Nadčasoví Indiana Jones a Harrison Ford. Zábavný dokument odhaluje zrod filmových legend

Recenze: Timeless Heroes: Indiana Jones and Harrison Ford. Dokument odhaluje zrod legend
Timeless Heroes: Indiana Jones and Harrison Ford | Disney+
Co se týče faktických informací, aspoň trochu vášnivým fanouškům a fanynkám dokument nenabídne nic moc nového. Podobně jako u dalších z dlouhé řady projektů režiséra Laurenta Bouzereaua, jenž se zabývaly portréty slavných filmařů (Roman Polanski: Můj život) nebo výrobou trilogie Indiana Jones (Making the Trilogy), triumfuje především nahuštěnost sdělení obstarávaného mnoha a mnoha věhlasnými osobnostmi. Před objektiv se usadili nejen Ford, Spielberg a Lucas, ale rovněž producenti Kathleen Kennedy a Frank Marshall, herci Ke Huy Quan, Karen Allen či Kate Capshaw, režisér pátého dílu James Mangold se spoluscenáristy bratry Butterworthovými nebo Peter Weir, jenž Forda režíroval v oceňovaných dramatech Svědek a Pobřeží moskytů.
Věční hrdinové: Indiana Jones a Harrison Ford
Věční hrdinové: Indiana Jones a Harrison Ford
77%

Předurčený ke slávě i k Indymu

Jejich výpovědi se prolínají s archivními záběry, jejichž prostřednictvím nahlédneme do Fordových školních a truhlářských let a samozřejmě do zákulisí příprav Indiana Jonese. První část se věnuje životopisu Harrisona Forda a herce proslulého suchým humorem vybarvuje jako svědomitého člověka, jenž každé roli dokázal vtisknout své nenucené charisma i tehdy, když vystupoval ze škatulky Hana Sola či Indyho a volil méně komerční projekty.
Timeless Heroes: Indiana Jones and Harrison Ford: trailer | Disney+
Herec měl zpočátku štěstí, že si jej Lucas všiml a že se Indyho kvůli jiným závazkům nemohl ujmout Tom Selleck. V jeho příběhu však současně prosakuje aura předurčenosti. Málokterá osobnost hollywoodské historie totiž disponuje podobnými kvalitami, které by ji k opanování stříbrných pláten předurčily. Ford sice nikdy neplatil za excelentního herce z ranku Jacka Nicholsona, ale na publikum mocně apeloval svou civilností a image obyčejného chlápka, jenž se pod vlivem podivuhodných okolností změní v cool hrdinu. A také svým pečlivým výběrem rolí pramenícím v pokročilé cinefilii a touze uspokojit „zákazníky“, jak herec přezdívá svému obecenstvu. 
V pozdější části, která se více zaměřuje na výrobu posledního Indiana Jonese s podtitulem Nástroj osudu, poznáváme hercovu vášeň i nepolevující motivační a mentorské kvality. Superlativy se na jeho hlavu, pravda, snášejí závratnou rychlostí. Dokument však dostatečně vysvětlí, jak moc je populární Indy výtvorem svého herce. Zatímco vizuální a vypravěčská působivost vychází ze Spielberga a z následování klasických pulpových a televizních zdrojů, protagonistovo charisma určující náladu mnohých scén je především dílem Forda, jeho aktivní spolupráce a improvizace.
Timeless Heroes: Indiana Jones and Harrison Ford
Timeless Heroes: Indiana Jones and Harrison Ford | Disney+

Nejcennějším artefaktem je Ford sám

Největší pozornosti se přirozeně dočkají Dobyvatelé ztracené archy, jejichž význačnost je v kinematografii nezpochybnitelná. Režisér Nástroje osudu James Mangold se díky nim zamiloval do filmu a po čtyřiceti letech si tak mohl splnit sen, přičemž vše mu značně usnadnil stále vášnivý charakter hlavního herce. Ford takto přistupoval k většině svých úloh, v nichž se devadesátiminutový dokument příliš nepitvá a rozděluje je primárně na ty, jež herec natáčel pro zákazníky, a na ty, které dělal pro sebe. Jen občas se kamera obrátí na Spielberga či Petera Weira, kteří krátce zhodnotí Fordův přínos jiným titulům jako Podnikavá dívka nebo Air Force One.
V popředí neustále stojí Indiana Jones, jehož odkaz přesáhl populární kulturu. Výpovědi poskytují rovněž profesoři a profesorky archeologie, jejichž kariérní dráhu v mládí určil právě doktor Henry Jones ve svých honbách za Archou úmluvy nebo Svatým grálem. Také oni mohou žasnout nad zachovalostí nejcennějšího zpovídaného artefaktu, jímž je stále vitální a nenahraditelný Harrison Ford. Ten se ani na prahu osmdesátky nezalekl řady kaskadérských kousků, a přestože digitální technologie zčásti vystrnadily praktické efekty přítomné v původní trilogii, filmy o Indianu Jonesovi i tak zůstávají esenciálním popcornovým dobrodružstvím s přesahem do historie.
Timeless Heroes: Indiana Jones and Harrison Ford
Timeless Heroes: Indiana Jones and Harrison Ford | Disney+
Záběrů odhalujících samotný proces natáčení však mohlo být více a Chrám zkázy, Poslední křížovou výpravu i Království křišťálové lebky vezmou tvůrci jen letem světem. Napojení Indyho příběhu na Fordovu signifikantní přítomnost, která obohatila také jednu epizodu neprávem přehlíženého seriálu Mladý Indiana Jones, však funguje znamenitě. 
Indiana Jones je zaslouženou legendou kinematografie stejně jako Harrison Ford, jenž v prostřizích ze zákulisí či archivních interview dokazuje, že vtipnější a sympatičtější blockbusterovou hvězdu Hollywood nepamatuje. A vzhledem k tomu, že podobně si stojí Indy mezi fiktivními hrdinami a hrdinkami, poslání dokumentaristů lze považovat za splněné.
80%
Timeless Heroes: Indiana Jones and Harrison Ford je definitivní portrét Indiany Jonese z perspektivy Harrisona Forda, jemuž v zábavně a dravě střiženém dokumentu přitakává zástup legendárních tvůrčích jmen. Fakta a zajímavosti kloužou po povrchu, ale struktura založená na paralelách mezi fiktivní postavou a jejím představitelem šlape na jedničku. Ford je král a tento dokumentární pomník na Disney+ se mu adekvátně klaní.
Jakub "lamps" Vopelka
Jakub "lamps" Vopelka
Podívejte se na žebříček nejlepších filmů letošního roku podle databáze Kinoboxu.