Pět herců, kteří jsou úplná zlatíčka, přestože ztvárňují hajzly a jde z nich strach

Pět herců, kteří jsou úplná zlatíčka, přestože ztvárňují hajzly a jde z nich strach
Clancy Brown | 1994 Columbia Pictures
Clancy Brown
Clancy Brown
Clancy Brown | ABC Studios
Jistě si ho pamatujete z nejlépe hodnoceného filmu všech dob, v němž tyranizoval vězně coby ten nejdrsnější a zkorumpovaný dozorce Hadley. A nejen to – byl to on, kdo sťal hlavu Seana Conneryho v kultovní sci-fi Highlander. Clancy Brown měří 1,91 metru a byl předurčen k tomu, aby pro nejrůznější kladné hrdiny představoval zastrašující fyzickou hrozbu. Brzy to bude pravděpodobně platit také pro Keanu Reevese, neboť třiašedesátiletý Brown si zahraje ve čtvrté části akční série John Wick.
Jak ale uvádí mnoho zdrojů, tento výrazný herec a skvělý dabér je ve skutečnosti na hony vzdálen autoritářským postavám, jež nejčastěji ztvárňuje. Při natáčení Shawshanku prý odmítal setrvat v kůži sadistického Hadleyho jen o vteřinu déle, než bylo zapotřebí, neboť se mu tento charakter příčil.
To potvrdil ve svém profilu v Entertainment Weekly, kde popsal svůj příšerný zážitek z konkurzu. „Byl to jeden z nejhorších konkurzů v životě. Naučil jsem se všechny ty hrozné proslovy, které jsem musel přednést, se vším tím rouháním. Šel jsem na konkurz, abych tyhle věci řekl Deb (castingová režisérka Deborah Aquila), která je drobné postavy, oblečená do květinové blůzy a krásně voní. Prostě jsem ji nemohl nazvat zasranou děvkou ani jinými hroznými věcmi. Odešel jsem v přesvědčení, že jsem právě podělal konkurz na jeden z nejlepších scénářů, jaké jsem kdy četl.“
Klení a výhružky Brown ve skrytu duše nenáviděl a dokázal to i během výroby Highlandera. Tehdy se měl pro změnu omlouvat přítomným kněžím a jeptiškám za urážky, které musel pronášet při natáčení ve skutečném kostele.
Možná jeho nechuť k tzv. typecastingu, kdy bývá už automaticky obsazován do záporných rolí, jej vedle impozantního hlubokého hlasu přimyká spíše k dabingu – namluvil desítky animovaných postaviček v seriálech jako Rick a Morty, Spongebob, Na vlásku: Seriál či Star Wars Povstalci.
Jason Isaacs
pet-hercu-kteri-jsou-uplna-zlaticka-prestoze-ztvarnuji-hajzly-a-jde-z-nich-strach
Jason Isaacs – Patriot | Sony
Devětapadesátiletý představitel Luciuse Malfoye ze série Harry Potter patří k těm hercům, které jako záporáky zkrátka vidíme rádi. Jeho pronikavý pohled by ubodal i buvola a nevypočitatelné charaktery umí ztvárňovat jako málokdo. Dokázal to ostatně i ve filmech jako Patriot, Lék na život či Peter Pan.
Britský herec nominovaný na Zlatý glóbus je ale současně miláčkem davu. Angažuje se v charitativních organizacích, na své filmové premiéry s oblibou jezdí londýnským metrem a je známo, že si vždy rád udělá čas na své fanoušky.
Jason Isaacs se prý nikdy nechová jako nabubřelá hvězda a je to skromný chlápek, který se musel potýkat s vlastními démony. Konkrétně s alkoholem, jemuž propadl už v pubertě a zabralo mu desítky let, než konečně padl do náručí střízlivosti. Na Twitteru ale fanoušky vyzval, ať mu negratulují a nevyjadřují, jak jsou na něj pyšní, neboť se sám cítí být k ničemu. Pýcha je podle něj tou nejhorší vlastností a z jeho vystupování to je poznat.
Mads Mikkelsen
Mads Mikkelsen
Fantastická zvířata: Brumbálova tajemství | Warner Bros.
Zřejmě neslavnější evropský herec současnosti zdědil po dánských předcích ostré rysy a magnetický pohled, kterým si už pohrdavě měřil velký zástup kladných filmových protějšků. Jako zloduch už zatápěl Jamesi Bondovi v Casinu Royale i Albusu Brumbálovi v nových Fantastických zvířatech. Záporná úloha jej zřejmě čeká i v pátém Indiana Jonesovi, jenž dorazí příští rok, a opomenout nelze jeho elektrizující výkony v Doctoru Strangeovi a především v seriálu Hannibal, kde navázal na samotného Anthonyho Hopkinse v úloze Hannibala Lectera.
Pro lidi, kteří ho znají, je ale šestapadesátiletý Mikkelsen vlídnou tváří. Celý život bydlí v Kodani a nejvíce si prý užívá, když může sedět doma na gauči a potkávat se se sousedy. Náklonnost chová například ke kočkám, nevyznává žádné náboženství a o jeho upřímné povaze svědčí i jeho nedávno probíraná nenávist k metodickému herectví – do svých rolí, především pak těch záporných, se odmítá ponořovat a zkrátka je zahraje až s povelem „Akce!“.
Mads Mikkelsen se navzdory ohromujícímu úspěchu, kdy jsou mu pravidelně nabízeny role v dánských produkcích i v hollywoodských velkofilmech, drží nohama na zemi. „I ty největší hvězdy jsou jen lidé,“ nechal se slyšet v rozhovoru pro Vulture s tím, že v mládí neměl pro kinematografii takový zápal, a možná i proto bere své současné postavení s rezervou.
Ralph Fiennes
Ralph Fiennes
Menu | Searchlight Pictures
Amon Goeth ze Schindlerova seznamu a Lord Voldemort z Harryho Pottera. Přestože si devětapadesátiletý Ralph Fiennes připsal i mnoho kladných rolí, světové publikum si jej nejvíce oblíbilo jako bezpáteřního zlosyna. Nekonečně talentovaný herec většinou umí dodat záporným postavám nebývalou hloubku, což dokumentují také jeho tragický zabiják z Červeného draka nebo sprostý a násilný, leč čestný gangster z komediální krimi V Bruggách.
Fiennes je ale v soukromí úplně jiný. V žilách mu koluje aristokratická krev a je vzdáleným bratrancem Prince Charlese, přičemž se o něm vždy mluví jako o vlídném a tichém gentlemanovi, jenž nezapře svou oblibu ve vysokém umění a v Shakespearovi. Na rozdíl od mnoha svých postav prý dokáže vlastní vztek perfektně zkrotit a bývá radost s ním pracovat, mimo jiné i díky jeho naprosté profesionalitě.
Je to rovněž člověk, který nejde jako ovce s davem a dovede se veřejně postavit za lidi, jichž si váží a kteří se ocitli pod palbou kritiky. To se týká kauzy J.K. Rowling, autorky Harryho Pottera, která upadla v nemilost za své kontroverzní tweety o transgender komunitě. Zatímco herci Emma Watson, Daniel Radcliffe a Rupert Grint, kteří v Potterovi ztvárnili titulní role, se ji zřekli, Fiennes se spisovatelky zastal.
„Úroveň nenávisti, již lidé dávají najevo v souvislosti s názory odlišujícími se od jejich vlastních, a také zlomyslnost jazyka vůči ostatním shledávám vysoce znepokojivými,“ řekl Fiennes pro Hollywood Reporter. A navázal na svůj rozhovor pro Big Issue z roku 2019, kde uděloval jednoznačné životní rady. „Nelžete. Neklamte. A snažte se ze všech sil, abyste nikoho nezranili.“
Steve Buscemi
Steve Buscemi
Steve Buscemi – Impérium - Mafie v Atlantic City | HBO
Herec s nenapodobitelnou vizáží umí hrát postavy, které se s vámi jednu chvíli smějí a v té další vám bodnou kudlu do zad. Proto si ho také vybral Quentin Tarantino do Gaunerů, bratři Coenové do Millerovy křižovatky či Farga a Martin Scorsese do seriálového opusu Impérium - Mafie v Atlantic City. Čtyřiašedesátiletý Steve Buscemi umí říct „dej si na mě pozor“, aniž by musel otevřít ústa.
Opak je ale pravdou a tohoto univerzálního herce mnohem lépe vystihují spíše vtipné vedlejší role v komediích jeho kamaráda Adama Sandlera. Buscemi je všemi popisován jako nesmírně sympatický a pohodový člověk, s nímž je zábavné pracovat i jen tak sedět a povídat si o filmech. A který je skromným hrdinou mnohem více než drtivá většina hollywoodských klaďasů.
Už dříve jsme informovali o tom, že než se dal na hereckou dráhu, čtyři roky pracoval v newyorském hasičském sboru na Manhattanu. Když došlo v září 2001 k teroristickým útokům na Dvojčata, Buscemi neváhal a sedmnáct let poté, co pověsil hasičskou helmu na hřebík, se objevil na prahu své staré stanice a několik dní sloužil dvanáctihodinové směny, když pomáhal hledat přeživší v troskách Světového obchodního centra. A to bez fanfár a publicity. Steve Buscemi je totiž člověk se srdcem na správném místě, a takové si musíme čas od času připomínat.

Thor 4 prožívá milostný vztah s kladivem a paroduje sám sebe
Čtvrtý díl komiksového Thora už není lehká komedie, ale vyloženě sebeparodie. Drama zmizelo, i když hrdinovi umírá jeho milá a hrozí mu smrt.