Jeho temné esence

79%
Jeho temné esence

Seriálová verze knižní fantasy série Jeho temné esence od Philipa Pullmana v koprodukci BBC a HBO.





kknk2
kknk2
3 095 bodů
7.5
S01 – 75% Všechny díly jsou buď pěkné a dobré, nebo jen pěkné. Napětí vyvrcholilo v páté epizodě a na konec moc emocí nezbylo, ale i přesto byly všechny ucházející. Škoda, že pointa v našem světě byla roztahaná a naskytl se jí dostatečný prostor asi jen jedenkrát. Celkově zajímavý originální seriál s potenciální druhou sérií. S02 – 75% Docela změna oproti první řadě – méně napínavé, zato má jasnější směr, kterým se ubírá. Můžu ještě konstatovat to, že mi připadala sympatičtější. Rozsáhlý a zřejmě propracovaný fantasy svět však pronásleduje spousta otazníků, které by bylo fajn ve třetí řadě objasnit.
Hanzo Bureshi
Hanzo Bureshi
2 863 bodů
8
Tento seriál vypadá jako skromný a dobrý seriál, ale ve skutečnosti je to ještě něco více… je to pro mě totální SKVOST! Jako malý si pamatuji film Zlatý Kompas, který by snad každého malého zabavil, ale až po první sérii tohoto seriálu mi došlo, že se docela jednalo o FAIL. Ano, i tento seriál není pro každého a není to nějaká velká topka, ale je to rozhodně typ seriálu, který si na nic nehraje. Knižní předlohu jsem nečetl, takže to porovnat nemohu. Když tenkrát vyšla první řada, ihned jsem neváhal a dostal jsem to, co jsem přesně chtěl. Druhou řadu jsem vynechal, a když vycházela poslední, bylo nutné hned zasednout a ponořit se do tohoto epického světa najednou. Po zhlédnutí celého seriálu jsem byl totálně odrovnán. Skvělý příběh, dlouhá cesta, poznávání říší, perfektní obsazení, překrásný vizuál, má to prostě všechno. Ty vývoje postav jsou geniální. Třeba Marisu Coulterovou (Ruth Wilson) jsem opravdu nesnášel a ten konec i s jejím démonem byl kulervoucí. Téměř všechny postavy prošly dlouhou cestou. Pak tu byly postavy, které svou přítomností vždy zahřály u srdíčka, viz. třeba Lee Scoresby (Lin-Manuel Miranda). První dvě řady byly velkým potěšením, ale ta poslední z počátku docela kulhala, ale nebylo to tak špatné. Kdo si ale vlastně taky zaslouží pochvalu, je rozhodně Lorne Balfe a jeho geniální scóre, protože ta epická kamera + epická hudba = vždy 100% spokojenost, třeba skladba Into the Abyss, která hraje v poslední řadě, byla opravdu nejlepší, nesmím také zapomenout na titulní skladbu. Celkově to úplný strop není, ale je to dílo, které mě zahřálo u srdíčka. Mé hodnocení: 8/10
Martrix
Martrix
2 449 bodů
9
Velkou výhodu má ten, kdo knižní předlohou, nebyl políben. Bez znalosti byť jen základní linie, je každá minuta originální a jen těžko se odhaduje, co se bude dít dál. Každá řada přináší nové a zajímavé postavy, ale autor se nebojí ani ty oblíbené, které už svou roli v příběhu splnily... no pár jich už ubylo. Navíc u mnohých postav se pozměnily motivy jejich činů. Nic není černobílé a i když se už od prvních epizod mluví o střetu/válce, mnohem zajímavější bude rozkrytí, jakou úlohu v ní která postava sehraje. Protože jako u každého dobrého příběhu, jde i tady především o cestu, kterou postavy musí projít. Britové jsou v žánru fantasy nepřekonatelní a Pullman stvořil svět, který může klidně konkurovat světům stvořeným Rowlingovou, Carrollem, Lewisem nebo i Tolkienem.


Dodatečné informace

Původní název:
His Dark Materials (více)
  • USA Jeho temné esence
  • USA His Dark Materials
Premiéra v ČR:
5. 11. 2019
Země původu:
USA, Velká Británie
Čeština:
Jeho temné esence je dostupný s českými titulky a českým dabingem
Ocenění:
Žádná ocenění

Podobné


Powered byJustWatch