Duel

76%
Duel

Obchodní cestující David Mann vyráží za prací. Jede liduprázdnou krajinou jižní Kalifornie a přemýšlí o svém nepříliš vydařeném manželství. Několikrát za sebou předjede velký kamion, který ho evidentně nechce pustit před sebe. Neurvalý řidič se jednou dokonce pokusí Davida vytlačit ze silnice. Otřesený David zastaví u pumpy. Telefonuje manželce, která chce především vědět, zda přijde včas k večeři. Opodál stojí zmíněný kamion, řidiče ale David nevidí. Na další zastávce si dává David jídlo a má pocit, že muž z kamionu je tu také. Pokračuje v cestě a skutečně - brzy je kamion těsně za ním. Je to právě u železničního přejezdu, ve chvíli, kdy jede vlak a kamion začne Davidův vůz tlačit před sebou. Jen s námahou se mu podaří neskončit zle. U další pumpy se útok kamionu stupňuje a šílený řidič zdemoluje téměř veškeré zařízení benzinky. Je jasné, že po Davidovi tvrdě jde. Ten ujede a ukryje se na sjezdu vedle silnice. Kamion přejede okolo a David si myslí, že pronásledování je u konce. Když se chce opět dát na cestu, zjistí, že kamion na něj čeká opodál...




martin-mickey-stusak
martin-mickey-stusak
28 393 bodů
10
Šikana slabého silnějším v celé své barvitosti. A stačilo k tomu málo. Těžký náklaďák, obyčejné osobní auto a prašnou silnici. Steven Spielberg tímto projevil vizuální schopnost budovat napětí a hlavně hrůzu z neznámého. Ano, svým způsobem to připomíná dílo Alfreda Hitchcocka, který byl tímto pověstným. Steven Spielberg však vizuální stránku dotáhl k nové dokonalosti. Kamerové nájezdy po celou stopáž doslova a do písmene berou dech a když se k tomu přidá rachot onoho náklaďáku, jeden by tam v tu chvíli skutečně raději nebyl. Stevenu Spielbergovi se podařilo dokázat jedno. Z komára udělat velblouda. A tak vlastně do budoucna určil směr budování jednoduchého napětí, které se používá dodnes. Pokud si divák kouše nehty napětím při sledování dramatické scény automobilové honičky aniž by byla použita dramatická hudba, dílo bylo dokonáno. Co se týče charakteru postavy, o kterém to celé je, je použita pouze přirozená představivost z daných událostí a tím vyvinuté psychologické dopady. Může být něco reálnějšího? Takže tu máme klasickou hru kočky s myší v podobě aut, která svým diváckým zážitkem nemá obdoby. Slovo BEZMOCNOST je tímto potvrzeno hodně velkými písmeny.
xxmartinxx
xxmartinxx
22 280 bodů
8
Plno kamerových kousků a nápadů dělá z jinak nicotného námětu něco víc. Pocit neznámého a nevysvětleného nebezpečí funguje skvěle a je vemi zábavné pátrat po něčem, na což vlastně nečekáme odpověď. Spielberg dopředu prokázal, že umí točit i bez milionových rozpočtů a skvělého štábu plného známých jmen. Duel je povedená jednorázová podívaná, na kterou si víceméně nejde stěžovat.
lamps
lamps
15 156 bodů
8.5
Dá se s naprosto nulovým příběhem, jedním hercem a nekonečnou arizonskou dálnicí natočit skvělý film? Ano, pokud se jmenujete Steven Spielberg. Parádní road movie, která si zásluhou pečlivě budované atmosféry, vynikající kamery a minimalistické výpravy spojené s nehostinným pouštním prostředím ničím nezadá ani s několika slavnějšími spielbergovými snímky. Nízký rozpočet je jistě trochu znát, ale všechno je umně zamaskováno svižně pojatou zápletkou, jejíž intenzita od začátku téměř nepolevuje a ve vypjatých momentech tváří v tvář zlověstně vyhlížejícímu kamionu nabírá skoro až hororový nádech. To pak rád snímku odpustím i ty nemožné monology Dennise Weavera, i to, že ohromná cisterna ve 150 střihá zatáčky jako Schumacher v nejlepších letech... Byla by škoda zkazit si takovými maličkostmi dojem z tak vydařeného snímku.

Dodatečné informace

Původní název:
Duel (více)
  • USA Duel
  • USA Belâ
  • USA Duell
  • USA Duellen
  • USA El diablo sobre ruedas
  • USA Encurralado
  • USA Fasans kilometrar
  • USA Kauhun kilometrit
  • USA Monomahia
  • USA Párbaj
  • USA Pojedynek na szosie
  • USA Terror bak rattet
  • USA Um Assassino pelas Costas
Země původu:
USA
Rozpočet:
0,45 mil. USD
Čeština:
Duel je dostupný s českými titulky a českým dabingem

Powered byJustWatch