Asa Butterfield

6.9
Asa Butterfield
Britský herec Asa Butterfield se narodil 1. dubna 1997 v Londýně. Již od svých sedmi let se věnoval herectví, když navštěvoval uměleckou školu Young Actors Theatre Islington, díky které získal menší role ve filmech Po Tomášovi (2006) a Malý Rambo (2007). Výraznější prostor dostal krátce poté, když ztvárnil hlavní postavu válečného dramatu Chlapec v pruhovaném pyžamu (2008). Zahrál si zde nevinného Bruna, jehož otec je velitelem koncentračního tábora a při toulkách kolem svého domu, si najde židovského kamaráda uvězněného za ostnatým drátem. O dva roky později se představil jako Norman Green v rodinném fantasy Kouzelná chůva a Velký třesk. Velkou příležitost získal od legendárního režiséra Martina Scorseseho, jenž jej obsadil do hlavní role filmu Hugo a jeho velký objev (2011), který vypráví o lásce ke kinematografii na počátku 30. let minulého století. Za svůj herecký výkon byl nominován na mnoho ocenění, avšak samotný snímek byl finančním neúspěchem. Podobný průběh měla i ambiciózní adaptace stejnojmenné knižní předlohy Enderova hra (2013), kde ztvárnil ústředního hrdiny, jehož úkolem je zachránit lidstvo. Posléze si zahrál matematického génia v komorním dramatu X+Y (2014), prvního člověka narozeného na nově osídleném Marsu ve sci-fi Vesmír mezi námi (2017) a vojáka ve válečném snímku Na konci cesty (2017). Mezitím si připsal spolupráci s režisérem Timem Burtonem na adaptaci stejnojmenného románu Ransoma Riggse Sirotčinec slečny Peregrinové pro podivné děti (2016). Výraznou roli získal v seriálu Sexuální výchova (2019), kde se představil jako Otis Milburn, dospívající středoškolák bez sebevědomí a s problémy v sexuálním životě, který i přes mizivé zkušenosti začne spolužákům poskytovat odborné rady ohledně jejich problémů. V posledních letech se objevil ve sci-fi Znovu a lépe (2018), romantickém dramatu Správný čas žít (2018), vánoční komedii Tvoje, nebo moje Vánoce? (2022) či hororu Rozhodnutí nebo život (2022). Ve svém volném čase rád skládá a produkuje hudbu, je součástí kapely Mambo Fresh a je fanouškem bojové videohry Super Smash Bros.



Asa Butterfield: Filmy a pořady 36




Dodatečné informace

Narození:
1. 4. 1997
Islington, Londýn, Anglie, Velká Británie
Vlastní jméno:
Asa Maxwell Thornton Farr Butterfield

Další články

  1. Retro recenze: Hugo a jeho velký objev je úchvatnou poctou filmařině
    6. 9. 2019
    Retro recenze: Hugo a jeho velký objev je úchvatnou poctou filmařině

    Dnes večer si můžete v televizi připomenout mysteriózní drama Hugo a jeho velký objev (2011), za jehož vznikem stojí kultovní režisér Martin Scorsese, který v něm skládá poctu samotným počátkům kinematografie. Pojďme si snímek připomenout v dobové recenzi. PŮVODNÍ TEXT Z ROKU 2011: Filmové studio prezentuje Huga jako „další hřejivý rodinný film podle slavné knížky od ještě slavnějšího režiséra“. Snímek si podobné zjednodušení rozhodně nezaslouží.

  2. 39. týden-kinopremiéry: Atentát na Heydricha, Burtonův sirotčinec a moře v plamenech
    28. 9. 2016
    39. týden-kinopremiéry: Atentát na Heydricha, Burtonův sirotčinec a moře v plamenech
  3. Poznáte adaptace literárních děl? SOUTĚŽTE o unikátní ceny se Sirotčincem slečny Peregrinové pro podivné děti
    25. 9. 2016
    Poznáte adaptace literárních děl? SOUTĚŽTE o unikátní ceny se Sirotčincem slečny Peregrinové pro podivné děti
  4. Spider-Man zná konečně svého nového představitele!
    24. 6. 2015
    Spider-Man zná konečně svého nového představitele!
  5. Spider-man nastoupí zanedlouho na plac! Představujeme šest hlavních kandidátů na roli.
    3. 6. 2015
    Spider-man nastoupí zanedlouho na plac! Představujeme šest hlavních kandidátů na roli.
  6. 44. týden-kinopremiéry: Děti jako zachránci, apokalypsa Hollywoodu a Sladký život podle Sorrentina
    1. 11. 2013
    44. týden-kinopremiéry: Děti jako zachránci, apokalypsa Hollywoodu a Sladký život podle Sorrentina

    Do kin míří šest premiér. Nechybí sci-fi, severská kriminálka, animák, artový film, komedie nebo dokument. Tedy pro každého něco. Vážně. Nelžeme. Čestné skautské!

  7. Scorsese ukázal na festivale nedodělaný 3D film Hugo
    15. 10. 2011
    Scorsese ukázal na festivale nedodělaný 3D film Hugo