polopaticky

Marek Řeháček
361

Uživatel o sobě nic nenapsal.

Středočeský, Praha-západ, Česká republika



    BANGER.
    BANGER. (2022)
    10
    Svěží proud do stojatých vod české kinematografie přináší svým druhým celovečerákem Adam Sedlák. V tom podává strhující herecký výkon duo Adam Mišík - Marcel Bendig, kteří se tak doslova sami stávají přes noc BANGEREM, a zároveň hlavními adepty na triumf na březnovém udílení 30. Českých lvů v kategorii nejlepší herec v hlavní a ve vedlejší roli. Tenhle BANGER., řešící problematiku slávy a drog, a s nimi souvisejících témat, si máte chuť nechat servírovat opakovaně. Originální close-up kameru podporuje fantastická hudba a po audiovizuální stránce se jedná o jeden z nejlepších filmů, který byl kdy v tuzemsku natočen. Velká raketa a plná palba. Emoce v divákovi zůstanou ještě dlouho po projekci.
    Seveřan
    Seveřan (2022)
    10
    Eggersův "revenge" majstrštyk, ve kterém se film stává uměním ve své nejčistší a nejryzejší podobě. Robert Eggers se nechal po vizuální stránce inspirovat Aronofskyho Noem, přidal na syrovosti prvky ze seriálové Hry o trůny a vytvořil jeden z nejosobitěji natočených opusů, na motivy severské legendy o jutském princi Amlethovi, v dějinách kinematografie. To vše zabalil do nádherných nehostinných irských scenérií, věrně nahrazujících Island, a prvotřídní vizuální vjem podpořil podmanivým ikonickým severským folkovým soundtrackem s titulní písní Yggdrasill od dvojice Robin Carolan & Sebastian Gainsborough. Výjimečné dílo zasluhující výjimečné hodnocení.
    Klenot
    Klenot (2022)
    4
    Režisér snímku, Adze Ugah, nás prostřednictvím Klenotu zavádí na spletitou dramatickou spirituální cestu, vycházející z lidských útrap z doby, kdy v Jihoafrické republice panovala politika rasové segregace, tedy apartheidu. Vedle rasové nesnášenlivosti se snímek zabývá problematikou duchovního pozadí světa, a také problematikou LGBT. A právě tato přílišná rozmanitost scénáře, ubírá na síle hlavního poselství, které se snaží divákovi předat. Nic to však nemění na tom, že film není prvoplánový, ve všech ohledech se snaží být sofistikovaný a ne všechny souvislosti divák na první zhlédnutí odhalí. Klenot mohu doporučit všem, kdo se nebojí ztotožnit s teorií, že lidská duše převyšuje smrtelné tělo, a zároveň rádi bádají nad psychologií postav. Silnější dvojhvězda.
    The Gray Man
    The Gray Man (2022)
    7.5
    Špičková akční podívaná ve stylu třetího Johna Wicka. Jedna originálnější bojová scéna střídá druhou, drahná část snímku se odehrává v Praze a hláškuje se tu jedna báseň. Co chtít víc? Charismatického hrdinu, kvalitní záporáky a dobře vykreslené motivace postav? Tak přesně to u The Gray Mana nechybí. Dvojice Ana de Armas – Billy Bob Thornton tomuhle dobře upečenému dortíku dodává pomyslnou třešničku na vrch. Po šestadvaceti letech od prvního Mission: Impossible, dvaceti letech od Agenta bez minulosti a xXx dostáváme další pořádnou akční řežbu, kde hrají prim ulice matičky měst, alternující mj. Berlín či Vídeň. Jak hrdě si tuzemský divák při sledování snímku připadá, takový pocit by chtěl každý z nás zažívat opakovaně. Netflix to dokázal! Volba, která padla na duo Russoovců se vydařila. V letadlové scéně ukázali, jak skvostně by pod jejich taktovkou vypadalo letošní Uncharted. Akční flák roku a velká hrdost. Tak snad to pro nás byl od Netflixu „jen další čtvrtek“ ;). P.S. Naprosto odpálenej z toho, kolik ty naše tramvaje vydrží =D. Čtyři hvězdy a těším se na pokračování.
    Men
    Men (2022)
    8
    Garlandův dosud nejartovější počin, ve kterém velmi podrobně líčí změť myšlenek a emocí ženy, jejíhož muže postihla obrovská tragédie. Pocity viny z tragické události ji pronásledují i ve snovém světě, ze kterého není úniku. Divák se tak záhy s vlastním křeslem ocitá uvnitř hlavy hlavní protagonistky, kde s přibývajícími minutami graduje katarze v rámci psychoanalytické léčby. Ta je prezentována silně surrealistickou formou, která není na sledování příjemná. To činí ze snímku Men jeden z nejsilnějších a nejnezapomenutelnějších kinozážitků roku 2022. Divácky přijatelnější a mému srdci bližší jsou s obdobným tématem pracující Fordova Noční zvířata, která mohu vřele doporučit všem, kterým se snímek líbil. Garlandův Men ode mě dostává poctivé čtyři hvězdy.

    Oblíbená díla

    Oblíbení tvůrci