Zelená kniha

85%

Zajímavosti 88

  • Brian Hayes Currie: Policista státu Maryland, který zastaví auto ve sněhové bouři.
  • Kameraman Sean Porter přesvědčil Petera Farrellyho, aby všechny scény s auty natočil na místě, nikoli na zvukové scéně.
  • Viggo Mortensen žil nějakou dobu v Argentině a je fanouškem fotbalového týmu "Club Atlйtico San Lorenzo de Almagro". Ve scéně v hotelu před koncertem v Alabamě jsou na zdi napsány iniciály názvu klubu.
  • Film Green Book měl světovou premiéru na Mezinárodním filmovém festivalu v Torontu 11. září 2018, kde získal Cenu diváků.
  • Sean Porter prozradil, že na place nebyly žádné "kbelíky na plivání", aby Viggo Mortensen mohl mezi záběry při scénách s jídlem vyplivovat jídlo. "Ve scénách v autě s kbelíkem kuřete snadno zhltnul tucet celých kousků kuřete. Ve scéně, kdy skládá pizzu napůl, musely mít rekvizity připravených deset pizz, protože to dělal pokaždé. Byla to naprostá součást Viggova procesu, ale bylo trochu nepříjemné to sledovat."
  • První film s označením PG-13, který získal Oscara za nejlepší film od filmu The Artist (2011).
  • Film získal 3 Oscary: Mahershala Ali), nejlepší původní scénář a nejlepší film.
  • 7. listopadu 2018 Viggo Mortensen během propagační panelové diskuse řekl slovo "n****r". Větu předeslal slovy: "Nerad říkám toto slovo" a dále přirovnal dialog, "který už není v konverzaci běžný", k době, v níž se film odehrává. Mortensen se druhý den omluvil a uvedl, že "mým záměrem bylo důrazně vystoupit proti rasismu" a že ho "velmi mrzí, že jsem včera večer použil celé slovo, a už ho nevyslovím".
  • Jedná se o třetí film, za který Viggo Mortensen získal nominaci na Oscara za nejlepší mužský herecký výkon (po Východních příslibech (2007) a Fantastickém kapitánovi (2016)), ale první z těchto tří filmů, ve kterém se neobjevuje v plné nahotě.
  • Film je založen na rozhovorech s otcem a Shirley a na dopisech, které otec psal matce. Film je pojmenován podle Zelené knihy pro černošské motoristy, průvodce pro afroamerické cestovatele z poloviny 20. století, který napsal Victor Hugo Green, aby jim pomohl najít motely a restaurace, které je přijmou.
  • Jednou z písní, kterou trio Dona Shirleyho hraje během montáže, je "Happy Talk" z Rodgersova a Hammersteinova "Jižního Pacifiku", který se stejně jako "Zelená kniha" zabývá otázkou rasismu. Není však jasné, zda byla píseň vybrána záměrně z tohoto důvodu.
  • Píseň, kterou Tony zpívá, když se vrací domů, je Tu Scendi Dalle Stelle, tradiční italská vánoční koleda.
  • Z osmi nominací na nejlepší film se film vyrovnal filmu Bohemian Rhapsody (2018), který má nejméně nominací na Oscara - po pěti. Bohemian Rhapsody však získala nejvíce Oscarů ze všech nominovaných, a to čtyři, zatímco Green Book si odnesla cenu za nejlepší film.
  • Skladba "Go To The Mardi Gras" od Professora Longhaira je součástí soundtracku (scéna s KFC) i závěrečných titulků, což je poklona New Orleans, kde se film natáčel.
  • Kameraman Sean Porter založil osvětlení na dobových barvách a spektrálních reakcích: "Wolfram, zářivky, halogenid sodný, neon a rtuť... Byla to záminka, jak nasadit opravdu silná tvůrčí omezení, která by obvykle mohla působit nuceně... Kdybych natočil film, který se odehrává v současnosti, a dal si takovouto omezenou paletu, mohlo by to působit stylizovaně a nepříliš přirozeně, ale protože to všechno bylo zakořeněno v dobovém realismu, mohl jsem tyto barvy použít v Zelené knize a nepůsobilo by to afektovaně."
  • Ačkoli se Green Book zaměřuje na Tonyho Lipa a Dona Shirleyho, neměli bychom zapomínat na další dva členy tria Dona Shirleyho, kontrabasistu George a violoncellistu Olega. Peter Farrelly vyhledal jak hudebníky, kteří uměli hrát komedie, tak herce schopné hrát na nástroje. Nakonec si vybral herecké veterány, hudebníky ve volném čase: Mike Hatton hraje na kontrabas, zatímco Dimiter D. Marinov hraje na housle už patnáct let. Ačkoli předtím na violoncello nehrál, pracoval ve dne v noci s učitelem, přičemž na přípravu měl jen pět dní. Jakmile byl angažován, produkce mu za lekce zaplatila. Během jednoho měsíce zvládl šest skladeb, které ve filmu zazní.
  • Jedná se o první dramatický film režírovaný bratry Farrellyovými.
  • Ve scéně, kdy Don poprvé nasedá do auta, je na něm plakát propagující folkovou hudební akci Hootenanny 10. listopadu 1962. V čele s Petem Seegerem šlo o první vystoupení Boba Dylana v Carnegie Hall.
  • Roli Bobbyho Rydella, který film otevírá, měl původně podle producentů ztvárnit Andrew Taggart, zpěvák skupiny Chainsmokers, ale když byl požádán, aby poslal poslech písně, odmítl. Jeho smlouva byla stažena a byl zahájen konkurz. Peter Farrelly a Charles B. Wessler našli pro roli herce a zpěváka Von Lewise.
  • Mahershala Ali se stal prvním černošským hercem (mužem i ženou), který získal Oscara za nejlepší mužský herecký výkon ve vedlejší roli. Je také druhým černochem (mužem či ženou), který získal dva soutěžní Oscary za herecké výkony - prvním byl Denzel Washington, který zvítězil v hlavní i vedlejší kategorii. Ali je také prvním a od roku 2019 jediným ahmadijským muslimem (mužem nebo ženou), který zvítězil v herecké kategorii, a prvním, který zvítězil dvakrát.
  • Producenti dokumentárního filmu Zelená kniha: (2019) nevěděli o souběžné hollywoodské produkci filmu Zelená kniha (2018). Když tedy tento hraný film získal Oscara za nejlepší film noc před televizní premiérou dokumentu, ukázalo se, že jde o velmi šťastnou shodu okolností pro bezplatnou reklamu.
  • Viggo Mortensen má ve svém šatníku mnoho červených a modrých pruhovaných košil, které jsou poctou jeho oblíbenému fotbalovému týmu San Lorenzo de Almagro.
  • Tento film získal Oscara za nejlepší film večer před hodinovým dokumentárním filmem Zelená kniha: (2019) měl premiéru v televizi. Tato shoda okolností pomohla zvýšit publicitu dokumentu.
  • Vozy, kterými skupina jezdí, jsou Cadillac Sedan DeVilles z roku 1962. Produkce použila tři, dva pro jízdu a jeden pro statické natáčení. "Auto hrdinů" bylo tak zatíženo natáčecí technikou, že se propadly vinuté pružiny a propadla se střecha.
  • Jediný nápoj na obrazovce, který Tony nevypije na jeden zátah, je limonáda KFC.
  • Jeden z pouhých pěti filmů, které získaly Oscara za nejlepší film, aniž by byly nominovány na nejlepšího režiséra. Dalšími filmy jsou Argo (2012), Řidič slečny Daisy (1989), Grand Hotel (1932) a Křídla (1927).
  • Film získal Cenu diváků na Mezinárodním filmovém festivalu v Torontu (TIFF) v září 2018, kde měl premiéru.
  • Viggo Mortensen byl první volbou Petera Farrellyho pro roli Tonyho Lipa. Režisér mu poslal scénář, aniž by skutečně věřil, že roli přijme, protože tento herec je v kinech vzácný. Viggo byl rolí i projektem okamžitě zlákán, přijal ji po několika týdnech váhání, bál se, že na to nebude stačit. Poté opustil Španělsko, kde žije, a odjel do New Yorku, kde se seznámil s rodinou Vallelonga. Poslouchal a sledoval také Tonyho nahrávky, které natočil jeho syn, procestoval Bronx a New Jersey, a dokonce zhlédl celý seriál Sopranovi (1999).
  • Peter Farrelly se při interpretaci členů rodiny Vallelonga obrátil na samotné Vallelongy. Nick Vallelonga, který ve filmu hraje mafiánského kmotra, seznámil režiséra i s přáteli svého otce. Ti dodávají scénám z Copacabany nádech autenticity, přestože mnozí z nich nikdy komedii nehráli. Linda Cardellini měla na sobě také náramek a prsten, které patřily její postavě.
  • Viggo Mortensen kvůli roli Tonyho Lipa přibral 20 kilo. Živil se italskou kuchyní, hlavně pizzou a těstovinami. Jeho technika, kterou nedoporučuje, protože škodí zdraví, spočívala v konzumaci bohatých večeří, po nichž následoval alespoň jeden dezert těsně před spaním. Přiznává, že shodit tato kila bylo mnohem těžší a méně zábavné než je nabrat.
  • Děti Tonyho Lipa byly mladší, než jak jsou ve filmu zobrazeny. Starší dětští herci byli obsazeni proto, aby měli nárok na více hodin denně na place.
  • Ve scéně ve společném hotelovém pokoji se na zdi napravo od Tonyho hlavy objeví graffiti: "CASL de A", zjevně napsané Viggem Mortensenem, jehož oblíbeným fotbalovým týmem je Club Atletico San Lorenzo de Almagro.
  • O Donu Shirleym koluje jen málo informací, jedinými dostupnými dokumenty jsou booklety jeho alb, které sám napsal. Některé podrobnosti o jeho cestě si sice protiřečí, ale v devíti letech měl nastoupit na konzervatoř Rimského-Korsakova v Petrohradě, v osmnácti letech poprvé koncertoval s Boston Pops Orchestra a poté získal několik doktorátů a titulů. Naučil se také mluvit několika jazyky. Jeho první album Tonal Expressions vyšlo v roce 1955 a Stravinskij, současný legendární pianista, o něm řekl, že "jeho virtuozita je hodna bohů". Ačkoli byl Don Shirley předurčen ke klasické kariéře, tehdejší vedoucí představitelé nahrávací společnosti mu to rozmlouvali, protože se domnívali, že by ho bílé publikum těžko přijalo.
  • Výkon Mahershaly Aliho v tomto filmu trvá hodinu, šest minut a třicet osm sekund a je nejdelším, za který kdy získal Oscara za nejlepší mužský herecký výkon ve vedlejší roli.
  • Film se celý natáčel v Louisianě, s výjimkou jednoho dne v New Yorku. Scéna, ve které se Tony zastaví na záchodě, a exteriérové záběry v New Yorku byly natočeny ve stejný den.
  • Podle Nicka Vallelongy Johnny Williams, herec, který hrál Tlustého Paulieho (který se utká s Tonym v soutěži v pojídání hot dogů), skutečně jedl hot dogy s Tonym Lipem.
  • Peter Farrelly prohlásil, že přestože se na projektu podíleli Viggo Mortensen a Mahershala Ali (čerstvý držitel Oscara), bylo velmi obtížné najít studio, které by film financovalo za 20 milionů dolarů. Obvykle mu byly nabízeny rozpočty ve výši 5 milionů dolarů, což považoval za příliš málo na dobový film.
  • Peter Farrelly uvedl, že se snažil ubrat na smíchu, protože si je vědom toho, že je komediálním režisérem. Podle něj souhra Mahershaly Aliho a Vigga Mortensena povýšila rozhovory, jak byly napsány ve scénáři. Jako příklad uvedl dialog "Orfeus", kdy reakce herců skutečně vytvořily scénu.
  • Na návrh Vigga Mortensena nemá film úvodní titulky ani titulkovou kartu. Diváci se tak ponoří do děje a zapomenou, že sledují film.
  • Nick Vallelonga věděl, že jednoho dne natočí film o příběhu, který spojuje Dona Shirleyho a jeho otce, a požádal ho, aby mu během natáčených rozhovorů znovu vyprávěl, co se stalo. Se Shirleym si také dlouze promluvil. Nejen jeho poznámky, ale i vzpomínky na otce, jako jsou fotografie, brožury, pohlednice a dokonce i mapa, kterou používali během své cesty, živily psaní scénáře.
  • Mahershala Ali tvrdí, že na první produkční večeři, kde se probíral scénář, Viggo Mortensen nadšeně předložil Peteru Farrellymu výběr křížů a nefritových kamenů ("Pete, našel jsem perfektní nefritový kámen!") Farrelly tento kámen ve filmu použil.
  • Scény v italštině ve scénáři zněly jednoduše: "Mluví italsky." Viggo Mortensen se na to zeptal Petera Farrellyho a ten mu doporučil, aby si italské dialogy sestavil sám. Viggo vycházel z vlastních zkušeností z odposlechu italštiny v Buenos Aires a výsledkem je kombinace kalábrijštiny a "dlážděné" italštiny, která vzniká v diasporách, kde se sbližují lidé z různých regionů. Snažil se také, aby jazyk byl staromódní, protože slang a slovní zásoba, kterými rodina mluvila, pocházely z doby přistěhovalectví otců Vallelonga a Venere. Viggo to sám zažil, když strávil dětství v Argentině a po návratu v dospělosti zjistil, že veškerý jeho slang je zastaralý.
  • Doktorova šachová sada nemá žádná černá pole ani figurky.
  • Viggo Mortensen jedl před kamerou tolik, že tvrdí, že na natáčení nejedl žádné jídlo ze zásobování a během oběda si odskočil do svého přívěsu, aby si lehl a rozepnul pásek. "Nedokázal bych vám říct, co to bylo za catering. Slyšel jsem, že catering byl skvělý!"
  • Peter Farrelly říká, že Viggo Mortensen, perfekcionista, trval na tom, aby se scéna s pitím mléka natáčela třikrát, protože nebyl spokojený s tím, jak držel láhev.
  • Skladatel a klavírista Kris Bowers dubluje Mahershalu Aliho a ve filmu hraje na plátně skladby Dona Shirleyho. Bowers je hudebníkem od svých čtyř let a filmovou hudbu skládá již delší dobu, ačkoli Zelená kniha je jeho první velkou studiovou produkcí. Stejně jako Shirley hraje Bowers výhradně na klavíry Steinway, všechny vyrobené ručně, protože "promítají zvuk jako žádný jiný nástroj".
  • Pro kameramana Seana Portera byla práce s auty na místě náročná. "Mahershala a Viggo mají velmi odlišné odstíny pleti, takže jsem musel vytvořit základní atmosféru, která by se příliš neměnila, ani když by projížděli na venkovských silnicích lemovaných stromy." Použil panely SkyPanels připojené ke stmívači, aby mohl měnit expozici a teplotu barev za chodu. Spolu s kameramanem Scottem R. Toddem ukryli několik LED svítidel na klíčová místa v autě, včetně jednoho pod palubní deskou pro Vigga Mortensena a několika vzadu, aby osvětlili Mahershala Aliho.
  • Dimiter D. Marinov byl do role Olega obsazen až po druhé šanci. Poprvé byl Marinov odmítnut kvůli tomu, že ačkoli je zručný houslista, na violoncello vůbec nehraje. Marinov se pět dní učil u lektorů hry na violoncello, znovu se zúčastnil castingu a tentokrát byl pro roli vybrán.
  • Přestože se natáčelo v Louisianě, scény zimní bouře byly skutečné. Viggo Mortensen přesvědčil Petera Farrellyho a štáb, aby si dali přesčas, protože tušili, že ve vzduchu leží sníh. K jejich překvapení stále padal a hromadil se. Vynaložili spoustu přesčasů a mohli zrušit pozdější natáčení plánované na zachycení sněhových scén v Minnesotě.
  • Viggo Mortensen musel během natáčení neustále držet odtučňovací dietu, aby si udržel váhu, poté co zjistil, že i když během volného víkendu jí normálně, po návratu do práce už mu nesedí kalhoty.
  • Po letech natáčení komedií je to první drama Petera Farrellyho. Mahershala Ali o něm mluvil jako o "začínajícím filmaři s 25 lety zkušeností".
  • Kostýmní výtvarnice Betsy Heimannová Viggovi Mortensenovi oblečení dost přiléhavě přizpůsobila, což naznačuje, že Tony si obleky koupil před mnoha lety a složil pizzu a jeho finance byly příliš omezené na to, aby si koupil nové. Vysvětlila také, že v té době bylo v módě nosit kalhoty kolem pasu nahoru, ne pod břicho. Všimla si, že Viggo to zakomponoval do svého představení, protože Tony si při chůzi pravidelně vyhrnuje kalhoty nahoru, a pomyslela si: "Dělá to kvůli mně!".
  • Ve scénách s rodinou Vallelonga hrají většinu příbuzných skuteční členové rodiny Tonyho a Dolores.
  • Náhrdelník Panny Marie, který nosil Viggo Mortensen, patřil skutečnému Tonymu Lipovi.
  • Viggo Mortensen si při ranním chystání pouštěl na pozadí epizody seriálu Sopranovi (1999), aby se dostal do rytmu řeči a přízvuku Tonyho Lipa.
  • Film je věnován "vráně Larrymu", ptáku, který se pohyboval v okolí místa natáčení. Viggo Mortensen se o něj staral poté, co ho srazilo auto.
  • Na otázku, jakým jídlem přibírá na váze, Viggo Mortensen odpověděl: "Bylo to italské jídlo. Bylo to hodně pizzy a těstovin. Ale hlavně jsem nikdy neodmítl druhou nebo třetí porci. Nikdy jsem neochutnal VŠECHNY dezerty. A nejlépe jíst největší jídlo - s plným počtem dezertů a předkrmů - těsně před tím, než si lehnu a půjdu spát."
  • Když mířili z Indiany do Kentucky, museli překročit řeku Ohio. Ve filmu jedou přes státní hranici po rovné silnici bez řeky.
  • Zelená kniha je popisována jako průvodce "cestováním načerno". Jedná se zjevně o zkomoleninu satirické fráze "driving while black", která se však dostala do popředí až v 90. letech 20. století.
  • Když policie dovolí doktoru Shirleymu telefonovat, zvuk vytáčecího tónu by tehdejší zařízení telefonní společnosti nikdy nevydalo. V době, kdy se tento film odehrával, se tóny vytáčení teprve stávaly běžnými s příchodem přímého vytáčení bez nutnosti jít přes operátora a tehdejší zařízení vydávala spíše bzučení než bzučení moderního tónu vytáčení.
  • Ke konci filmu, v baru, kde Dr. Don Shirley hraje na piáno (které není Steinway), je na stěně LCD panel s digitálními hodinami, které se v 60. letech ještě nevyráběly.
  • Když se poprvé vydávají na cestu a přejíždí most George Washingtona, na druhé straně je vidět NJ. Natáčení zjevně probíhalo mnoho let poté, co se příběh odehrává, protože panorama NJ je poseto vysokými budovami, které byly postaveny až na začátku až v polovině 70. let.
  • Viggo Mortensen prozradil, že Louis Venere, jeden ze skutečných příbuzných Nicka Vallelonga, způsobil problémy s kontinuitou ve scénách rodinné večeře. Pořád jedl jídlo i poté, co režisér zařval střih a řekl: "Jaké rekvizity? Tohle je dobrá ryba, no tak!"
  • Podle Petera Farrellyho byl Viggo Mortensen překvapivě nejistý v roli Italoameričana, přestože uměl italsky. Mortensen trval na tom, že přibere, aby se lépe vžil do postavy, i když mu Farrelly řekl, že je to zbytečné, protože Mortensen stejně nevypadá jako skutečný Tony Lip.
  • Název a téma odkazují na "The Negro Motorist Green Book", známou také jako "The Negro Travelers' Green Book". Průvodce, který vycházel v letech 1936-1966, pomáhal afroamerickým cestovatelům najít ubytování, restaurace a další podniky, které je obsloužily. Nakonec zahrnoval většinu Severní Ameriky a Bermudy a Karibik.
  • Nick Vallelonga říká, že většinu natáčení proplakal, protože herci ztvárnili jeho rodiče tak živě. "Na Lindu Cardellini se nemůžu vůbec dívat. Prostě z ní ztrácím nervy."
  • Mahershala Ali se omluvil Shirleyho synovci Edwinu Shirleymu III. a řekl, že "s materiálem, který jsem měl k dispozici, jsem udělal, co jsem mohl," a že si nebyl vědom toho, že existují "blízcí příbuzní, s nimiž jsem mohl konzultovat, aby dodali postavě nějaké nuance". Scenárista a režisér Peter Farrelly uvedl, že měl dojem, že "není mnoho členů rodiny", kteří by byli ještě naživu, že si v příběhu nedovolili žádné velké volnosti a že příbuzní, o kterých věděl, byli pozváni na soukromé promítání pro přátele a rodinu. Quincy Jones po promítání řekl: "Měl jsem to potěšení poznat Dona Shirleyho, když jsem v padesátých letech pracoval jako aranžér v New Yorku, a byl to bezesporu jeden z největších amerických pianistů... stejně zkušený hudebník jako Leonard Bernstein nebo Van Cliburn...". Je tedy skvělé, že se jeho příběh konečně vypráví a oslavuje. Mahershalo, zahrál jsi ho naprosto fantasticky a myslím, že tvůj a Viggův výkon se zapíše jako jedno z největších přátelství zachycených na filmovém plátně." Dne 14. ledna 2019 zveřejnil Kareem Abdul-Jabbar v časopise The Hollywood Reporter článek, ve kterém film obhajuje. Abdul-Jabbar tvrdil, že "takové nesrovnalosti sice mohou členy rodiny iritovat, ale ve skutečnosti na nich nezáleží, protože tyto dějové detaily mají za cíl dobrat se větší pravdy než jakákoli přízemní fakta".
  • Ve scénách v bistru, které vedou k soutěži v pojídání hot dogů, je v rohu umyvadla dávkovač mýdla na ruce, který vypadá jako bezdotykový plastový dávkovač; ty existovaly až někdy na přelomu 90. let a roku 2000.
  • Film Lawrence z Arábie (1962) měl premiéru v New Yorku 16. prosince 1962. Ještě o Vánocích by se jednalo o film, který by byl na předních příčkách návštěvnosti.
  • Na začátku filmu je na časové ose napsáno 1962, když projíždí Chevrolet z roku 1964.
  • Když jsou vidět přerušované čáry na dálnici, jsou žluté (jako nyní), ale v 60. letech 20. století byla přerušovaná čára uprostřed silnice bílá a žluté byly pouze plné čáry "neprojíždět".
  • Děj filmu se odehrává na počátku 60. let. V jedné scéně Tony a Don jedí extra křupavé kuře Kentucky Fried Chicken, které bylo zavedeno až v roce 1972.
  • Viggo Mortensen ve scéně u Gormana opravdu jedl hotdogy. Produkční štáb mu poskytl kbelík, aby mohl mezi záběry vyplivovat rozžvýkané kousky, ale to mu připadalo ještě méně lákavé než samotné polykání párků v rohlíku. Nakonec jich snědl patnáct.
  • Skutečný Tony Lip je známý především díky roli Carmina Lupertazziho v seriálu Sopranovi (1999) a hrál v několika filmech Martina Scorseseho.
  • Nick Vallelonga si pro roli členů rodiny na plátně najal členy své skutečné rodiny. Nechal Vigga Mortensena uvěřit, že je obsadil Peter Farrelly, ale Farrellymu naznačil, že se za ně jako za herce zaručil Viggo. Na pravdu oba přišli až po měsíci od zahájení tiskového turné.
  • Před natáčením byl Viggo Mortensen pozván na šestihodinovou večeři s rodinou Nicka Vallelongy. Řekl: "Málem mě to zničilo, protože jsem ještě nepřibral - nerozšířil jsem si břicho.... Bylo to téměř smrtící..." Když se rodina domnívala, že odmítá další porce, protože mu jídlo nechutná, cítil se nucen svůj talíř dojíst. Ale pokaždé, když dojedl talíř, přinesli mu další. "Rozloučil jsem se. Udělali jsme si společnou fotku. Dokulhal jsem k autu z půjčovny a udělal jsem velkou show: 'Aha, jedu zpátky na Manhattan! A zajel jsem za roh, zaparkoval auto, opřel se o sedadlo, rozepnul si pás a hodinu jsem tam ležel a jen sténal."
  • Scéna s pizzou vychází ze skutečného života: Nick Vallelonga uvedl, že Tony Lip si objednával celou neporcovanou pizzu, složil ji a snědl. Když se Viggo Mortensen tuto anekdotu dozvěděl, trval na tom, aby se ji pokusili do filmu zakomponovat. Peter Farrelly protestoval, že vtipných scén s jídlem už bylo dost, ale souhlasil, že to zkusí. Když štáb vyprskl smíchy, souhlasil, že scénu ponechá.
  • Verze písně "Lucille", která hraje v autě, není původní nahrávka z roku 1957, ale reedice, kterou Little Richard natočil pro společnost K-Tel v roce 1976... 14 let po natáčení filmu.
  • Po uvedení filmu rodina Shirleyových prohlásila, že Tony a Doc nebyli přátelé, ale "vztah zaměstnavatel-zaměstnanec". V lednu 2019 se objevily zvukové nahrávky rozhovoru s Donem Shirleym, v němž uvedl: "Bezmezně jsem mu důvěřoval...". Víte... nejenže byl [Tony] můj řidič, ale nikdy jsme neměli vztah zaměstnavatel/zaměstnanec. Na tyhle kecy nemáš čas. Můj život je v rukou tohoto muže!... Takže se k sobě musíte chovat přátelsky."
  • Tony kritizuje Dona za to, že nezná několik černošských hudebníků, jejichž hudbu slyší na cestách v rádiu, a jedním z nich je Aretha Franklinová. Původní plakát pochyboval, že by Tony znal Arethu Franklinovou, protože na podzim roku 1962 měla Aretha v hitparádě pouze šest hitů, z nichž žádný nedosáhl výš než na 37. místo. Ačkoli však dnes Arethu považujeme za soulovou zpěvačku, na počátku 60. let podepsala smlouvu s vydavatelstvím Columbia Records. Její vydavatelství nedokázalo rozpoznat její gospelové kořeny a nevědělo, jak ji prodat. Její rané písně byly popové/jazzové, a ne soulové, jak si ji pamatujeme dnes. Přestože její rané písně nebyly velkými hity v žebříčku Billboard Hot 100, její písně se dostaly do Top 10 v žebříčku Rhythm and Blues. Vzhledem k Tonyho lásce k černošské hudbě není nepravděpodobné, že by ji znal.
  • Tmavě hnědá tekutina, kterou Don pije každý večer, nemůže být Cutty Sark, která má světle jantarovou barvu, téměř pivní žluť.
  • V baru v Kentucky, kde doktora Shirleyho obtěžovali, měli digitální pokladnu.
  • Ve scéně se špatným klavírem - nejedná se o Steinway -, který byl poskytnut pro koncert, je víko klavíru otevřeno špatně. Správně by se měla nejprve překlopit přední část a poté zvednout víko na tyči. Ale možná to bylo uděláno záměrně, aby se ilustrovala hloupost jevištní ruky.
  • Když Tony vyndá z lednice láhev s mlékem, je ve dvířkách nádoba s kořením McCormick s čárovým kódem.
  • Když Tony vyhodí z auta papírový kelímek, je v pozadí otevřená zemědělská půda a bílá ohrada pokračuje donekonečna. V další scéně, kdy Tony na příkaz doktorky Shirleyové couvá s autem, aby ho vyzvedl, je na levé straně zelený les.
  • Když Tony zdraví Dolores, když se vydává na cestu, je vidět tetování Vigga Mortensena na zápěstí. V dalších scénách, kde má odhalené zápěstí, je zakryté.
  • Na začátku filmu písmo použité na stříšce u vchodu do Copacabany (varianta Futura) a písmo na plakátu oznamujícím, že klub bude dva měsíce zavřený (Arial), v roce 1962 neexistovalo a nebude existovat ještě nejméně dvacet let poté.
  • Když zastavili ve sněhové bouři, zadní okno bylo na dlouhých záběrech čisté, ale při pohledu zevnitř vozu bylo plné sněhu.