Intolerance

77%
Intolerance
Plakát traileru

Výpravný epos kombinující 4 dějové linie z různých období historie, které pojí jednotné téma lásky a intolerance, vedoucí k válkám a vraždění. Jednotlivé linie se odehrávají během pádu Babylonu, pašijí, vyvraždění Hugenotů a v tehdejší současnosti, čili v USA 10. let. Zároveň jsou jednotlivé linie pospojovány záběry s matkou, která v kolébce chová malé dítě, což symbolizuje naději pro budoucí generace. Během liniemi se paralelně přepíná a čím více se děj blíží ke konci, tím intenzivněji a rychleji se mezi liniemi přepíná. V prvním příběhu sledujeme konflikt mezi vládci Persie a Babylonu, kvůli náboženským rozdílům. Během babylonských orgií pak peršané vtrhnou do ovíněného města a Babylon dobudou, přičemž babylonského krále zradil jeho kněz, díky čemuž měli peršané možnost nečekaně zaútočit. Druhý příběh, který je ze všech nejkratší, zobrazuje události, které vedly ke Kristovu ukřižování a jednotlivé úseky z Kristova života. Příběh třetí ukazuje události předcházející Bartolomějské noci, během které byly panovníkem vyvražděni francouzští protestanti Hugenoti. Čtvrtý příběh, kterému je věnováno nejvíce pozornosti, mapuje příběh zamilovaného páru, na pozadí dělnické vzpoury, kterým byl snížen plat o 10 procent. Pár se přestěhuje do jiného města, kde žijí v chudobě, kvůli čemuž se mladík musí dát na dráhu zločinu. Po svatbě se však rozhodne se zločinem seknout, nicméně je vydírán šéfem, falešně obviněn a poslán do vězení, během čehož jeho žena vychovává jejich dítě. Po návratu je neprávem obviněn z vraždy svého šéfa a je soudem poslán pod šibenici. Jeho žena však s pomoci policisty najde pravou vražedkyni a na poslední chvíli manžela mladíka zachrání.




Pete69
Pete69
29 851 bodů
7
Na rok 1916 je to jistě veledílo, jenže tři hodiny němého filmu je na dnešního diváka přeci jen moc. Film má jasné poselství, je na svou dobu geniálně zpracovaný.. kostýmy, kaskadérské kousky, kulisy.. vše na skvělé úrovni. Zajímavá sonda do více než 100 let staré kinematografie. Stálo to za to.
martin-mickey-stusak
martin-mickey-stusak
28 428 bodů
10
Snímek z roku 1916 se striktně zabývá lidskou vlastností, která člověka ovládá v jakékoliv době. A tím je nesnášenlivost. Povídkový počin tak divákům ukazuje jak nesnášenlivost pálí a zabíjí bez rozdílu na dobu a situaci. Jednoznačně na to poukazuje i biblický motiv ve scéně ukřižování Ježíše. Každý použitý hřeb má svůj smysl, podle kterého byl pojmenován. Omezenost, Sobeckost, Pokrytectví a Tmářství. Každý příběh je příkladný a má v sobě určitou moralizující sílu. Nejúchvatnější je však povídka o dobývání Babylonu. Tady je snad ´best´ vše. Kromě samotného příběhu i kamera, kostýmy, kulisy, výpravnost a množstevní, tedy převážně válečné scény. D. W. Griffith dokázal natočit dílo jako málokdo. Silné příběhy obsahující filozofii skutků a psychologii stavů. Střídání časových rovin netrpí zmatečností, i když na svou dobu těžko říci, jak k tomu diváci přistupovali. Podle dobových záznamů je to skutečně mátlo a jisté prvky zůstaly nepochopeny. Inu, divákům bylo předhozeno něco, na co nebyli doposud zvyklí. Avšak snímek patřičně uzrál. Vypovídá hlavně o tvůrčích schopnostech D. W. Griffitha, který se toho nebál a své sny dokázal dokonale zrealizovat. Jedná se o jeden z mnoha kinematografických skvostů z dob němé éry.
xxmartinxx
xxmartinxx
22 283 bodů
8
Griffith byl prý posedlý tvořením velkého umění. A to je skvělé. Na Intoleranci je to vidět. Ta šílená délka je ale na němý film moc. Muselo to být moc v době vzniku a ještě víc je to teď. Velkolepé kulisy a extras ohromí, ale to ohromení nevydrží 197 minut Čtyři hvězdy jen a pouze z úcty k filmařským objevům. Za fakt, že by se měl na tenhle film někdo dívat v kuse, ale režisérovi dík nepatří.

Dodatečné informace

Původní název:
Intolerance: Love's Struggle Through the Ages (více)
  • USA Intolerance
  • USA Intolerance: Love's Struggle Through the Ages
Země původu:
USA
Rozpočet:
0,39 mil. USD
Tržby:
1,75 mil. USD (celosvětově)
Ocenění:
Žádná ocenění