Syn temnoty

59%
Syn temnoty

Co kdyby nadané dítě z jiného světa ztroskotalo na Zemi, ale místo aby se pro lidstvo stalo hrdinou, začalo by se projevovat velmi zlověstně? V Synovi temnoty přináší vizionářský tvůrce Strážců galaxie a The Belko Experiment děsivý zvrat a nový radikální žánr: superhrdinský horor. (Falcon)




martin-mickey-stusak
martin-mickey-stusak
28 434 bodů
9
Co když na Zemi dopadne dítě z jiného světa a místo toho, aby se stal hrdinou lidstva, se naopak stane ohromnou hrozbou? Klasický a velmi známý příběh Supermana z období jeho dětství, avšak z opačné stránky jeho charakteru. A tak tu máme v podstatě ten samý příběh, jen s drobnými úpravami. Ano, děj lze tak relativně snadno předvídat již od samého začátku právě vlivem znalosti původního příběhu, ale jakmile se začne vyvíjet směrem do zcela jiných obzorů, vytvoří se zábavný dojem dané děsivosti. Snímek se tak stává výborným předvojem televizního seriálu 'The Boys' (2019), který se známými hrdiny, coby naopak antihrdiny, jen hemží. Samozřejmě i včetně Supermana. A tak tu máme překvapivou a dá se říci přímo podvratnou vizi radikálního nového žánru: Teror superhrdiny. Roli zlosyna dostal patnáctiletý Jackson A. Dubna, kterého lze spatřit i ve snímku 'Avengers: Endgame' (2019), a rozhodně překvapil. Svoji démoničnost zahrál impozantně a s přesvědčením. Film má dokonalou atmosféru a napětí držící se od začátku do samotného konce. Další výjimečností snímku je fakt, že si příběh vystačil bez nadměrného použití CGI efektů. Samozřejmě že tu jsou, ale ne za každou cenu. Snímek údajně stál sedm milionů dolarů, což je překvapení asi největší. Námět je zpracován precizně a to do sebemenšího detailu. Koncept, s patřičným protikladem všeho dobrého dle superhrdinské modelu, je povedený a bez skrupulí bourá daný superhrdinský stereotyp.
xxmartinxx
xxmartinxx
22 289 bodů
6
Co v tom filmu je, není špatné, ale je až příliš očividné, že v tom filmu něco chybí. Netuším, jestli z něj z nějakého důvodu bylo něco vystříháno, nebo jde o organičtější omyl, ale působí to jako funkční kostra děje, ve které chybí všechny scény, které by nějak prohlubovaly charaktery a mezi těmi dějovými body tvořily něco, na co by se dalo napojit. Je to obrovsky promarněný potenciál, protože hodně věcí se mi tu líbilo, ale nakonec je to podivně hluché. Je to skoro až bizarní - v tom filmu je tak moc očividně něco špatně.
hanys_
hanys_
18 771 bodů
6
Vlastně jsem s tím, i díky nulovým očekáváním, neměl zas tak velký problém. Trošku jenom zamrzí, že ten námět zní fakt skvěle, ale ve výsledku se to až tak moc neliší od různých "Sitrotků" atd. Prostě další malý kluk, který má v hlavě vymeteno.

Dodatečné informace

Původní název:
Brightburn (více)
  • USA Syn temnoty
  • USA Brightburn
Premiéra v ČR:
23. 5. 2019
Distributor:
Falcon
Země původu:
USA
Přístupnost:
15+
Rozpočet:
6 mil. USD
Tržby:
33,22 mil. USD (celosvětově)
Čeština:
Syn temnoty je dostupný s českými titulky a českým dabingem
Ocenění:
Žádná ocenění

Podobné


Powered byJustWatch