Zelená kniha

85%

Komentáře a recenze 80

Dle počtu bodů
gomacabeza
gomacabeza
451 bodů
3
Velice krotký film, který mě sice nijak neurazil a řemeslně byl v podstatě bez chyby, ale ta nuda! Herectví velice dobré, především Viggo opět nezklamal, ale i přesto všechno, že šlo o formálně zvládnutý projekt, mám problém s nulovým přesahem, myšlenkovým vzduchoprázdnem, sázkou na jistotu, "uměleckým" konformismem, neochotou zpracovat věc osobitě, autorsky. Bohužel také ukázka toho, jaké filmy mají šanci u akademiků rozhodujících o tak významných věcech, jako je udělení Oscara. Ve smyslu další kariéry tvůrců, pro které je to většinou vstupenka do velkého světa, dnes už ne tolik prestižnosti ceny jako takové, která časem vyčpěla.
mil78
384 bodů
7.5
Velmi dobrý film pro širokou diváckou vrstvu. Nepřináší sice nic nového, ale moc dobře se na to kouká. Výkony Viggo Mortensena a Mahersaly Aliho jsou excelentní, potěší zdařilá retro výprava a umírněná režie dřívějšího režiséra laciných komedií Petera Farellyho.
polopaticky
361 bodů
9.5
Film o rasismu, který můžu. Oběť rasismu, převzdělaný a humánní černoch, se v jistou chvíli ocitne v roli samotného rasisty a vlastně celý film tak nějak balancuje na hranici rasimus a snobismu svým jemným opovržením nad méně kulturně obohaceným svým okolím. Je to vlastně takový milý filmek plný krásného italského akcentu v angličtině. Nenudil jsem se. Díky.
dana-hrozkova
318 bodů
8
Film, který nás zavede do 60-tých let, kdy dojde k Road movie ze severu na jih USA. Dvěma hlavním hrdinům asi bylo souzeno se potkat, aby poznaly jinou část života. Film stojí a padá na hlavních hereckých představitelích a pro mě osobně byl Mortensen ten, který to vyšponoval o chloupek výš.
Ghost Dog
317 bodů
9
Velmi příjemným způsobem zpracovaná problematika o rasové nenávisti v USA (stále bohužel aktuální), kde se přímočarý příběh o dost nepříjemných věcech opírá o skvělé herecké výkony. Film je plný i neprvoplánovaného humoru, což lze přisoudit určitě nejen scénáři, ale i překvapení na režisérské židli, kterým je Peter Farrelly, autor mnoha méně či více povedených komedií hrubšího zrna.
Cowboy Tristan
Cowboy Tristan
290 bodů
8
Mahershala vzal Vigga a jeli spolu na výlet do Alabamy, akorát jsou 60. léta a jste ve státě kde se stále chodí na záchod do kadiboudy. Hezký road movie o přátelství, sociálních problematice černošské komunity a dvou osobnostních protikladech, které k sobě hledají cestu skrz smažená kuřata.
what is in the box
what is in the box
251 bodů
9.5
Na film Zelená kniha jsem se opravdu těšil. Road movie se skvěle napsaným charakterem Mortensen ( který prakticky film táhne sám). Talián, chlap jak řemen, srdce na správném místě, který se nechce smířit s nespravedlností tam venku. Obrovská spokojenost.
Stanulda007
Stanulda007
244 bodů
9
Výborný filmový zážitek. Smekám a jásám, že jsem mohl zas jednou shlédnout něco impozantního :) Dvojice postav se skvěle doplňovala, film měl šmrnc a spád. Úžasně vybalancované, co se týče vážnosti a humoru. Z kina jsem odcházel nadšený :-)
MiPro21
221 bodů
9
Skvělé téma, které se do dnešní doby sedí jako poklička na hrnec. Stále je mezi námi mraky skrytých rasistů i lidí, kteří mají předsudky na základě vzhledu a snad takové to filmy nám pomůžou tyto předsudky odstranit. Za mě vynikající herecké výkony obou představitelů!
hejkalka
216 bodů
7.5
Příjemně lidský film, skvělé herecké ztvárnění obou ústředních postav, aktuální a silné téma odlišnosti hlavních postav a hledání cesty k sobě a vzniku jednoho netypického a přesto nebo proto silného přátelství - Zelená kniha je film který se vás dotkne a bude ve vás doznívat.