Deváté jméno

56%
Deváté jméno
Plakát traileru
Dávné zločiny znovu dotírají na muže, který selhal už v období okupace. Proto chce stopy smazat další vraždou, ale bdělá Bezpečnost hlídkuje..



martin-mickey-stusak
martin-mickey-stusak
28 393 bodů
10
Poválečné zadostiučinění bylo prováděno způsoby nejrůznějšími. Známé jsou především ty kolektivní. Byly však i osobní a to taktéž z nejrůznějších důvodů a na jeden takový se zaměřil režisér Jiří Sequens St., čímž vytvořil hodně zajímavé filmové dílo. Především psychologické drama se veze v temnější, někdo se přiklání i k noirové, atmosféře balancující na hranici mezi psychické těžkosti s vyrovnáním se s minulostí a s osudem a mezi domnělou romancí, které vede k nečekaně šokujícímu finále. V příběhu se připomíná sovětská partyzánská skupina Jarmark působící na Moravě a taktéž mající svou nemálo diskutabilní historii v rámci svých činů. Ale to jen na okraj, neboť to má hodně společné s charaktery postav. Natáčelo se v Olomouci a okolí, čímž jsou místní obyvatelé na takový počin hrdí. Snímek vytváří obzvláště hluboce ponuré drama, které se musí pozorně sledovat, neb je ke správnému uchopení děje potřeba také číst mezi řádky. Třeba ono ´Deváté jméno´, které k někomu patří. Ale ke komu? V minulosti za války každý konal co musel, v rámci svého přesvědčení a nebo že prostě chtěl. Mnohý si za to také nesl své následky. Některé činy však bylo lepší zapomenout a dělat, jakoby se nestaly, jenomže jak známo, osud je zrádný. Minulost každého jednotlivce může kdykoliv dostihnout a to je v podstatě i případ tohoto příběhu. Ota Sklenčka a Vlasta Fialová, kteří předvedli úctyhodný herecký výkon, by si zasloužili filmovou cenu.
kawa
3 388 bodů
6
Příběh válečné zrady milenckého páru, kde žena nakonec po smrti svého muže dožene dávného přítele ku její vraždě. Psychologické momenty v podání herců odpovídají dobovým požadavkům, ale kamera je velmi slabá, a použití materiál tomu nepomáhá. Stále ještě krásná Vlasta Fialová vedle Oty Sklenčky, který dostal vyjímečně hlavní roli. Ale celkové vyznění je takové nijaké, připomínající nudné televizní hry 70. let.

Dodatečné informace

Původní název:
Deváté jméno (více)
  • Československo Deváté jméno
  • Československo The Ninth Name
Premiéra v ČR:
24. 4. 1964
Distributor:
Ústřední půjčovna filmů
Země původu:
Československo, Česká republika, Slovenská republika
Ocenění:
Žádná ocenění

Podobné