomasochistech není levnou senzací

    Pohrdavě se jim říká "úchyláci", v hraném filmu Jana Švankmajera Spiklenci slasti měli úsměvnou podobu bizarních ctitelů tajných vášní. Teď v dokumentu Nebe, peklo odhalují jméno, nitro i tvář skuteční nositelé zvláštních praktik. Lidé, které vzrušuje bolest.