„Vyhoď svého agenta!“ Peter Jackson se během castingu Pána prstenů naštval na budoucí hvězdu

„Vyhoď svého agenta!“ Peter Jackson se během castingu Pána prstenů naštval na budoucí hvězdu
Pán prstenů: Společenstvo prstenu | New Line Cinema
Nedávno jsme psali o tom, že do obsazení Společenstva prstenu se málem dostala i jména jako Sean Connery, Anthony Hopkins či Nicolas Cage, přičemž známých jmen, které se o některou z předních rolí ucházely, bychom napočítaly desítky. O jednom jste ale možná neslyšeli – totiž o Jakeu Gyllenhaalovi.
Jake Gyllenhaal
Jake Gyllenhaal

Herec

7.9
Jackson měl určitou představu ohledně toho, kdo by měl hrát hlavní roli Froda: Chtěl mladého, spíše neznámého a ideálně anglického herce. Na konci milénia devatenáctiletý Gyllenhall měl za sebou velkou roli v dramatu Říjnové nebe a jeho agent dospěl k názoru, že by byl perfektním Frodem – navzdory tomu, že nepocházel z Anglie, nýbrž z Los Angeles, a navíc byl oproti pozdějšímu vítězi Elijahu Woodovi o dobrých 15 centimetrů vyšší.
Díky nevinnému, chlapeckému obličeji však rozhodně nebyl bez šancí. Před lety v talk show Jimmyho Fallona ale vzpomínal, jak tragicky probíhala castingová zkouška se samotným Jacksonem. Během ní si Gyllenhall zjevně nebyl vědom důležitosti Prstenu, který vládne všem, a tak předstíral, že jej prostě a jednoduše vytáhne z truhly. Peter Jackson na tento výkon údajně zareagoval tzv. facepalmem, tedy schováním hlavy do dlaní. Řekl Gyllenhaalovi, že to byl nejhorší výkon, jaký viděl, a že by navíc měl vyhodit svého agenta, který mu neřekl, že má u několika vět dialogu předstírat britský přízvuk.
Pán prstenů: Společenstvo prstenu
Pán prstenů: Společenstvo prstenu | New Line Cinema
Zato Wood ke castingu přistoupil o poznání zodpovědněji. Nahrál Jacksonovi kazetu, na níž s přáteli sedí v losangeleském parku oblečen v provizorní paruce a hobitím kostýmu. A také nezapomněl na britský přízvuk. Tato oddanost projektu společně s Woodovým dobře známým nevinným kukučem Jacksona uhranula a nakonec se tedy právě on (i navzdory americkému původu) stal filmovým Frodem.
Neúspěšný konkurz Gyllenhaalovu slibně se rozjíždějící kariéru ale nezabrzdil a v dalších letech jsme jej mohli vidět v kultovním thrilleru Donnie Darko, katastrofickém spektáklu Den poté, válečném Mariňákovi i romantickém dramatu Zkrocená hora, za nějž obdržel svou dosud jedinou oscarovou nominaci. Přesto je zajímavé se zamyslet nad tím, kdybychom v úloze Prstenem drásaného hobita neznali Elijaha Wooda, nýbrž právě Gyllenhaala…
Zkrocená hora
Zkrocená hora
Jake Gyllenhaal
Donnie Darko
Jake Gyllenhaal
Celou trilogii Pána prstenů si můžete přehrát na platformách HBO Max či Amazon Prime Video. Podívejte se také na náš nový žebříček nejlepších herců, v němž se Gyllenhall nachází velmi vysoko.
Zdroje: Collider, YouTube, The Hollywood Reporter