Nastal čas předat Bonda Stevenu Spielbergovi? Legendární režisér se o to už třikrát pokoušel

Nastal čas předat Bonda Stevenu Spielbergovi? Legendární režisér se o to už třikrát pokoušel
Indiana Jones a chrám zkázy | Lucasfilm Ltd.
Začátkem sedmdesátých let v Hollywoodu neexistoval zázračnější filmařský hoch než Steven Spielberg. Ve třiadvaceti letech režíroval Joan Crawford v seriálu Noční galerie a dosud statický televizní styl plný detailů renovoval svými složitými hloubkovými kompozicemi také v pilotní epizodě Columba. Jeho celovečerní debut Duel z roku 1971 o řidiči, jenž v pusté krajině ujíždí pronásledujícímu kamionu, uhranul také tehdejšího představitele 007 Rogera Moora.
Steven Spielberg
Steven Spielberg

Režisér

Moore Spielberga potkal v Paříži krátce po uvedení snímku a pustil se s ním do řeči. „Sedli jsme si a mluvili jsme. Řekl mi, že by hrozně rád režíroval bondovku. Tehdy jsem o něm věděl jen díky tomu, že natočil Duel, což byla podle mě ukázka prvotřídní filmařiny,“ vyprávěl Moore později pro MTV. Herec informoval Broccoliho, jenž však s natolik nezkušeným mladým režisérem nechtěl ztrácet čas.
Spielberg tudíž vytvořil skvělou road movie Sugarlandský expres (1974) a také malý film o žralokovi s názvem Čelisti (1975), který se záhy stal největším americkým snímkem všech dob. Režisér, jenž špionážní sérii započatou roku 1962 filmem Dr. No dlouho obdivoval, poté vyhledal přímo Broccoliho. Producent jej opět odmítl, snad v domnění, že nevídaný úspěch Čelistí byl dílem náhody. Potřetí se Spielberg o režírování bondovky ucházel po premiéře svého dalšího kasovního triumfu, sci-fi Blízká setkání třetího druhu (1977). Ani tehdy ovšem nepochodil.
Žít a nechat zemřít
Žít a nechat zemřít | MGM
Není divu, že se Spielberg tolik zajímal právě o Bonda. Příběhy o agentovi s povolením zabíjet se vyvíjeli spolu s dobovými požadavky, jednotlivé filmy reagovaly třeba na Hitchcockův styl (Srdečné pozdravy z Ruska), na černošskou blaxploitation tvorbu zastoupenou třeba Detektivem Shaftem (Žít a nechat zemřít) nebo na sci-fi zpopularizovanou samotným Spielbergem a Georgem Lucasem (Moonraker). V tom se dodnes shodují se Spielbergovým přístupem, který citlivě reaguje na měnící se trendy a na rozdíl od většiny režisérů je umí předvídat a sám utvářet.
Patrné to je hlavně v sérii Indiana Jones, kterou Spielbergovi na společné dovolené na Havaji nadhodil Lucas. Oba režiséři leželi v létě roku 1977 na pláži a oslavovali zprávy o vysokých tržbách Star Wars: Nové naděje. Spielberg si zoufal, že si svého Bonda snad nikdy nezrežíruje, a Lucas mu představil „něco lepšího“. Archeolog s bičem, kloboukem, koženou brašnou a tváří Harrisona Forda debutoval roku 1981 v Dobyvatelích ztracené archy, a byť šlo o docela jiné dobrodružství než v případě Bonda, Spielberg si jím svůj sen odškrtl.
Sám Roger Moore označil Indyho za zdokonalení Bonda, což víceméně koresponduje s tím, jak jeho bondovky popustily uzdu zábavě a potrhlosti. Spielberg režíroval čtyři díly Indiana Jonese, do nichž často umisťoval bondovské reference. Nejnápadněji do Chrámu zkázy, kde Ford v úvodní sekvenci nosí povědomé bílé tuxedo. Do Poslední křížové výpravy pak tvůrci obsadili původního představitele 007 Seana Conneryho jako Indyho otce.
Zatím poslední bondovka Není čas zemřít, v níž se s úlohou rozloučil Daniel Craig, měla premiéru na podzim 2021. Od té doby se vášnivě diskutuje zejména o novém hereckém představiteli, ale neméně prestižní je také režisérské křeslo. V minulých týdnech se řešila angažovanost Christophera Nolana (Tenet, Oppenheimer), již si však internetová obec spíš vysnila. Nolan drby popřel a nyní vyvstává otázka, zda by ještě nestálo za pokus oslovit Stevena Spielberga.
Indiana Jones a dobyvatelé ztracené archy
Indiana Jones a dobyvatelé ztracené archy | Paramount Network
Držitel dvou režisérských Oscarů, jehož filmy dohromady vydělaly kolem deseti miliard dolarů, už přestal točit globálně atraktivní blockbustery. Poslední dva filmy, remake muzikálové klasiky West Side Story (2021) a semiautobiografické drama Fabelmanovi (2022) natočil výhradně pro sebe. Nad Bondem už pravděpodobně dávno mávl rukou, ale s jeho zkušenostmi a touhou prozkoumávat různé žánry a aplikovat na ně odlišné stylistické strategie by z nové bondovky jistě zvládl učinit obrovskou událost.
Akční scény vždy uměl inscenovat inovativně a přehledně jako málokdo a šestadvacátá bondovka je v pozici, kdy se od ní budou očekávat skoro zázraky. Ty měl Spielberg vždy v popisu práce, ačkoli čas se zastavit nedá a štafetu dozajista převezme mladší režisér či režisérka. Koho byste si konkrétně představovali vy?
zdroj: Screen Rant, Kinobox
Prohlédněte si žebříček nejlépe hodnocených akčních filmů dle uživatelů a uživatelek Kinoboxu, v němž najdete také bondovky a některá díla Stevena Spielberga.