Filmy roku 2017, které svými slabými tržbami zavařily plánovaným pokračováním

Filmy roku 2017, které svými slabými tržbami zavařily plánovaným pokračováním
Král Artuš: Legenda o meči

Auta 3

Auta 3
Rozpočet: 175 milionů dolarů
US tržby: 146 milionů dolarů
Celosvětové tržby: 383 milionů dolarů
Pixar se v posledních letech až nezdravě fixuje na pokračování svých hitů. A Auta 3 jsou prvním výrazným hlasem lidu, že to není ten nejlepší nápad. Snímek se sice ještě hraje, skoro už ale nevydělává a jeho celkové tržby zdaleka nepokryjí náklady (a oproti předchozím dílům jsou poloviční). Další Auta nejspíš v Pixaru neplánovali, je ale dost možné, že se tenhle průšvih promítne do jiných plánových sequelů a na některé třeba vůbec nedojde.

Král Artuš: Legenda o meči

Guy Ritchie
Rozpočet: 175 milionů dolarů
US tržby: 39 milionů dolarů
Celosvětové tržby: 148 milionů dolarů
V případě nového Krále Artuše mělo studio hodně velké oči. Do ambiciózní fantasy podívané nasypalo štědrých 175 milionů dolarů a v plánu bylo hned 5 pokračování! Na ty už nikdy nedojde. Film v kinech doslova vybouchl a je jisté, že nějakou dobu nebudou velká studia podobné odvážné projekty vyhledávat. Přitom je to ohromná škoda, protože režisér Guy Ritchie vnesl svým kouskem do žánru svěží závan (konečně někdo natočil fantasy, kde hrdinové nechodí po horách, zatímco kolem nich dramaticky krouží kamera).

Mumie

Rozpočet: 125 milionů dolarů
US tržby: 79 milionů dolarů
Celosvětové tržby: 397 milionů dolarů
Plány na Dark Universe (tedy sérii propojených filmů s hororovými monstry) dostaly zásah hned prvním přírůstkem, který v Americe vydělal mnohem méně, než kolik se očekávalo (o otřesných ohlasech nemluvě). Tržby ze zbytku světa sice dojem vylepšily, téměř sto milionů ale přiteklo jen z Číny, z níž mají hollywoodská studia mnohem menší podíl. A tak nakonec v Universalu došli k tomu, že nebudou riskovat a Dark Universe zrušili.

Piráti z Karibiku: Salazarova pomsta

Johnny Depp
Rozpočet: 230 milionů dolarů
US tržby: 171 milionů dolarů
Celosvětové tržby: 794 milionů dolarů
Poslední Piráti dopadli z celé sestavy zdaleka nejlépe, neboť se v tržbách vydrápali na téměř osm set milionů a neplatí za propadák. Nebyli nicméně levní (k rozpočtu je třeba nějakou tu stovku přihodit za propagaci), studio se s výrobou filmu dost pralo a pořád výsledek hodně zaostává za předchozím dílem, který vydělal miliardu. O průšvihu se tu mluvit nedá, pokud ale dojde na pokračování, bude mít pravděpodobně podstatně skromnější rozpočet.

Pobřežní hlídka

Pobřežní hlídka
Rozpočet: 69 milionů dolarů
US tržby: 58 milionů dolarů
Celosvětové tržby: 177 milionů dolarů
Pokus o oživení fenoménu zpomaleného běhu po pláži nedopadl v tržbách přímo tragicky. Okolnosti ale nejspíš pokračování zabijí. Inspirací pro tenhle restart byl úspěch filmového Jump Street, jehož oba díly nejen vydělaly, ale především se dočkaly fantastických ohlasů a silné fanouškovské základny. Pobřežní hlídka se naopak setkala jen s kritikou a to navzdory tomu, že se mohla opřít o charisma Dwaynea Johnsona (aka nejlépe placeného herce současnosti). O dvojce se po premiéře, kdy film opravdu nikdo nešetřil, přestalo mluvit a je otázkou, jestli na diskuzi ještě vůbec někdy dojde.

Power Rangers: Strážci vesmíru

Power Rangers: Strážci vesmíru
Rozpočet: 100 milionů dolarů
US tržby: 85 milionů dolarů
Celosvětové tržby: 142 milionů dolarů
Podobný případ jako u nového Krále Artuše - velké plány, ale nic z toho nebude. I tady mluvili tvůrci hned o pěti pokračováních a nezájem diváků vše pohřbil. Jak je vidno, tenhle fenomén skutečně zůstal uvíznutý v devadesátkách a ani snaživý upgrade nepomohl k povstání z popela.
Transformers: Poslední rytíř
Rozpočet: 217 milionů dolarů
US tržby: 128 milionů dolarů
Celosvětové tržby: 605 milionů dolarů
Fanoušci léta u série Transformers brblali. Ale vždy se nakonec ve velkém nahrnuli do kina, takže studio nemělo důvod nic měnit. To už neplatí. Tržby 605 milionů možná vypadají solidně, ale předchozí dva díly vydělaly každý téměř 2x tolik! A to je něco, co už nemohou v Paramountu ignorovat. Očekávejte proto v dalších filmech hodně změn. Je jisté, že bude studio hledat nové tvůrce a i úplně nový směr, který by znovu natáhl lidi do kin.

Underworld: Krvavé války

Kate Beckinsale
Rozpočet: 35 milionů dolarů
US tržby: 30 milionů dolarů
Celosvětové tržby: 81 milionů dolarů
Ještě před premiérou Kate Beckinsale nadějně mluvila o tom, že klidně kývne na další pokračování. V tuhle chvíli už o něj nikdo nestojí. Mizerné tržby v amerických kinech by nutně nemusely být problém. Tentokrát ale i zbytek světa zaspal. Jindy by to možná prošlo, ale bohužel ve stejnou dobu přišel do kin poslední díl Resident Evil série. Ten si z US kin odnesl dokonce méně (pouhých 26 milionů), ale celosvětově vydělal 312. A to je propastný rozdíl.

Vetřelec: Covenant

Ridley Scott
Rozpočet: 97 milionů dolarů
US tržby: 74 milionů dolarů
Celosvětové tržby: 240 milionů dolarů
Studio se namlsalo tržbami Promethea (403 milionů) a Ridley Scott tak mohl básnit o tom, že má v plánu další dva díly, které dějově propojí Covenanta s prvním Vetřelcem z roku 1979. Výsledné tržby posledního Vetřelce jsou však zklamáním (240 milionů není vyloženě málo, ale mnohem méně, než kolik si producenti slibovali) a v tuhle chvíli proto u Foxů zvažují, že Scotta od projektu úplně odříznou, prequely s Davidem nedokončí a sérii zrestartují.