Jurský svět: Zánik říše (5)

63%

Komentáře a recenze 64

Dle počtu bodů
avenis
avenis
8 196 bodů
6
Ze všech "Jurských" je pětka asi nejslabší. Opakující se zápletky a opakující se návraty k prvnímu filmu už nejsou zajímavé. Za zmínku snad stojí pozoruhodný únik Owenův před zalitím lávou, když je ještě pod vlivem paralyzující střely. A taky to nádherné anglikánské sídlo, které stojí na ještě pozoruhodnější laboratoři. Také se vyskytuje nový prvek, geneticky stvořený člověk... nebo naklonovaný? Zbývají dvě nezodpovězené otázky. Co se stalo s babičkou Iris? Co se stalo s tím kyanidem?
blazma
blazma
4 928 bodů
8
Jurský park miluju a i přesto že za mě je toto nejslabší díl ze všech, včetně původní trilogie, dávám 4 hvězdy. Drží si to zkrátka standart prvního Jurského světa. Chris Pratt a Bryce Dallas si vás opět získají. Bohužel a doufám že v dalším díle se to už nestane... nestrkejte nám tady zmutované dinosaury. Co bude příště Triceratops zkřížený s brachiosaurem? Prosím ne, nechejte nám ''obyčejné'' dinosaury, to nám fakt bohatě stačí. Indominus v předchozím díle jsem ještě zkousnul, ale v tomto filmu to byla hrůza.
Floridsky
4 376 bodů
4
První půlka je fakt úżasná. Šlape to jak hodinky a je na tom vidět práce mistra hororu. Ta druhá část v té vile je prostě blbost. Už když se řekne dražba dinosaurů, zní to fakt otřesně.
Petrson
Petrson
4 166 bodů
6
Pokud si chcete vyzkoušet prověřenou horskou dráhu a nezajímá vás moc, kam ten vláček jede a chcete jen prožitek adrenalinu bez odpočinku, pak Jurský svět: Zánik říše je to pravé. Na konečný jste zase na začátku. Nic zajímavého se nestalo. Všude byly jen velký zuby, který něco na poslední chvíli zachránily. Pro hrdiny jsou už střety s prehistorickým tvory stejně dobrodružné, jako když si mažete v poklidu chleba s máslem. Dokola, doblba, stále stejně. Herci hráli tentokráte opravdu jen schématický kompars. Chvílemi v legračním scénáři a s málo uvěřitelnými nápady. Na konci jasná dvoulinková příprava, o čem to bude příště.
  • nejlepší vtip filmu: zalezte si s děckem do postýlky, když všude kolem vás řádí "smrt"
  • 128 minut rychle uteče
  • co všechno by se ještě mohlo stát ...?
  • vztahy a charaktery lidských podstav
rkotvald
rkotvald
3 162 bodů
6.5
avilo mě to. Když už film nefunguje jako dílo, které má nějak zásadně rozvíjet potenciál a hodnoty vytvořeného světa (Life finds a way už prostě moc nestačí), jako ultradrahý fan made product Spielbergova odkazu je perfektní. Vhození do děje je vyloženě orgastické, příběh na ploše dvou hodin nepokulhává a Bayona v každé scéně se zubatými krasavci dokazuje, jak velký vizuální fachman od Boha je, když i jinak rutinní momenty proměňuje v nefalšovaně silnou (brontosaurus na molu) nebo napínavou filmařinu (závěrečná půlhodinka nedává vydechnout). A moc mě bavilo odkrývání všech uctivých pomrkávání směrem k prvním dvěma dílům, které je někdy očividné (holčička na poslední chvíli zaklapává poklop před raptorem), jindy promyšlenější na úrovni podobných úhlů záběrů či pozic postav, ale nikdy rušivé a křečovité. Co mi naopak vadilo je práce s postavami, které působí tentokrát odflákle jako z béčkové produkce, a tvůrci mají štěstí, že alespoň sympatický casting pozornost publika dokáže udržet (Pratt i Howardová výborní, druhá jmenovaná dokonce i hodně sexy). No a problém je samozřejmě i v příběhu samotném - Ten je na jednu stranu dobře napsaný ve smyslu postupné gradace a hlavně zvýznamňování motivů, kdy zpočátku těžko stravitelnou rodinnou vložku využívá v zásadní okamžik ve prospěch logicky ospravedlnitelnému zvratu, ale na druhou stranu působí mnohem víc našroubovaně a uměle než svého času přehnaně kritizovaný Ztracený svět a zatahuje do hry genetické machinace takového rozsahu, že už si připadáme jak v antiutopii od Bradburyho a mě osobně tedy ten zmiňovaný logický zvrat sám o sobě štval.
Blackhand47XD
Blackhand47XD
2 502 bodů
7
Původně jsem od tohoto sequelu čekal stejnou ostudu, jakou předtím předvedl Ztracený svět, ale nakonec je z toho příjemné pokoukání se zajímavým koncem, který krapet evokuje Planetu opic. Velká škoda je, že Goldblum tu byl stejně tak dlouho jako v traileru, o pár minut delší role by mu neuškodila. Stejné je to s Wongem, jehož zlý profesor byl jakýmsi prvním pojítkem mezi původní a novou sérií, ale taktéž jej tu máme jenom na vteřinu a půl. Hudba i efekty jsou samozřejmě na špičkové úrovni a všichni herci podávají dobré výkony, ale co mě na filmu místy štve je jeho neskutečná stupidita. První tu máme sedativy nadopovaného Pratta, který se zázrakem dokáže odkutálet před lávou a nakonec se dát i na útěk. Dále film představuje asi nejhorší zabezpečení, jaké jsem za poslední dobu viděl - do nádrže s mososaurem vedou pouze jedny obří vrata bez menšího průlezu pro ponorku, chytré dinosaury zavřou jen do klecí s jednoduchými západkami apod. Nedomyšlený mi přišel také bývalý kolega Johna Hammonda, který s ním spolupracoval od samého počátku, ale nikdy jsme o něm neslyšeli ani slovo. Zábavný film určitě je, ale kvůli oné stupiditě mu nemůžu dát víc než 70%
PeterFRiusJilek
PeterFRiusJilek
2 462 bodů
2
Scény vykradnuté z prvých dvoch filmov, lenže tentoraz nefungovali. Nevierohodnosť akcie, konanie postáv a pátos nad pátos spôsobili, že išlo o vcelku nudných stotridsať minút pobehovania hore-dole po ostrove a potom po zámočku.
Vurhor
Vurhor
2 021 bodů
7
Dinosauři byli hrdinové mého dětství. To by bylo, abych tohle neviděl! Dvojka Jurského světa je oproti předchozímu dílu o něco slabší jízda, nicméně i tak se furt jedná o slušnou a zábavnou podívanou. Možná to chtělo více exteriérních scén, valná část film se odehrává v uzavřených interiérech, kde to nesedí jak samotným dinosaurům, tak ani samotnému divákovi (to znamená třeba mně). Ovšem hrdinové skvělí. Chris Pratt se velice rychle začíná řadit mezi mé velmi oblíbené herce, je to holt sympaťák každým coulem. Obecně film bohužel nepřichází s příliš zajímavými novinkami, ovšem na ty dinosaury se prostě strašně dobře kouká.
alfamovies
alfamovies
1 893 bodů
7.5
Tohle je přesně to, co jsem chtěl vidět. Dokonale temné, každou chvíli se bojíte o hlavní hrdiny. Film, kde je tma, mlha nebo kde prší mám rád. Má to totiž takový napínavý příběh. Vizuální efekty byly dokonalé. Dinosauři jsou zde úžasně vyobrazení a na konci na vás čeká zvrat, který otevře dveře do dalšího dílu. Taky jsem rád za návrat starých známých. Za mě 75%.
Azrael93
Azrael93
1 476 bodů
8
Je pravdou, že druhý Jurský svět nedosahuje takových kvalit, jako jeho první část. Na druhou stranu to ale rozhodně není žádný propadák a ten hate na něj upřímně příliš nechápu. Je to prostě jinak pojatý film, než jednička a to je dobře. Dvakrát stejně pojatá látka by byla o ničem a dvojka vnáší do série čerstvý vítr a navíc příslib klidně dalších několika dílů, námětů je dost. Odpustím si protentokrát nějaké hlubší rozpitvávání, jen bych rád podotknul, že alespoň v mých očích ve filmu výborně fungovaly emoční části. Záběr z odjíždějící lodi na bezradného sauropoda, který se zoufalým nářkem a pohledem na loď umírá při výbuchu sopky, wow. Za mě spokojenost a velice se těším, jakým směrem se bude ubírat další budoucnost série.