Sugarlandský expres

65%
Sugarlandský expres
Plakát traileru

Mladý zlodějský pár nesouhlasí s výchovou jejich syna v náhradní rodině a podniká vzrušující road movie napříč Texasem, na jejímž konci má být únos vlastního dítěte.




martin-mickey-stusak
martin-mickey-stusak
28 434 bodů
8
Taková jednoduchá sociologická výpověď o ženě snažící se dát dohromady svojí rodinu i za cenu zločinu. Svému manželovi pomůže uprchnout z vězení a společně unesou svého syna z pěstounské rodiny. A dobrodružná cesta napříč Amerikou může začít. Něco takového však ale potřebuje pevný plán. Ten ale nemá. Události tady naberou jiný spád než jaký očekávala. Atmosféricky a vůbec konceptem příběhu to hodně připomíná snímek 'Bonnie a Clyde' (1967). Steven Spielberg se snažil podívat do hloubky daného problému, ale ne v každé scéně se mu to povedlo. Onen sociologický průzkum se hodně pere s thrillerovým žánrem, ve kterém uchvátí hlavně gigantické policejní síly. V rámci popcornové zábavy je něco takového samozřejmost, ale to by zároveň nesměla být tak výrazně znát přímočará symbolika dané rodinné tragédie. Každopádně příběh byl napsán na základě skutečného příběhu, jehož vrcholem je právě epická honička s policií. Snímek tedy pokládá otázky převážně o tom, jaká práva mají ženy ve společnosti s dominancí mužů a tím tak přináší jisté sympatie s antihrdinkou prchající před doslova armádou policie. Dramatický rozsah jinak v celku povrchního příběhu vyčnívá z každé scény v dané reálnosti a představ diváka. A že něco takového Steven Spielberg umí už dokázal předchozím snímkem 'Duel' (1971).
xxmartinxx
xxmartinxx
22 285 bodů
8
Je vtipné pozorovat první filmy Scorseseho, Coppoly, Lucase a Spielberga a vidět, jak strašně si byli podobní. Sugarland Express je každopádně vynikající relativizující road-movie vypovídající především o své době a americkém životě. Spielbergův kino-debut skutečně má co nabídnout jak Stevenovým fanouškům, tak i těm, co si na něj nepotrpí.
Sheldon
Sheldon
16 059 bodů
7.5
Spielbergův film z doby, kdy na filmového režiséra teprve aspiroval a z doby, kdy režíroval jako hostující režisér různé kriminální show. Chápu, že se chtěl vymanit, chápu, že zvolil netradiční příběh i jeho vyprávění a upřímně mě hodně překvapil, že se toho zhostil zrovna takhle, protože v pozdější kariéře nikdy nic podobného nenatočil. Geniální to není, zajímavé to je určitě a možná, kdyby to udělal kdokoli jiný, tak bych asi nebyl tak přísný. Nevím. OK film, ale až tak mě to nechytlo.

Dodatečné informace

Původní název:
Sugarland Express, The (více)
  • USA Sugarlandský expres
  • USA Sugarland Express, The
  • USA The Sugarland Express
Premiéra v ČR:
25. 12. 2021
Země původu:
USA
Rozpočet:
3 mil. USD
Tržby:
12,8 mil. USD (celosvětově)

Powered byJustWatch