Jurský svět: Zánik říše (5)

63%

Zajímavosti 222

  • Během aukce licitátor zjevně neočekává, že Indoraptora prodá, protože vysvětluje, že se jedná o předváděný prototyp. Henry Wu také vysvětluje důvod, proč zvíře neprodává, protože kupující bude moci naklonovat jeho kopie. Přesto je zvíře uvedeno na obrazovce spolu s převody měn sledujícími nabídky ještě před první (nečekanou) nabídkou.
  • Čtenář ve zprávách označil sopku za událost na úrovni vymírání, což je termín používaný pro katastrofu, při které zahyne většina života na Zemi. Ostrov obývaný dinosaury si tento titul zaslouží jen stěží.
  • (v cca 1h 19 min) Během scény aukce v Lockwood Estate se klec s dinosaury posune doprostřed místnosti, čímž zabrání licitátorovi Eversolovi vidět velkou část dražitelů. Pro aukci s vysokými sázkami, jako byla tato, to není dobrá věc. nebyl odkázán na vlastní pozorování. To žádný licitátor není, po místnosti se vždy pohybují asistenti, kterým se říká ringmani, aby si všimli nabídek, které mohl licitátor přehlédnout.
  • (cca 1h 50 min) V poslední scéně měli dinosauři zemřít kvůli plynu. Mohli je zachránit otevřením hlavních dveří místo otevření dveří klece. Rozhodli se však nechat je všechny zemřít. žádné "oni" si nevybrali. Maisie, jednající jednostranně, otevřela dveře, protože dinosauři byli živí, stejně jako ona.
  • (asi v 17. minutě) Claire prohlásí, že Blue dokáže zachytit váš pach na míle daleko, a proto ji nemůžete chytit. Při prvním setkání s Owenem (v cca 33. min) však Blue nezachytila pach tuctu těžce ozbrojených žoldáků, kteří Blue a Owena obklopovali.
  • Maisie se podaří uniknout z ložnice tak, že uvolní klíč ode dveří a prostrčí ho mezerou mezi dveřmi spolu s kusem papíru. Poté, co ji tam Eli zamkne, je však vidět, jak si klíč strká do kapsy.To je klíčový bod zápletky. Jelikož se jedná o Goof, musela Maisie najít jiný způsob úniku, aby byla zachována dějová linie.
  • (cca 28. minuta) Když se Owen, Claire, Franklin a Zia poprvé setkají se samicí brachiosaura, pokládá nohu na zem s patřičným žuchnutím. Poté je však ukázáno, jak brachiosaurus pohybuje stejnou nohou, aniž by předtím pohnul jinou (jak by se dalo očekávat od čtyřnohého tvora), což by bylo označeno dalším, chybějícím, silným úderem.
  • (asi v 50. minutě) Když Claire řídí náklaďák a přiměje ho, aby skočil na loď, jeho přední část se zvedne, když dojede na konec doku. Nebylo tam nic, co by mohlo způsobit, že vozidlo takto vyjede nahoru.
  • (asi v 57. minutě) Ziina volba použít krev T. rexe pro transfuzi Blue dává smysl, protože T. rex je nejbližší fylogenický příbuzný velociraptora; Allosaurus, Carnotaurus a Baryonyx jsou přinejlepším vzdálení příbuzní a Compsognathus je blíž, ale potřebovali byste jich celé hejno, abyste získali dostatek krve pro raptora velikosti člověka. Navíc vzhledem k tomu, že všichni dinosauři v Jurském světě byli uměle vypěstováni a díry v jejich DNA byly ucpány stejným materiálem, není vyloučeno, že raptor a T. rex jsou si mnohem blíže příbuzní, než by tomu bylo přirozeně. Není ani vyloučeno, že mají úplně stejnou krevní skupinu, pokud to byl jeden ze znaků, který musel být uměle vyplněn.
  • Když Clair řídí náklaďák, vykřikne "Drž se" a sešlápne plynový pedál. Ukazují, že tachometr téměř okamžitě vyskočí ze 45 na 60. To není možné.
  • Film začíná scénou, kdy mosasaurus sežere dva chlápky, kteří získávají kost. Původně byl v karanténě v nádrži parku, takže by při potřebném příjmu kalorií a bez spojení s otevřeným oceánem dávno zemřel hlady.
  • Úvodní scény ukazují záchrannou akci, jejímž cílem je získat zpět DNA Indomina během bouře a v noci. Za bouře ani za soumraku by k takové výpravě nedošlo. Ta zakalí už tak tmavou vodu, takže je těžší najít to, co hledáte, a tma, déšť a bouřka na souši jsou naprosto nejhorší podmínky pro to, abyste vkročili do zóny, o které je známo, že se v ní pohybují nebezpeční predátoři. Tento pokus by podnikli za příznivého počasí a ve dne.
  • Když gyrosféra spadne z útesu, lidé uvnitř by se při pádu z takové vzdálenosti vážně zranili. I náraz do vody ve vzpřímené poloze jim zničí páteř. Proto mají kaskadéři pro scény se skoky upravená sedadla.
  • (asi v 1h) T. rex zřejmě nemá nikotinovou membránu (třetí víčko), jak je vidět, když se probudí v bedně, zatímco Owen a Claire odebírají vzorek krve. Ačkoli nelze s jistotou říci, zda T. rex tuto blánu měl, moderní ptáci a krokodýli (žijící dinosauři, respektive nejbližší dinosauří příbuzní) ji mají, stejně jako ostatní dinosauři v sáze (například velociraptoři), takže je to trochu zvláštní.
  • (přibližně v 1 h 1 min) Když se Maisie poprvé vplíží do výtahu, stiskne nejnižší výtahové tlačítko označené -3. Když dorazí do suterénu, vystoupí z výtahu na mezipatro, pod kterým je další výtahová zastávka.
  • (cca 1 h 30 min) Několik lidských postav je uspáno zvířecími sedativy, přičemž Wu v jednom okamžiku výslovně jmenuje konkrétní použité narkotikum jako karfentanil. Karfentanil je extrémně silný a jeho smrtelná dávka pro člověka se pohybuje v mikrogramech, což znamená, že u každého člověka, kterému byla aplikována dávka karfentanilu o velikosti dinosaura, by mělo dojít k rychlému a smrtelnému selhání dýchání. Wu a Owen se poměrně rychle zotavují a netrpí žádnými přetrvávajícími vedlejšími účinky. Vzhledem k tomu, že uspávací látka je tak silná, musí být veterináři, kteří v reálném světě uspávají těžká zvířata, jako jsou sloni, doprovázeni asistenty, kteří mohou podat naloxon (protilátku) a zajistit umělé dýchání.
  • Přibližně ve 45. minutě prohoří kus lávy sklem gyrosféry. V úvodním videu k gyrosférám s Jimmym Fallonem je na tabuli napsáno, že sklo je vyrobeno z oxynitridu hliníku. Oxynitrid hliníku má teplotu tání 2150 C, magma má teplotu kolem 1500 C, což znemožňuje protavení gyrosféry.
  • (asi ve 40. minutě) Poté, co žebřík s Franklinem sjede dolů, chybí pojízdná židle, po které Claire a Franklin vylezli na únikový žebřík v komunikačním centru.
  • (asi v 1h 50 min) Když se Mills snaží naložit žeberní kost Indominus Rex do svého SUV, jsou boční posuvné dveře otevřené. Tyto dveře fungují na západku a při otevření nebo zavření se zamknou, dokud se nezatáhne za kliku nebo nestiskne tlačítko uvnitř, čímž se automaticky zavřou. Při útěku dinosaurů zvedne pterodaktyl vojáka a upustí ho na vozidlo, v dalším záběru pak Mills zpanikaří a začne lézt pod SUV. V tomto záběru jsou dveře zavřené. A upuštění vojáka na kapotu auta by nezpůsobilo její zavření.
  • (asi v 57. minutě) Když Franklin dostane krev od Modrého na ústa, v jedné chvíli je čerstvá, v druhé zaschlá.
  • Ve filmu Jurský svět (2015) se v instruktážním videu o gyrosféře uvádí, že sklo dokáže zastavit kulku ráže 50 mm. V tomto filmu, když gyrosféra spadne do oceánu, je Owen schopen prostřelit sklo gyrosféry nebo alespoň vytvořit dostatečně velké otvory, aby se dovnitř dostala voda, a to pistolí, která rozhodně používá mnohem menší ráži než kulky ráže .50. Sklo gyrosféry bylo ohroženo už tím, že do něj láva vypálila díru, a dokonce i 10 stop pod vodou na něj působilo deset tisíc liber tlaku vody, takže bylo ještě zranitelnější vůči Owenovým kulkám.
  • Podle Colina Trevorrowa sinoceratops, který olizuje Owena, když je ochrnutý, jednal na základě mateřského instinktu, aby ho probudil (pravděpodobně si myslel, že je zraněné dítě).
  • Rexy chybí zub v přední části čelisti. Jedná se o velikonoční vajíčko pro fanoušky zákulisní historie klasického filmu; během útoku na Ford Explorer v Jurském parku se animatronickému tyranosaurovi ulomil zub. Toto poškození bylo neúmyslné a v CGI modelu se nijak neprojevilo a ve skutečnosti si ho ve scéně lze sotva všimnout (diváci si možná budou muset pustit snímek po snímku, aby si všimli odlétávajícího zubu, když tyranosaurus narazí do skleněné střechy Fordu Explorer). Zub, který chybí CGI tyranosaurovi ve filmu z roku 2018, je tentokrát záměrně stejný, jaký se ulomil animatronikovi v roce 1993.
  • Novinářka a reportérka BBC Philippa Thomasová se na začátku filmu objevuje v roli sebe samé ve vysílání BBC News, které pokrývá hlavní konflikt filmu.
  • Jak se ukázalo v komentářích ze zákulisí a v rozhovorech, celkový vzhled Zii Rodriguezové byl do jisté míry inspirován samotnou Daniellou Pinedou. J. A. Bayona informoval Pinedu, že Zia je postava, která vypadá, jako by si sama vytvořila účes a oblečení. Pineda ještě potřebovala pomoc při finalizaci účesu od stylisty na place a měla krátký účes s bobem.
  • Lockwood Manor je sídlo v anglickém stylu, které pravděpodobně pochází z rané verze Fallen Kingdom, v níž se pozdější události původně odehrávaly ve Spojeném království.
  • Jurský park: Allosaurus je jedním z nejoblíbenějších dinosaurů Johna Hammonda.
  • Jack Ewins na svém kanálu na YouTube potvrdil, že dinosauři v dioramatech jsou sochy, nikoli taxidermie. Je možné, že někteří prehistoričtí tvorové jako dilofosaurus, suchomimus, mikroceratus, pachycefalosaurus a dimorphodon byli odvezeni na pevninu mimo záběr.
  • Ačkoli závěr filmu naznačuje, že Blue je posledním přeživším raptorem, trailer na chystaný film Jurský svět Dominion (2022) odhaluje, že má dítě jménem Beta.
  • Snad s výjimkou filmu Aquaman (2018), který této hranice dosáhl až v polovině ledna 2019, je tento film jediným filmem z jiné než Disneyho produkce, který v roce 2018 překonal hranici miliardy dolarů v celosvětových tržbách.
  • Bylo potvrzeno, že Baryonyx na stránkách Jurského světa je paleoartové dílo vytvořené výhradně pro tyto stránky.
  • Na webových stránkách Jurského světa je ikona Baryonyxe převzata z článku o tomto dinosaurovi na Dinopedii odstraněného webu Institutu Jurského parku.
  • Když má Franklin podezření, že tyranosaurus Rex už musí být mrtvý, Zia mu vysvětlí, že klon může žít déle než původní zvíře, z něhož byl naklonován. To však není pravda. Klon je kopií původního organismu a v době svého zrození má vždy věk původního organismu, když byl odebrán vzorek DNA. Z tohoto důvodu má klon vždy kratší předpokládanou délku života než jeho dárce. Dobrým příkladem je ovce Dolly, první klonovaný savec na světě. Dolly zemřela ve věku šesti let, protože vzorek DNA, ze kterého bylo zvíře naklonováno, pocházel z dospělé ovce. V době svého narození měla tedy Dolly již věk dospělé ovce, ačkoli byla ještě jehnětem. Může se však jednat o chybu v používaných termínech. Klon je přesný genetický duplikát, kterým tato zvířata díky genovému splétání nejsou. Jsou geneticky upravená. Maisie je jediná, u níž existuje možnost, že je skutečným klonem. Rexy je však stále naživu jednoduše proto, že se stále nachází v odhadované věkové hranici tyranosaura.
  • Až do odhalení jména Scorpius Rex jako jména E750 se velká část fanoušků Tábora křídy domnívala, že tvor E750 je prototypem indoraptora, což se nyní ukázalo jako nepravdivé.
  • Když Indoraptor předstírá, že je uspán, lehce se usměje.
  • Do role Eliho Millse byli zvažováni Jason Isaacs, Ewan McGregor, Thomas Middleditch, Bill Hader a Jason Sudeikis.
  • Giganotosaurus se objevil na některých koncepčních kresbách. Colin Trevorrow však potvrdil, že se s jeho přidáním do finální verze nepočítá.
  • Lebka vystavená v Lockwood Manor se zdá být směsí Agujaceratopse a jiného rodu. Zatímco na desce byl digitálně zobrazen Agujaceratops, produkční designér Andy Nicholson potvrdil, že se jedná o jednu ze dvou lebek, které spojili, aby vytvořili nový, fiktivní rod.
  • Gyrosféra byla skutečnou kulisou, kterou bylo možné vozit během natáčení na Havaji.
  • Pro zvýšení realističnosti byla v maximální možné míře použita také animatronika. "Když je Ken Wheatley (Ted Levine) v kleci s Indoraptorem, to byla celá animatronika. Herec se k Indoraptorovi skutečně přibližoval, šťouchal do něj a pošťuchoval ho. Animatroniku jsme rozšířili. Získáte tak věrohodnější výkon, než kdybyste je nechali hrát proti zelenému tenisovému míčku."
  • Na otázku, kolik kamer používá k natáčení filmu, režisér J. A. Bayona odpověděl: "Natáčíme jednou kamerou, pouze jednou kamerou. Protože můj DP, Oscar Faura, miluje Rogera Deakinse. Roger Deakins je jeho oblíbený DP a on o něm vždycky mluví, a já jsem nevěděl, že Roger Deakins je stejný jako on, jako že pracuje jen s jednou kamerou, ale teď už chápu proč."
  • V jedné scéně, která byla napsána, ale nikdy nebyla natočena, se Claire a Owen procházejí po Arcadii a snaží se najít klec s T. Rexem, otevřou jednu klec a v ní je dilophosaurus. J. A. Bayona uvedl, proč nebyla natočena: "Chci říct, že to byl docela dlouhý úsek filmu, Arkádie. Říkali jsme si, že tu scénu nepotřebujeme, protože by tu část ještě prodloužila, takže jsme se rozhodli ji ani nenatočit."
  • Zvuky pachycefalosaura a triceratopse byly znovu použity pro zvuky sinoceratopse.
  • Colin Trevorrow chtěl původně do Jurského světa (2015) zařadit převrácený Ford Explorer, nakonec se rozhodl pro Návštěvnické centrum a Explorer představil v tomto filmu.
  • První měsíc skončil s 372,9 miliony dolarů na domácím trhu, čímž již překonal film Tajný život mazlíčků (2016) a stal se druhým největším domácím výdělkem společnosti Universal Pictures/Comcast Corporation (bez inflace a repríz) po Jurském světě (2015) (652 milionů dolarů). Pokud se započítají reedice, je také za E.T. Mimozemšťanem (1982) (434 milionů dolarů) a Jurským parkem (1993) (402 milionů dolarů), ale v tuto chvíli je překonání Jurského parku (1993) hodem mincí. Možná se bude muset nakonec spokojit s 390 až 395 miliony dolarů, Protože tento film vydělá asi o 40 % méně než Jurský svět (2015), což je o něco hlubší propad než více než a méně než 35 % podobného Ztraceného světa: Jurský park (1997), Osud zběsilých (2017), Batman se vrací (1992) a Star Wars: Epizoda VIII - Poslední Jediové (2017). Ale za A) 60 % z 652 milionů dolarů je stále téměř 400 milionů dolarů a za B) film už v zámoří vydělal 792 milionů dolarů (včetně 20 milionů dolarů v Japonsku po zhruba týdnu). Pokračování v režii J. A. Bayona se 170 miliony dolarů má nyní celosvětově na kontě 1,163 miliardy dolarů, přičemž 1,2 miliardy dolarů už je téměř jisté, že přijdou. Podle všech racionálních měřítek je to obrovský hit.
  • J. A. Bayona vysvětlil sekvenci s gyrosférou, která je prezentována v "jednom jediném záběru": "To je dobrý příklad toho, jak jsme pracovali s Colinem (Colin Trevorrow). To bylo celé napsané ve scénáři a já jsem byl ten, kdo navrhl, aby se to natočilo na jeden záběr. Není to samozřejmě jeden záběr, je to složeno z několika záběrů. Ale jde o to, aby vznikl pocit klaustrofobie, a já jsem se rozhodl, že kamera bude celou dobu uvnitř gyrosféry s Brycem a Justice."
  • Při nasvícení sekvence pod vodou na začátku šlo o rovnováhu mezi jasnou vizí, kterou měl režisér J. A. Bayona pro tuto sekvenci, pokud jde o náladu, a úžasnými odkazy, které mohli Important Looking Pirates načerpat ze skvělých dokumentů, jako jsou Přízraky propasti (2003). S využitím těchto skvělých referencí jako výchozího bodu se snažili znovu vytvořit filmové osvětlení, kdy měli světelné zdroje mimo záběr, které pomáhaly načrtnout siluety a vnímání hloubky podvodního prostředí. Tato světla se však rychle rozpadala, takže celé části záběru zůstávaly v naprosté tmě, protože světlo pod vodou se pohlcuje a zaniká mnohem rychleji. Nálada, kterou chtěl J. A. Bayona navodit, byla hodně podobná vesmíru, kde je opravdu těžké určit, kde je nahoře a kde dole, a pocit samoty je opravdu silný. Hodně světla a vzhledu bylo také zpracováno v počítači 2-D supervizorem Björnem Jankesem, který odvedl skvělou práci ve snaze zachytit vzhled čoček a třepetání, které poskytovaly seriálové kamery, a znovu je digitálně vytvořit.
  • Jednou z výzev dynamických momentů Indoraptora bylo, jak natočit scény, do kterých bude později třeba vložit CGI dinosaura. V některých případech tým Neala Scanlana poskytl hercům a herečkám částečné animatronické prvky dinosaurů, například drápy nebo hlavu, proti kterým měli hrát, a někdy se pak jednalo o nafukovacího Indoraptora. "To byl Nealův nápad," řekl vedoucí vizuálních efektů David Vickery. "Nechal dva loutkáře, aby drželi nafukovacího dinosaura a loutkovali ho." Jeden člověk loutkoval ocas, zatímco druhý obsluhoval hlavu. Stáli zhruba ve správné vzdálenosti od sebe, aby se vešli do "neviditelného objemu", kterým měl být CGI Indoraptor. "Pořád to zní hloupě, ale díky tomu jsme měli skvělou referenci na oční linii," dodává Vickery. "Poté jsme do něj vložili našeho CGI dinosaura."
  • Ve společnosti Industrial Light & Magic bylo zahájeno testování animace Indoraptora pomocí trojrozměrného modelu, aby se vykreslila kostra a svalstvo dinosaura a zjistilo se, jak se bude skutečně pohybovat, aby chodil jako dravec po zadních nohách, ale také aby se dostal na všechny čtyři jako velká kočka. Když ho však vizuální efekty přiměly takto chodit na renderech, všimly si, že jeho nohy narážejí na lokty, čímž se prodlužují proporce jeho těla od boků k ramenům a mírně se zkracují paže. Když přišel čas natáčení, chtěl štáb efektů použít co nejvíce praktické animatroniky, protože Indoraptor se dostává k lidem tak blízko, že opravdu chtěl takovou reakci herců a hereček. Jakmile jsme se však dostali do postprodukce, nakonec jsme scény s Indoraptorem nahradili CGI, čímž jsme získali speciální detaily, jako je textura a barva jeho duhovek. Foukání a vyfukování tváří nebo vrásky na krku, když polyká, protože má na těle spoustu poškození a jizev, jako by byl špatně ošetřovaný, velmi rangovaný. Velmi svalnatý. J. A. Bayona si ho představoval jako podvyživeného pouličního psa. Štáb, který se podílel na efektech, dal Indoraptorovi dokonce šílené synaptické záškuby, takže jeho svaly a kůže se škubají jako u koně.
  • Střešní scéna na konci nabízela své vlastní problémy, z nichž nejmenší byla snaha dát dohromady skládačku, jak to všechno natočit na kameru s diorámou pod ní s obří lebkou Triceratopse. Přesto se nepodařilo najít dostatečně velké jeviště, aby se na kulisy knihovny dala umístit skleněná střecha. "Takže nám zbyla nevděčná a obtížná vyhlídka pokusit se složit desky knihovny pod sebe," řekl vedoucí vizuálních efektů David Vickery. "Snažili jsme se vymyslet způsob, jak se tomu vyhnout, protože by to bylo vizuálně dost rušivé a technicky složité. Přišli jsme tedy s nápadem osvětlit celou střechu skrytým architektonickým světlem a pak sklo zamrazit. Ukázalo se, že to bude vizuálně působivé, s měkkým světlem osvětlujícím herce a děsivěji vypadajícím proudem světla na Indoraptorovi. "Fungovalo to opravdu dobře," řekl David Vickery. "Škoda, že jsme to nemohli udělat černobíle."
  • Vzhledem k tomu, že většina filmového štábu je španělská (J. A. Bayona jako režisér, G "scar Faura jako kameraman, Belén Atienza jako koproducent atd.), získal film španělské občanství a stal se tak jedním z prvních španělských filmových trháků s dinosaury.
  • Chlápka, který rozváží pizzu a krátce se objeví na začátku, hraje stejný herec jako obsluhu gyrosféry v předchozím filmu.
  • V rozhovoru pro Art of VFX s Davidem Vickerym, celkovým vedoucím VFX, a Jancem Rubinchikem, vedoucím animace filmu Jurský svět: Rubinchik vysvětlil výchovu Indoraptora a způsob, jakým byla zakomponována do pohybu tohoto tvora. "Indoraptor je dinosaurus, který byl stvořen jako zbraň. Nikdy mu nebyla projevena laskavost nebo soucit. V důsledku toho mu chybí lítost a empatie. Byl vychován v kleci a vycvičen k zabíjení vědci a žoldáky, kteří se o něj nestarají. To je důležité, abychom pochopili, co se mu honí hlavou. Indo nenávidí lidi, dělá mu potěšení je zabíjet. Tím se řídí naše rozhodování o tom, jak by Indo řešil jakoukoli situaci. Chtěl jsem vyjádřit všechnu tu nenávist a vztek, psychotickou povahu zvířete, které se narodilo do tohoto života. Indo je přímým produktem přehnaného genetického inženýrství, je to namíchaný genetický koktejl! Tento zásah do DNA se projevil nekontrolovatelnými křečemi svalů i záškuby hlavy a prstů." Rubinchik dále vysvětlil: "Jedinečné pro Inda je to, že dokáže přepínat mezi dvounohým a čtyřnohým pohybem. Museli jsme se ujistit, že jeho anatomie tuto činnost podporuje. Jeho paže nesměly být ani příliš dlouhé, ani příliš krátké. Jeho ramena musela být nízko a trochu víc vzadu. Jeho krk a hlava se musely přizpůsobit podle toho, zda byl na dvou nebo na čtyřech nohách, aby jeho postoj nepůsobil pokřiveně nebo nešikovně. Vypracovat fyziku během obou režimů a přechody mezi nimi bylo rozhodně složité."
  • Henry Wu je označován jako "pan Henry Wu", nikoli jako "doktor Henry Wu". To je způsobeno tím, že byl propuštěn společností InGen poté, co byl pohnán k odpovědnosti za smrt způsobenou Indominusem Rexem a vláda USA mu odebrala titul "doktor".
  • Na koncepčních obrázcích Indoraptora je vidět, jak je v kleci omráčen, což prozrazuje, že hybrid měl být původně zobrazen jako týrané zvíře s několika jizvami na těle. Týrání bylo ve filmu naznačeno, protože je během scény na aukci několikrát omráčen taserem od strážců.
  • (cca 44 min) Gyrosféra s Claire (Bryce Dallas Howard) a Franklinem (Justice Smith) spadne do oceánu, což vede k dlouhému podvodnímu záběru. "Jednalo se o velké a náročné simulace efektů, které musely působit věrohodně a být na plátně čitelné," uvádí vedoucí animace ve společnosti Industrial Light & Magic Jance Rubinchik. "Podívali jsme se na spoustu odkazů na velryby, které vyrážejí a potápějí se zpátky dolů. Zjistili jsme, že když velké objekty narážejí do vody, stékají z nich tuny bublin, které mají tendenci vše zakrýt. Hodně jsme se vraceli tam a zpět a snažili se dospět k něčemu, co by působilo, že jste pod vodou, ale zároveň to příliš nezakrývalo."
  • Některé loutky viděné v tomto filmu byly vyrobeny z různých materiálů. V akčních scénách s většími dinosaury, jako je Indoraptor, honil loutkář herce nebo herečku s nafukovací hlavou dinosaura. Dokud nebylo přidáno CGI, vypadalo to možná směšně, ale Chris Pratt a Bryce Dallas Howardová a jejich herecké kolegyně díky tomu získali důležitou fyzickou přítomnost, s níž mohli komunikovat. V další scéně Stygimoloch s hlavou v brnění zaútočí skrz zeď. Tým vytesal dinosauří hlavu do betonu a skutečně ji prorazil zdivem.
  • Režisér J. A. Bayona prozradil, kdy výkonný producent Steven Spielberg viděl finální sestřih a dal štábu několik poznámek. "Je to velmi, velmi podobné práci, kterou jsem dělal s Guillermem del Torem na filmu Sirotčinec (2007). Myslím, že je skvělé, když máte jako producenta jiného režiséra, protože ví, čím si procházíte. Ví, jaká je to zkušenost, režírovat film, takže do toho nechce zasahovat, a já opravdu oceňuji, jak Guillermo del Toro nebo Steven Spielberg nikdy nebyli invazivní. Chci říct, že mi vždycky důvěřovali, vždycky podporovali mou práci, a co se týče střihu, viděl Director's Cut, dal nám nějaké návrhy. Zapracovali jsme některé jeho nápady a pak film viděl znovu."
  • Režisér J. A. Bayona prozradil, jakou radu mu dal výkonný producent Steven Spielberg: "Velmi brzy při diskusi o animaci navrhl, abychom dinosaury nezarámovali, nezaplnili jimi záběr, nezarámovali je úplně uvnitř záběru, abyste pak měli dojem, že jsou větší."
  • Neal Scanlan, který se stará o kreativní efekty, prozradil, že by rád dal dohromady své animatroniky z minulých filmů, jako je sága Star Wars, Babe (1995) a Jurský svět (2015), a vystavil je fanouškům k osobnímu zhlédnutí. "Jsou tu jen proto, aby byly k vidění na plátně, nebo by se měly někam odnést, aby je veřejnost mohla ocenit?" zeptal se. "Určitě bych řekl, že jsem byl v muzeu Harryho Pottera už několikrát a byl jsem jím naprosto uchvácen,. Byla to neuvěřitelně úspěšná ukázka toho, jak moc chtějí diváci v kinech vidět nejen tvory, ale i všechny ostatní věci, které jsou součástí filmových procesů. Je to milované umění, že? To by mě nesmírně potěšilo."
  • Byl nominován na čtyři ceny People's Choice Awards. Tento film byl nominován na "Akční film roku 2018", Bryce Dallas Howard na "Ženskou filmovou hvězdu roku 2018" za roli Claire Dearingové a Chris Pratt byl dvakrát nominován na "Mužskou filmovou hvězdu roku 2018" a "Akční filmovou hvězdu roku 2018" za ztvárnění Owena Gradyho.
  • T. Rex byl také vybaven měkkou částí na krku, která funguje jako sedlo, a skrytými držadly po stranách. To mělo pomoci Bryce Dallas Howardové, aby se nezranila, když musela na animatronika vylézt a držet se ho jako o život.
  • Informace Dinosaur Protection Group odhalují, že noví dinosauři, kteří se objevili ve filmu Jurský park III (2001), konkrétně Spinosaurus, byli nelegálními výtvory, na nichž po devět měsíců brutálně experimentovala černá operační skupina Masrani Global, než utekli nebo byli propuštěni, aby pak zahynuli při havárii autobusu mezi třetím a čtvrtým filmem, což vyvolalo sympatie bývalých odpůrců.
  • Slyšení v Senátu, kde vypovídá doktor Ian Malcolm, v románu zcela chybí. Místo toho jsou Malcolmovy citáty z této scény použity jako záhlaví kapitol. V důsledku toho se postavy doktora Iana Malcolma a senátora Sherwooda nikdy neobjeví.
  • (asi v 17. minutě) Owen poslouchá píseň "Dont Look Now" od Creedence Clearwater Revival, když staví svou chatu a Claire ho přijde navštívit.
  • Animatronického T. rexe navrhl tým přibližně osmnácti lidí pod vedením vedoucího kreaturních efektů Neala Scanlana, který se podílel i na efektech pro pokračování trilogie Star Wars a její spin-offy. Byla navržena a předvedena maketa v malém měřítku a model v plném měřítku byl navržen tak, aby se pohybovala jeho hlava, krk a část trupu, přičemž nohy a zadní část byly v podstatě navrženy jako náhradní pro CGI efekty přidané později v průběhu vývoje. Měl také kloubové oči a dokázal řvát a tým efektů měl použít neznámý koktejl slizkých tekutin k imitaci slin, což se provádělo ručním roztíráním na zuby a ústa výtvoru.
  • Ze čtvrtečních předpremiér v 3 600 kinech utržil 15,3 milionu dolarů, což je méně než 18,5 milionu dolarů, které utržil Jurský svět (2015). Nakonec debutoval za 148 milionů dolarů, což je dvacátý nejlepší premiérový víkend všech dob a druhý nejvyšší pro Universal Pictures. Zároveň to bylo poprvé, kdy dva filmy otevřely za více než 100 milionů dolarů během dvou víkendů po sobě, a to po debutu filmu Úžasňákovi 2 (2018), který v předchozím týdnu vydělal 182,7 milionu dolarů.
  • K vytvoření ohnivých linií, které za sebou zanechávají hořící lávové skvrny, použil štáb speciálních efektů propan. Neal Scanlan vysvětlil: "Plyn prochází hadicí, která vede do trubky s vyříznutými drážkami, podobně jako hořák na sporáku. Pravděpodobně tři tisíce stop trubky s drážkami pro hořáky, tři tisíce stop trubky, která přivádí plyn k hořákům, a pak tisíc stop dvoupalcové hadice spojující propan se systémem hořáků. Řezali jsme ji, řezali závity a drážkovali. Trvalo nám to týdny a týdny a týdny a logistika, jak část z toho dostat nahoru na ty cesty v džungli, je docela náročná. Jako pilotní světlo jsme obvykle používali plechovky Sterna, ale měli jsme i směs biopaliva a pilin, která neznečišťuje půdu a hoří čistě, kvůli bezpečnosti. Další pilotní světla jsme umístili na sjezdovou stranu celého systému. Propan je těžší než vzduch a posádka je celá na spodní straně kopce. Takže kdyby nám unikl plyn a ten se nezapálil a začal se řítit dolů z kopce, mohl by posádku zahalit obrovský oblak plynu, který by pak našel zdroj vznícení, a to by byla katastrofa."
  • Přepravní loď Arcadia je odkazem na Lockwoodovo přání poskytnout dinosaurům útočiště.
  • Původní scénář počítal s tím, že Mosasaurus bude sledovat hejno velryb, zaútočí na ně a jednu z nich sežere poté, co ji probodne kopím z velrybářské lodi a přeskočí ji, ale kvůli úpravám scénáře v předprodukci byla sekvence vystřižena.Scenárista Colin Trevorrow hodlá tento koncept použít ve třetím filmu Jurský svět.
  • V gyrosféře nebylo možné nahrát žádný zvuk kvůli vodě v nádrži, takže veškerý zvuk v této scéně je automatická náhrada dialogu.
  • Přestože Zia s dinosaury nepřišla do styku, Frank Marshall říká: "Je dost plamenná ve své obhajobě dinosaurů." Snaha o záchranu dinosaurů je mezi některými aktivisty vášnivou kampaní, zejména v souvislosti s nebezpečím, že se sopka Mt Sibo blíží k výbuchu. Zia a Franklin jsou "tajnou omáčkou" tohoto filmu, jak je popsal Colin Trevorrow. Tyto pocity zopakovali i Marshall a Patrick Crowley. Marshall říká, že udržují děj v pohybu, zatímco Crowley tvrdí, že tito dva dodávají ději určitou zkratkovitost, aniž by byli příliš hloupí. Marshall dodává: "Jsou uvěřitelní, ale dělají to zábavné, napínavé a reálné."
  • J. A. Bayona o scéně s potápějící se gyrosférou řekl: "Je to pořád dost nebezpečné, protože kamera a herci jsou uvnitř gyrosféry a ta se opravdu potápí do vody, a byl tam okamžik, kdy herci byli uvnitř gyrosféry a došel jim vzduch, a zvenčí to vlastně působilo dost nebezpečně. Jo, trochu jsem se bála, měla jsem strach. Jako režisér, který se na to díval zvenčí. Ale byli skvělí. Vždyť to natáčeli dva nebo tři dny. Tu scénu vlastně točila druhá jednotka, protože byly nějaké problémy s harmonogramem a já musel točit na zvukové scéně, která byla jakoby zády k té, kterou točili oni. Takže to většinou točila druhá jednotka a já jsem se čas od času přesouval z jedné scény na druhou a kontroloval to a staral se o to."
  • (asi ve 44. minutě) Když jsou Claire a Franklin v potápějící se gyrosféře, můžete vidět, jak Rexy plave za Franklinem, což je odkaz na to, jak v původním románu Jurský park pronásledovala Granta a děti v laguně.
  • (cca 1h 30 min) Když Ken Wheatley uspí indoraptora a vstoupí do klece, je záběr shora na jeho polohu stejný, v jaké je kostra raptora ve filmu Jurský park (1993), když si ji Ellie a Dr. Grant prohlížejí na monitoru počítače.
  • (asi ve 13. minutě) Když Eli Mills poprvé sestupuje po schodech, prochází kolem portrétu Mary Shelleyové, která napsala kultovní román "Frankenstein", podle něhož J. A. Bayona natočil film jako koncept pro Indoraptora.
  • Od vydání filmu se fanoušci zajímají, zda je možné transfuzovat krev z tyranosaura do velociraptora, Podle veterinářky Lauren Witterové, všeobecné praktické veterinářky z Queensu, "ano, ale pravděpodobně byste to mohli udělat jen jednou, bylo by možné transfuzovat krev mezi dvěma různými druhy dinosaurů, samozřejmě za předpokladu, že, že dinosauři existují, ale bylo by riskantní to opakovat, a to nejen pro lékaře, podruhé byste očekávali více komplikací, jako je rozpad červených krvinek nebo těžká alergická reakce, Mezidruhové transfuze, nazývané také xenotransfuze, mohou být nebezpečné, ale nejsou neslýchané, a klíčová je spolupráce imunitního systému. Ten totiž rozpozná krev jako cizí a snaží se tělo před invazí ochránit." Srovnala tento postup s logistikou mezidruhových transfuzí u zvířat, jako jsou plazi a ptáci. Imunitní systém těchto zvířat se pravděpodobně podobá tomu, jaký měli dinosauři, více než u savců, takže jejich reakce při přijímání nebo odmítání cizích krevních buněk by měla být srovnatelná. "Jakmile se do těla dostane cizí látka, produkuje protilátky, aby ji odmítlo. Když použijete stejný druh, nemusíte tuto reakci získat," vysvětlila doktorka Katherine Quesenberryová, specialistka na exotická zvířata. "Když ale provedete transfuzi ze psa na kočku nebo z holuba na papouška, jejich tělo rozpozná tyto krevní buňky jako cizí a při další transfuzi zvíře upadne do šoku." Při druhém pokusu o xenotransfuzi je podle doktora Quesenberryho zhruba šedesátiprocentní šance, že zvíře zemře. Za pětatřicet let svého působení na oddělení exotů v Animal Medical Center provedla doktorka Quesenberryová asi padesát mezidruhových transfuzí u ptáků. Ptáci často dostávají mezidruhové transfuze, protože nemají stejné krevní skupiny a existují tisíce různých druhů. Tyto zákroky se provádějí pouze proto, aby se získal čas na stabilizaci zvířete v šoku. "Kdykoli se přechází mezi druhy, červené krvinky se ničí a liší se, jak dlouho vydrží. Může to být jen půl dne nebo pět až šest dní," řekl Quesenberry v telefonickém rozhovoru. "To vám ale dává čas na stabilizaci zvířete a poskytnutí dalších život podporujících opatření." V opačném případě by se mohlo jednat o zákrok na místě, kde není dostupná krev, vysvětlil doktor Quesenberry. Ve Spojených státech mají veterináři zásoby krve, ale "pokud jste někde v australských pustinách, není k ní přístup", řekl Quesenberry. V místech, kde nejsou dostatečné zásoby krve, byla dokonce psí krev transfundována kočkám. Dr. Quesenberry poznamenal, že T. Rex a dravci jsou ve stejném řádu, a jsou tedy příbuzní asi tak jako psi a kočky.
  • J. A. Bayona chtěl, aby tato část scény, kdy se gyrosféra potápí pod vodou, vypadala jako jeden souvislý záběr. Aby toho dosáhl, byla scéna natočena v pěti různých záběrech, které byly spojeny tak, aby působily jako jeden záběr.
  • Podle Skupiny na ochranu dinosaurů je jediným důvodem, proč sopka nyní začíná vybuchovat (a to velmi silně), "posun tektonických desek", který vedl k "menším otřesům v celém skalním podloží, čímž vznikla relativně malá trhlina, která způsobila nárůst tepla pod horou Sibo". Tato malá událost nakonec vyústila v mohutnou erupci, jejíž datum je nesmírně obtížné předpovědět kvůli několika různým faktorům, například kvůli tomu, že ostrov je v soukromém vlastnictví společnosti Masrani Global, že vládní zákony omezují plavební trasy a bezletové zóny a že dinosauři způsobili hlasité otřesy.
  • (cca 1h 45 min) Když Blue a Indoraptor bojují a Owen a Maisie se snaží utéct, můžete slyšet OST ze Ztraceného světa: (1997) "Raptors Appear".
  • Indoraptora můžeme vidět, jak při lovu poklepává drápem.Velociraptoři to dělali i v předchozích filmech Jurský park. Ptáci (potomci dinosaurů) někdy dupou nohou, aby vylákali červy ze země.
  • Sopka Sibo nebyla přidána jen tak náhodně; už ve Ztraceném světě: Jurský park (1997), je odhaleno, že Hammond na svých ostrovech využíval sopečnou činnost ke geotermální energii a že je zobrazena na brožurách v Jurském světě (2015).
  • V rané CGI produkci dinosauřího tupení během pyroklastického proudu měl alosaurus zemřít mnohem jinak. Místo toho, aby byl zasažen sopečným kamenem, zakopl a nakonec si zlomil vaz, měl se původně dinosaurus pokusit přepadnout mladého triceratopse a poté být rozzuřenou matkou mláděte uštván k smrti.
  • Baby Blue musel být hravý, ale stále se cítit jako velociraptor. Znovu se objevuje Blue, samice velociraptora, kterou vychoval Owen Grady. "Byla vytvořena verze Blue ve vyšším rozlišení s opravdu jemnými detaily a tvary obličeje, abychom mohli dosáhnout těch extrémních detailů, o které Bayonovi (J. A. Bayonovi) šlo," poznamenává ředitel animace společnosti Industrial Light & Magic Jance Rubinchik. "Chtěli jsme, aby Blue působila jako stejná postava z filmu Jurský svět (2015), ale zároveň jsme prohloubili vztah mezi ní a Owenem." Ve filmu uvidíte, jak Owenova postava vychovávala Blue odmalička. "Bylo zábavné zkoumat, jak se budou mláďata raptorů pohybovat," dodává Rubinchik. "Museli působit jako dravci, ale zároveň být zábavní a hraví, skoro jako štěňata." Bylo také třeba řešit očekávání diváků. "U postavy, jako je Blue, musíme být opatrní, protože je ikonická a rozpoznatelná," poznamenává vedoucí vizuálních efektů Alex Wuttke.
  • Tým designérů nezapracoval nové poznatky o vzhledu dinosaurů, protože chtěl, aby esteticky zůstali v souladu s Jurským parkem (1993). Proto neuvidíme raptory ani T. Rexe s peřím, přestože to paleontologové tvrdí. Filmům to prochází díky způsobu, jakým byli tito uměle vytvořeni dinosauři. "Myšlenka v původním filmu spočívá v tom, že nevytvářejí zcela přesnou představu o tom, co je dinosaurus podle moderních měřítek. Vytvářejí to, co si myslí, že by dinosaurus měl být, pomocí kousků DNA, které získali a smíchali s jinou DNA," vysvětlil vedoucí vizuálních efektů společnosti Industrial Light & Magic Alex Wuttke. "Takže si myslím, že v určitém ohledu je technologie, která se objevuje v původních filmech Jurského parku, vyspělá, ale stále je v ní trochu odhadu."
  • Indoraptor nemá nemoc, ale genetickou vadu. Dr. Henry Wu pracoval se starými vzorky DNA velociraptora a při smíchání s úpravami se objevily vedlejší účinky, které způsobily nečekané problémy s mnoha jeho biologickými vlastnostmi. V plánu bylo vytvořit druhou generaci s využitím modrého genetického zdroje, aby vyplnil mezery tam, kde vzorky, které měl ještě k dispozici, degradovaly natolik, že nefungovaly správně.
  • Jakmile byla animace dokončena, tým vývojářů přidal simulace svalů, které vytvářejí chvění, kmitání a vibrace, jak kůže klouže po kostech. Jako referenci si tým prohlédl vysokorychlostní fotografie běžících koní. "Je zde více momentů, kdy jsme přímo u dinosaurů, než v jiných filmech," říká Jance Rubinchik. "J. A. (J. A. Bayona) se chtěl dostat k těm dinosaurům co nejblíže, protože čím blíž jsme, tím to působí reálněji. Občas to působí až klaustrofobicky. Ale rozhodně jsme měli i dost velkých momentů. Měli jsme spoustu záběrů na dinosaury bojující na ostrově."
  • Při animaci postavy Blue animátoři vycházeli z jejího vystupování a osobnosti z filmu Jurský svět (2015) a snažili se posílit vztah mezi Blue a Owenem. Ve flashbacku vidíme Owena, jak trénuje malého Bluea, a ve filmu vidíme něžné momenty mezi Owenem a dospělým Blueem, který od posledního filmu žil divokým životem, vysvětlil vedoucí CGI Jance Rubinchik; "Máme Bluea, jak se nervózně přibližuje k Owenovi," říká Rubinchik. "Ubrali jsme na agresivitě a máme něžné, klidné momenty, kdy ji hladí. Nechá se vyvést z míry. Owen ji hladí po špičce nosu, po temeni hlavy a my cítíme to spojení." Pro detailní scény s Blue, kdy je téměř nehybná, jako jsou scény na operačním stole, měli tvůrci na place animatronika v plné velikosti, kterého mohli loutkáři předvádět. I tak si ale animátoři zahráli svou roli. "Rozšířili jsme ji (v postprodukci), abychom jí dodali komplexnost pohybu," říká Rubinchik. "Těžké dýchání, střelba svalů, pohyb v jejím hrdle doprovázející hrdelní zvuky. Tyto věci jsou pro animatroniku obtížné. Takže je to hybrid. Nedá se říct, kde začíná animatronika a kde CG Blue." Umělci společnosti Industrial Light & Magic sledovali hlavu CG Blue tak, aby odpovídala animatronické postavě, a pak jí zvětšili nosní dírky, oči a okolí rtů. Tím zachovali interakci mezi animatronikem a hercem na place a zároveň vylepšili výkon pomocí CGI "make-upu", který prováděli animátoři. Modeláři, kteří vytvářeli animatronickou postavu a model CGI, pracovali se stejnou sadou dat, aby vylepšení a přechody byly plynulé. "Kontakt je stoprocentně reálný," říká Rubinchik. "A linie očí jsou přesné. Ale díky CGI augmentaci je výkon věrohodnější." Kdykoli se však Blue pohybuje, je to CGI. Při tréninkové sekvenci ve filmu Jurský svět (2015) vystupovali animátoři společnosti Industrial Light & Magic v motion-capture oblecích jako Blue, aby měl Chris Pratt postavu, se kterou mohl na place pracovat, a aby později poskytl animátorům data a reference. V tomto filmu se animátoři více spoléhali na animaci klíčových snímků. Když jsem šel do filmu, bavil jsem se s Glenem (Glen McIntosh), Alexem (Alex Wuttke, vedoucí vizuálních efektů v londýnském studiu Industrial Light & Magic) a Davidem (David Vickery) o použití motion-capture a provedli jsme několik testů," říká Rubinchik. "Ale cítil jsem, že ačkoli je motion-capture skvělý jako výchozí bod a blokování výkonů, nemůže nás dostat tam, kam jsme chtěli pro tento film jít. Staromódní klíčové snímání bylo nejlepším přístupem. Dohlížel jsem na některé motion-capture, které byly téměř jako previs, abychom něco dostali před J.A. (J.A. Bayona), aby viděl, jak akce plyne, a něco málo jsme použili jako referenci. Ale je těžké přimět člověka, aby dělal věci, které tato velká zvířata potřebují, protože jejich anatomie je tak odlišná. Takže jsme se jako na referenci spolehli na animaci, která byla pro tuto sérii historicky vytvořena. Máme tu opravdu talentované animátory." Kromě odkazů na pohyb dinosaurů z předchozích filmů, protože na place byli animatronici, museli animátoři zajistit, aby se jejich CG Blue pohyboval tak, aby navázal na loutkové představení. "Bylo skvělé vidět, jak se animatronici v plné velikosti na place pohybují a jak rychle," říká Rubinchik. "A animatronika do jisté míry informovala naši animaci. Ujišťovali jsme se, že to, co děláme s CGI verzemi, na ni navazuje."
  • Přestože je Dr. Henry Wu zodpovědný za stvoření Indoraptora a Indominuse Rexe, kteří zabili mnoho lidí, stále žije a má prostředky a finance na pokračování svých genetických experimentů.
  • Justice Smith původně neplánoval hrát ve filmu, protože natáčení kolidovalo s divadelní hrou, ale podařilo se mu hrát jak ve filmu, tak ve hře.
  • Na otázku, zda jsou mezi ním a jeho postavou nějaké podobnosti, BD Wong odpověděl: "Myslím, že je velmi fascinující a má velmi zdravé ego. Věří ve svůj talent a myslím, že ho v tom podporují lidé, kteří oceňují to, co dělá. Myslím, že nebere ne jako odpověď. Myslím, že si určitým způsobem myslí, že v tom, co dělá pro lidstvo, je ušlechtilost. Já si jako herec myslím, že můžete být poslem zajímavých myšlenek nebo pomáhat měnit názory lidí na věci. Nepřemýšlím o sobě na stejné úrovni jako on, ale cítím, že v tom, co může dělat vypravěč, je něco potenciálně užitečného."
  • Chris Pratt prozradil, že kaskadérský kousek, při kterém proskočí tlamou T. Rexe v náklaďáku, provedl on. Chtěl, aby to byl on, aby scéna vypadala realističtěji, než aby kaskadér provedl kaskadérský kousek, zmizel z dohledu a pak se objevil na konci.
  • Chris Pratt a Bryce Dallas Howardová v jednom rozhovoru hovořili o pohledu svých postav na sebe navzájem, přičemž Pratt prohlásil: "Kdybych měl říct jednu věc o Claire, tak je to ta nejhorší ženská, která může být nablízku. Ale ve skutečnosti, i když rád žertuji, že si Owen myslí, že je otravná, je pro něj vlastně tou nejlepší partnerkou v tak drsném prostředí. Vycházejí spolu dobře, ale jako by jeden z nich neustále bojoval o to, aby byl vůdcem. Navzdory jejich hašteření jsou pro sebe těmi nejlepšími partnery, a to je něco, co se v tomto filmu nezměnilo." Howard: "No, Owen je opravdu okouzlující chlapík, takže mu projde cokoli, ale hlavně je to opravdu spolehlivá postava. Neustále se rozhoduje správně a umí se dobře chovat v krizových situacích. Je to typ člověka, který by vás přišel zachránit, kdybyste se topili na moři."
  • Tvůrci filmu vymysleli důmyslný způsob, jak natočit retrospektivní scény práce trenéra velociraptorů Owena Gradyho (Chris Pratt) s mláďaty dinosaurů. V závěrečných záběrech jsou mláďata raptorů vidět, jak běhají po zemi, ale během natáčení je nahradily dvoukolové, dálkově ovládané hračky Jumping Sumo Parrot MiniDrone. "Koupili jsme čtyři a použili je pro dravce pobíhající kolem Owena v širších záběrech," říká David Vickery. "Ve skutečnosti mají v sobě pružinu, kterou je donutíte skákat, což jsme použili jen proto, aby Chris Pratt mohl náhodně říkat: 'Co to je? Co to bylo? Co to bylo?' Bylo to opravdu užitečné."
  • Colin Trevorrow v magazínu Empire prozradil, že Jeff Goldblum nedostal větší roli proto, že si příliš vážil již přítomných postav, než aby svévolně přidělil Malcolmovi větší roli. "Nikdy jsme to neudělali. Vždycky mi to připadalo hodně laciné. Vždycky mi to připadalo falešné, jako konstrukt scénáristů, kteří se snaží vymyslet, jak do postavy, kterou mají rádi, vměstnat herce. Mám k těm postavám obrovský respekt, jen bych nechtěl, aby dělaly něco, co by podle mě nedělaly přirozeně."
  • (cca 17 minut) Když jde Claire poprvé navštívit Owena, vydává se na cestu k jeho přívěsu v odlehlé oblasti, přesně stejným způsobem, jakým ho poprvé požádala o pomoc ve filmu Jurský svět (2015).
  • (cca 46. minuta) Pláž, na které se Owen, Claire a Franklin vyplaví po sekvenci s gyrosférou, byla stejná jako ve filmu Odtud až na věčnost (1953). J. A. Bayona uvedl: "Řekl jsem: 'Dobře, musíme udělat stejný záběr, slavný záběr polibku Burta Lancastera a Deborah Kerr, takže jsme udělali to samé s Owenem a Claire, aniž by se políbili."
  • Producent Frank Marshall prozradil, že pro režii filmu Jurský svět (2015) původně oslovili J. A. Bayonu. Bayona však neměl pocit, že by v daném časovém limitu dokázal film natočit správným způsobem: "Řekl: 'Potřebuji hodně času. Vím, co potřebuji. Potřebuji svůj čas na přípravu. Mám určitý proces, kterým procházím, a tak dále. A já si prostě myslím, že to nezvládnu," říká Marshall. "Takže díky, ale ne." Když ale přišel čas natočit tento film, Marshall se k Bayonovi vrátil a tentokrát byl režisér připraven se do toho pustit, řekl producent Patrick Crowley serveru SlashFilm, že Bayona zažehl k plánům na tuto novou jurskou trilogii: "Colin Trevorrow je architektem dvojky a trojky a s J.A. si padli do oka, takže J.A. se pak cítil mnohem lépe. Původní Jurský svět se mu líbil a věděl, jakým směrem se chce Colin vydat, takže to nebylo tak, že by se jen snažil upravit nějaký scénář, a tak nějak spolu sdíleli nápady, takže to byla velká věc."
  • (asi v 9. minutě) věta Iana Malcolma: "Změna je jako smrt. Nevíte, jak vypadá, dokud nestojíte u její brány" je podobná hlášce Iana Malcolma z románu Jurský park: "Všechny velké změny jsou jako smrt, nevidíte druhou stranu, dokud tam nejste."
  • Chris Pratt během natáčení prozradil Bryce Dallas Howardové přísně tajnou zápletku/konec filmu Avengers: Endgame (2019).
  • Film Jurský svět (2015) byl kritizován za to, že se v něm téměř neobjevil Rexíkův ikonický řev, zejména pokud jde o závěrečný záběr filmu. Marketing filmu dával od začátku jasně najevo, že ikonický řev bude v tomto filmu použit mnohem hojněji.
  • Zdá se, že v Jurském světě (2015) se o allosaurovi nic nepíše, ale během aukce na Lockwoodském panství je zmíněno, že allosaurus byl mládě, a ostatní se zdají být zhruba podobně velcí, což znamená, že byli poprvé vyrobeni krátce před incidentem s Indominusem Rexem a pravděpodobně byli určeni jako nové atrakce. V chaosu unikli spolu s ostatními dinosaury, ale za pouhé čtyři roky ještě nedosáhli plné velikosti.
  • První nedisneyovský film roku 2018, který celosvětově vydělal 1 miliardu dolarů.
  • (asi 2 minuty) Na začátku, když Marine One objeví kostru Indomina Rexe na dně laguny Mosasaurus, je to návrat na začátek filmu Titanic (1997) Jamese Camerona. V obou filmech dokonce zazní věta "there she is", navíc světla přibližující se ponorky jsou přímo z podvodního intra Titanicu (1997) a klepeto použité k vytažení žebra je děsivým návratem k tomu, které uchopí klenbu ze dna oceánu. James Cameron se dokonce chystal režírovat Jurský park (1993), ale pak od toho upustil, protože by ho natočil s ratingem R.
  • J. A. Bayona o Indoraptorovi řekl: "Je to dinosaurus, který se stává hvězdou seriálu, chtěli jsme vytvořit zapamatovatelnou postavu a líbila se nám myšlenka, že postupně zjišťujeme, že se něco vaří ve stínu."
  • S délkou dvou hodin a osmi minut se jedná o druhý nejdelší film Jurského parku, nejdelší je Ztracený svět: Jurský park (1997) trvá dvě hodiny a devět minut.
  • Režisér J. A. Bayona přirovnal tento film k filmům Star Wars: Epizoda V - Impérium vrací úder (1980) a Star Trek II: Khanův hněv (1982), které byly považovány za temnější než jejich předchůdci.
  • (asi v 1h) Na scéně byl animatronický T-Rex, Rexy, v plné velikosti. Během záběru, v němž se omámený T-Rex držený v kontejneru postupně probouzí, je dinosaurus kombinací praktického, praktického s CGI nástavci a celého CGI. "Když se probouzí, přecházíme z praktického na CGI," říká Jance Rubinchik. "Na začátku jsme praktickému T-Rexovi přidali záškuby očí a mrkání, aby působil živěji a reálněji, a pak jsme ho rozšířili pomalým budováním napříč sekvencí, když se akce stupňuje až k plně CGI T-Rexovi." Když T-Rex otevře svou velkou tlamu, aby zaútočil na Owena, je celý CGI.
  • Kůže brachiosaurů je více kožnatá a méně sloní než u jejich předchůdců a je převážně šedá s krémovým podbřiškem, což je barva, kterou brachiosauři z předchozích filmů nikdy neměli, ale je pozoruhodně podobná původnímu návrhu Marka "Crashe" McCreeryho.
  • Soukromá sbírka Benjamina Lockwooda, bývalého partnera Johna Hammonda ze společnosti InGen, který je sám fascinován dinosaury se sestavenými kostrami a také vycpanými dinosaury, byla nápadem J. A. Bayony "J. A. Bayona. vybral celou řadu dinosaurů, které jste předtím neviděli ve filmu, v žádné z předchozích sérií, a umístil je do diorámat a každému z nich dal malý příběh," dodává Andy Nicholson a pak škádlí: "Tato místnost je ve filmu docela důležitá, odehrává se v ní docela dost věcí."
  • Tom Holland byl z filmu vyděšený, J. A. Bayona vysvětlil: "Pozval jsem celou jeho rodinu na promítání, seděl jsem s ním a bylo tak zábavné sledovat, jak na film reaguje. V emotivních chvílích jen říkal: "Ne!" a pak skákal. Hodně se bavil, ale jediný záběr, který ho opravdu dostal, byl Indoraptor, který drápe Maisiin cop skrz klec, to je záběr, při kterém si Tom jako by nadělal do kalhot."
  • Tom Holland, který dříve pracoval na filmu Nemožné (2012), který rovněž režíroval J. A. Bayona, hovořil o možné roli v tomto filmu, ale nevěřil, že by byl k dispozici pro natáčení kvůli konfliktům s plány Avengers: Infinity War (2018), v němž si rovněž zahrál Chris Pratt.
  • Obsahuje odkazy na film Stevena Spielberga E.T. the Extra-Terrestrial (1982). Maisie je v průběhu filmu zobrazena v červené mikině s kapucí, která je podobná té, kterou měl na sobě Elliott na konci filmu, když se Blue a Indoraptor hádají v Maisiině ložnici, když se pozorně podíváte, můžete vidět hračku E.T. a ke konci, když Blue skřehotá a řve nad kalifornským městem, což je stejné město, ve kterém se natáčel film E.T. the Extra-Terrestrial (1982).
  • Od roku 2020 je tento film s více než 800 položkami pravděpodobně titulem na IMDb s největším počtem zajímavostí, dokonce předčil i filmy Skyfall (2012) a Spectre (2015) (oba měly v té době méně než 500 položek).
  • Vymazaná scéna měla vysvětlit, proč byl Indoraptor v temné části laboratoře, když se s ním Maisie poprvé setkala. Opravář, který tam byl vyslán, aby opravil světla, se už nevrátil. Jeho lebka měla být vidět ležet v kleci, zatímco scéna ani její náznaky se do finálního střihu nikdy nedostaly. Byla zařazena do juniorské novelizace.
  • Neal Scanlan strávil ve studiích Pinewood více než osm měsíců prací na stvořeních před natáčením a během něj, přičemž štáb čítal přibližně třicet pět lidí.
  • (cca v 1h) V exkluzivním klipu časopisu People ze speciálních materiálů na domácím vydání filmu Chris Pratt vysvětluje, jak musel jeden kaskadérský kousek dělat třikrát, protože vypadl ze záběru, takže to vypadalo, že ho dělal někdo jiný. "Ve světě kaskadérů existuje takový trik, že kaskadér udělá velkolepou věc a pak vypadne ze záběru a objeví se herec," říká Pratt. "To je vždycky taková prozrazovačka, že víte, že herec ten kaskadérský kousek nedělal. Takže jsme to dělali a hybnost mě pokaždé stáhla pod záběr." Kaskadérský kousek spočíval v tom, že Pratt udělal salto ze zadní části dodávky, než Bryce Dallas Howardová zavřela dveře. Pratt říká, že producent filmu chtěl, aby po prvních dvou záběrech přestal, aby se nezranil. Pratt to ale chtěl ještě jednou zkusit, aby to bylo správně, a nakonec si poranil loket. "Říkal jsem si: 'Já to zvládnu, k čemu by mi byl kaskadérský kousek, kdybych spadl pod rám? Tohle zvládnu, tohle mám," vzpomíná Pratt, jak to říkal producentovi. "A udělal jsem to a při tomhle jsem si tak silně narazil loket. Ale hned mi bylo trapně a nechtěl jsem nic říkat." V té době se už ale na nic neptal. Pokračuje: "Tenhle pohyb byl překážkou, bolelo mě z něj tělo. Prostě jsem se při něm praštil."
  • Entertainment Weekly uvedl, že více než 300 milionů dolarů bylo na domácích tržbách a přibližně 700 milionů dolarů pochází ze zámoří, protože v pokladnách kin překonal 1 miliardu dolarů.Podle The Hollywood Reporter stál tento film 170 milionů dolarů před marketingem.
  • Při navrhování Indoraptora se J. A. Bayona a tým designérů nejprve zabývali zvířecími vzory, od dinosaurů přes hady až po kočky a psy. "Nejdůležitější prvky v designu Indoraptora byly převzaty ze skutečných zvířat," řekl. "Oči, struktura kůže, drápy, způsob, jakým se plazí. Chtěl jsem, aby byl velmi tmavý a mizel ve tmě. Vžil jsem se do pozice dítěte a do toho, co by bylo děsivé: oči a zuby. "Tak jsme mu dali barvu a jas do očí a dali jsme mu velmi bílé zuby. Pro mě to byl způsob, jak ho udělat děsivým. Design rukou byl velmi dlouhý. To ho také dělá děsivým a téměř lidským." Spolu s odkazem na Nosferatu (1922) pro drápy ukázal Bayona společnosti Industrial Light & Magic část filmu Frankenstein (1931) pro jeho temnou, ale melancholickou náladu. "Když je Indoraptor v dlouhé temné chodbě, má to takovou příchuť přízraku," řekl. Bayona také diskutoval o tom, jak by mohli do animovaného představení zakomponovat nervový třes duševně nemocných lidí. Pro vedoucího vizuálních efektů produkce Industrial Light & Magic Davida Vickeryho to byl dojem prašivého vzteklého pouličního psa. "J. A. chtěl, aby byl neuvěřitelně hubený, podvyživený a lehce rozhozený," řekl Vickery. Přestože je Indoraptor dvounohý a čtyřnohý, společnost Industrial Light & Magic bojovala s jeho proporcemi a s tím, aby se z něj nestalo příliš velké monstrum. "Snažili jsme se tedy do jeho vlastností a pohybu vnést co nejvíce z velociraptora," dodal Vickery.
  • V upoutávce se objevilo varování doktora Iana Malcolma: "Život si najde cestu." Společnost Universal Pictures použila tento slogan jako marketingový, ale z konečné verze byl vystřižen.
  • Colin Trevorrow a Derek Connolly začali pracovat na scénáři a vymysleli základní příběh během cesty, kterou podnikli v červnu 2015, bezprostředně po uvedení filmu Jurský svět (2015).
  • Modré pruhy jsou způsobeny její specifickou šablonou DNA, která obsahuje kmen modrého stromového monitoru jako výplň mezer. Ještěrky jsou však samy o sobě považovány za jedny z nejchytřejších plazů na planetě a je známo, že v zajetí jsou překvapivě přátelské.
  • Pro radu ohledně veterinárních postupů a pohybu animatroniků vyhledali tvůrci filmu Jonathana Cranstona, veterináře z Gloucestershire, který měl zkušenosti s divokými zvířaty v Jižní Africe. Cranston radil režisérovi J. A. Bayonovi a producentům, jak vytvořit choreografii několika scén, aby byly přesně zobrazeny složité veterinární zákroky, které se týkají dinosaurů. Cranston také úzce spolupracoval s Chrisem Prattem, Bryce Dallas Howardovou, Daniellou Pinedou a Justice Smithovou, aby je naučil, jak takové zákroky provádět. Kromě toho Cranston radil loutkářům při vytváření jemných a autentických pohybů zvířat a spolupracoval také s Bayonou na dvou scénách. Cranston byl na place dvanáct dní, především ve studiích Pinewood.
  • Animatronika sinoceratopse pojmenovala Bryce Dallas Howardová v zákulisí "Perry".
  • Ohledně Rexyho výšky v tomto filmu se vedly spory. Nuže, největší dosud nalezená kostra T-Rexe se jmenuje "Sue" (i když nevíme, zda šlo o samce nebo samici dinosaura). Sue měří v kyčlích 3,66 metru. Chris Pratt, jehož odhady výšky se různí, ale měří kolem 180 cm, tedy 1,88 metru (je o něco blíž ke kameře než Rexy, ale pro jednoduchost předpokládejme, že jsou od sebe stejně daleko). Výška boků T-Rexe = poměr výšky na plátně x Výška Chrise Pratta = (10,55 cm / 4,88 cm) x 1,88 m = 4,06 m Takže je asi o deset procent nadměrný. Když vezmeme v úvahu pravděpodobnost, že existují T-Rexové větší než Sue (našli jsme jen malý počet koster T-Rexů, takže je nepravděpodobné, že bychom našli ty největší), a kůži a svaly navíc, vypadá to, že tvůrci filmu mají velikost na místě.
  • (cca 1h 18 min) Scénář potvrdil, že "Stiggy" nemá ráda, když na ni někdo píská, a proto na ni Owen píská, aby rozbila dveře do cely.
  • Colin Trevorrow potvrdil, že populace dinosaurů na ostrově Isla Nublar je v souvislosti s filmem Los Cinco Muertes posledním ekosystémem obývaným dinosaury na Zemi, a ještě více se zhorší, když se před výbuchem sopky zachrání jen několik málo z jedenácti druhů. Doplňkový materiál uvedl, že InGen pokračoval v nelegálním klonování na lokalitě B, ale narušil rovnováhu systému zavedením Spinosaura. Zbylá zvířata pak přemístili na Isla Nublar, když otevřeli park a uzavřeli lokalitu B.
  • (asi v 1h 2 min) V jednom z Owenových videozáznamů s podrobnými informacemi o raptorech z Jurského světa uvedl, že Blue je jediná přeživší ze skupiny velociraptorů z jiné snůšky vajec, která se vyznačuje odlišnou osobností než její kolegové ze smečky. To je ovlivněno původním románem Jurský park, podle kterého byl natočen film Jurský park (1993), v části, kde doktor Wu neustále reviduje různé verze dinosaurů v parku. V tomto románu Dr. Henry Wu vytvořil již tři různé genetické verze raptorů parku a později plánuje vytvořit další variantu.
  • J. A. Bayona a Colin Trevorrow nakonec ze scénáře odstranili některé momenty, které by podle nich byly pro pokračování, které mělo zobrazovat rozšíření dinosaurů po celém světě, vhodnější.
  • Pojmenování sopky Mt. Sibo vzniklo během raného telefonického rozhovoru mezi Colinem Trevorrowem a autory webových stránek Dinosaur Protection Group Jackem Anthonym Ewinsem a Timothym Gloverem. Jack a Timothy upozornili, že v rozšířeném kánonu vesmíru se hora na ostrově jmenuje "Mt Sibo". Colin a režisér J. A. Bayona to pak do filmu vložili během rané scény ve zprávách BBC, která je k vidění během úvodních minut.
  • (cca 1h 50 min) Když jde Mills vyzvednout nádobu s genetickým vzorkem Indominus Rex, v záři reflektorů v pozadí se objeví Carnotaurus, což je pocta románu Ztracený svět.
  • (cca 52 min) Eli Mills vede rozhovor s doktorem Wuem, v němž probírá využití vyhynulých zvířat bez práv v moderním světě, od zemědělství po lov velké zvěře, stejně jako v jiném rozhovoru v románu Ztracený svět.
  • J. A. Bayona byl vybrán jako režisér díky své práci na hororu Sirotčinec (2007) z produkce Guillerma del Tora a na filmech jako Nemožné (2012) a Volání netvora (2016) a také díky tomu, že se podílel na režii epizody seriálu Penny Dreadful (2014) stanice Showtime Síance (2014).
  • Colin Trevorrow k myšlence klonování lidí uvedl, že "jsme mnohem blíž klonování lidí než klonování dinosaurů. Připadalo mi to jako mnohem menší skok než u dinosaurů. Mít postavu, která má tak hlubokou lásku a pocítila takovou ztrátu a neschopnost jít dál, je myslím něco, co cítíme všichni. Takže myšlenka, že byste mohli být schopni někoho takovým způsobem přivést zpět, je emocionálně zakotvena ve velmi univerzální myšlence." Trevorrow také uvedl, že ho zajímal "širší dopad" genetické síly, včetně jejího emocionálního dopadu a potenciálního dopadu na člověka, a zároveň dále uvedl: "Věděli jsme, že nechceme pokračovat v natáčení filmů o nebezpečí zahrávání si s vědou. Chceme vyprávět příběh o tom, kde se nyní nacházíme, tedy že jsme si zahrávali s vědou, zásadně jsme změnili náš svět a nyní se potýkáme s následky."
  • Klony karnotaura vypadají jinak než jejich skutečné protějšky. Byli mírně přerostlí, měli širší čenich, pronační zápěstí jako všichni klonovaní teropodi společnosti InGen, drápy na všech čtyřech prstech, nikoliv jen na třech ze čtyř u originálů, a rychlost byla snížena. Zbarvení klonů bylo tlumeně červené s několika černými znaky po celém těle.
  • (cca 33. minuta) Když se Owen snaží znovu navázat kontakt s Blue, hodí jí jídlo, které ona ignoruje, je to podobné jako v Jurském parku (1993), kdy se Nedry snaží hodit dilophosaurovi klacek, který ho také ignoruje.
  • Jeff Goldblum jako Ian Malcolm a BD Wong jako Henry Wu jsou po svém návratu v tomto filmu herci, kteří se ve filmech o Jurském parku objevili vícekrát (každý z nich třikrát).
  • Vymazaná scéna by odhalila, že indoraptoři byli dva, hlavní z filmu a jeho sourozenec, bílý, který se podobal indominovi. Hlavní indoraptor měl zabít svého sourozence, což vedlo k tomu, že byl jediným svého druhu. To bylo zrušeno hlavně proto, aby se předešlo přílišnému srovnávání s původem Indominuse Rexe.
  • (v cca 42. minutě) Andy Nicholson vysvětluje, že Carnotaurus a Sinoceratops spolu bojují a za nimi vybuchuje sopka, jak vysvětluje: "Přesně tak, jak jste to všichni viděli v pohádkách." Téměř doslovný popis této scény v prvním zpracování filmu vysvětluje: "Tohle byl rozhodně moment, u kterého se nikdy, nikdy nepochybovalo o tom, že ve filmu nebude. Vybuchující sopka se stala zásadním vlivem na každou scénu na ostrově. "Když jsme natáčeli, první otázka režiséra J. A. Bayony zněla: 'Dobře, tak kde je teď ta sopka? Mysleli jsme si, že se diváci budou moci vždycky překalibrovat podle toho, kde se sopka nachází. Musíte ji vidět."
  • Jeden z modelů velociraptorů vystavených v Lockwood Manor má tygří pruhy, podobně jako velociraptoři ve filmu Ztracený svět: Jurský park (1997).
  • (asi 37. minuta) Owena v bezvědomí probudí sinoceratops, který mu olízne obličej, stejně jako ve druhé knize olízl Sáru stegosaurus.
  • Colin Trevorrow prozradil, že "nechtěl přivést zpět žádnou postavu, která by neměla v příběhu své organické místo", uvedl Trevorrow pro io9. "U tohoto filmu jsme měli morální otázku a přišlo nám, že osoba, která by měla relativní názor, by byla ta, která nás všechny před touto potenciální chaotickou událostí vyhynutí varovala na prvním místě. Takže to, že doktor Ian Malcolm je něco jako Al Gore, který je vousatý, trochu unavený a už třicet let varuje lidi, že rozhodnutí učiněná v devadesátých letech se nám jednoho dne vrátí a povedou k nevratné změně, mi připadalo velmi reálné a přirozené."
  • (asi v 9. minutě) Když se Claire poprvé objeví, drží v ruce několik šálků kávy s dvojitým logem značky CC (Caveman Coffee), kterou spoluzaložil Tait Fletcher, jenž se podílel na kaskadérských kouscích jako voják InGen ve filmu Jurský svět (2015).
  • (asi ve 42. minutě) Když se Carnotaurus objeví poblíž gyrosféry a zdá se, že se dívá přímo zblízka na Claire a Franklina, je to narážka na Jurský park (1993), když se Rexy blíží k Fordu Explorer s Timem a Lexem, který svítí baterkou přímo do očí Rexy, když je přímo v úrovni Lexových očí.
  • Exteriér lodi Arcadia, která převáží dinosaury z ostrova Isla Nublar na pevninu, vytvořila společnost Industrial Light & Magic výhradně pomocí počítačové grafiky. Interiér lodi postavil Andy Nicholson se svým týmem jako velkou kulisu ve studiích Pinewood a po natáčení byla kulisa přestavěna tak, aby znázorňovala velkou střechu Lockwoodova panství.
  • To, že je Isla Nublar sopečný ostrov, bylo zmíněno již v původním románu Jurský park, kde se hovoří o sopečné činnosti, která pomáhá kopírovat atmosféru druhohor. Stejný vulkán je navíc k vidění i v mobilní hře Jurský svět, přičemž vulkán se jmenuje Mount Sibo podle Jurského parku: The Game (2011) a webovou stránkou Masrani Global tie-in.
  • Stygimoloch vypadá o něco větší než pachycefalosaurus zobrazený ve filmu Ztracený svět: Jurský park (1997). Předpokládá se, že ve skutečnosti byl pachycefalosaurus větší, i když i mezi paleontology stále panují nejasnosti, zda tito dva dinosauři byli samostatnými druhy, nebo jedním a tím samým. Vždy však existuje možnost, že Pachy ze Ztraceného světa nebyl plně dospělý, protože ti, které jsme viděli na živém přenosu ve filmu Jurský svět (2015), vypadají také podstatně větší.
  • Podle Davida Vickeryho byly Blueovy pohyby navrženy tak, aby připomínaly psa: "Podívejte se, jak Blue zakloní hlavu a podívá se na vás. Je to přesně jako pes. Snažíte se tak nějak spojit dinosaura s věcmi, kterým rozumíte jako člověk."
  • Úvodní podvodní sekvence byla již ve scénáři Colina Trevorrowa a Dereka Connollyho a J. A. Bayona požádal Trevorrowa, aby prosadil, že se z ní stane větší scéna s většími kulisami.
  • Zvuky velociraptora Blue byly od tučňáků. Zvukový designér Pete Horner vysvětlil: "Nahráli jsme tučňáky, změnili výšku tónu a upravili zvuk tak, abychom získali mručivé zvuky, které jako by říkaly: "Jsem v pořádku, jsi v pořádku."" Zvuky Stygimolocha Stiggyho byly nahrány z jezevčíka smíchaného se zvuky velblouda a prasete. Zvuky Carnotaura byly vytvořeny z vokálů orangutana a z polystyrenu s kontrabasovým smyčcem, který obvykle používají klasičtí hudebníci. A konečně zvuky indoraptora byly vytvořeny z vokalizace čivavy, zubní vrtačky, lva, prasete a pumy.
  • Pro Super Bowl LII (2018) režíroval Colin Trevorrow reklamu na Jeep s Jeffem Goldblumem v hlavní roli a s T. Rexem. Během čtyřiadvaceti hodin od uvedení získala reklama 39,7 milionu on-line zhlédnutí, což bylo více než jakákoli filmová upoutávka, která byla on-line zhlédnuta po televizním debutu Super Bowl LII (2018).
  • Tým Industrial Light & Magic se při určování toho, jak by se měli dinosauři ve filmu pohybovat a chovat, řídil chováním skutečných slonů a nosorožců.
  • (cca 1h 50 min.) Velkou zápletkou v Jurském parku je, že vzduchotechnika nedokáže odčerpat jedovatý plyn.
  • (asi v 1h 55 min) Když Rexy na konci vnikne do zoo a zařve na lva, který zařve na ni, při pozorném pohledu je v pozadí vidět skutečná lanovka "Skyfari", což napovídá, že se jedná o zoologickou zahradu v San Diegu.
  • (asi ve 14. minutě) Když Eli Mills popisuje Claire svatyni, způsob, jakým říká "bez plotů, bez klecí"... atd., velmi připomíná Hammonda popisujícího Isla Sornu doktoru Ianu Malcolmovi.
  • Odborník na dinosaury John Hankla z Denverského muzea přírody a vědy působil jako poradce při přípravě tohoto filmu.
  • (cca v 1h 7 min) Ted Levine (Ken Wheatley) pronesl hlášku "hnusná ženská" (slovní spojení proslavené v prezidentských volbách 2016), kterou pronesl k Danielle Pinedě (Zia). Režisér J. A. Bayona to vysvětlil: "Dal jsem hercům velkou volnost. Takže například ta věta z Teda, to byla věta, kterou řekl na place. Nebyla napsaná ve scénáři a já jsem cítil, že je to tak správně. Je to něco jako vtip na konci scény. Přišlo mi to dobré, takže jsme tu hlášku ve finálním střihu nechali."
  • První film o Jurském parku, který byl natočen digitálně a v širokoúhlém formátu 2,39:1, který J. A. Bayona použil i ve svých předchozích filmech. První tři filmy Jurského parku byly natočeny ve formátu 1,85:1, zatímco Jurský svět (2015) byl natočen v univezálním formátu 2,00:1. První tři filmy Jurského parku byly natočeny ve formátu 1,85:1, aby se dinosauři lépe vešli do jednoho záběru. Při natáčení filmu Jurský svět (2015) chtěli kameraman John Schwartzman a režisér Colin Trevorrow natáčet ve formátu 2,39:1, přestože výkonný producent Steven Spielberg preferoval formát 1,85:1, a tak byl použit poměr stran Univisium 2,00:1. V roce 2015 byl film natočen ve formátu 2,39:1, který byl v době natáčení velice oblíbený. Bayona se rozhodl natočit tento film ve formátu 2,39:1, protože chtěl "natočit film, který nelze vidět v letadle", a protože film pojednává o kolosální populaci dinosaurů v jednom záběru. Jako inspiraci pro širokoúhlý vzhled filmu dokonce uvedl filmy kameramana Vilmose Zsigmonda, který natočil McCabea a paní Millerovou (1971), Lovce jelenů (1978) a filmy Stevena Spielberga Sugarlandský expres (1974) a Blízká setkání třetího druhu (1977). Snímek Jurský svět Dominion (2022) se však vrátil k univezálnímu poměru stran 2,00:1 z prvního filmu Jurský svět.
  • Animatronický Indoraptor se skládal z hlavy a ruky, které se používaly v určitých scénách.
  • Jeff Goldblum se zamyslel nad scénářem scenáristy a producenta Colina Trevorrowa a nad tím, jak použil dialogy z jurských románů Michaela Crichtona. "Colin je velmi geniální člověk a napsal pro mě krásnou scénu. Zavolal jsem mu, abych se s ním podělil o své představy o postavě, a spolupracovali jsme na tom," řekl Goldblum. "Pak jsme se dali dohromady s J. A. Bayonou. On je velmi zapálený pro témata proti chamtivosti a antimilitarismu a pro vědu. Bylo to skvělé natáčení."
  • Režisér J. A. Bayona a Chris Pratt před natáčením diskutovali o každé scéně s postavou Owena a do filmu bylo přidáno mnoho Prattových nápadů.
  • (cca 43 min) Allosaurus se na plátně objevuje poprvé v sérii Jurský park a jednou z nejnápadnějších věcí na něm jsou jeho výrazné červené hřebeny nad očima, podobně jako byl allosaurus ztvárněn ve filmu Walking with Dinosaurs 3D (2013).
  • Scénograf Andy Nicholson předem vizualizoval každou z kulis, které se svým týmem postavil, aby se ujistil, že budou dostatečně velké pro zamýšlené scény, a prohlásil: "Někdo vám může říct, že velociraptor je dlouhý X stop, ale dokud ho neuvidíte v prostoru, nemůžete ocenit, co to znamená z hlediska vaší kulisy a akce, která se v ní musí odehrávat."
  • (cca 14 minut) Hammondův závěrečný dialog "Tito tvorové potřebují naši nepřítomnost, aby přežili, ne naši pomoc" ve filmu Ztracený svět: Jurský park (1997), na který odkazuje jeho bývalý partner Benjamin Lockwood. Masrani však ve filmu Jurský svět uvedl, že si ho John Hammond vybral jako svého nástupce pro dohled nad parkem. To naznačuje, že Hammond měl pravděpodobně stále plány, na kterých pracoval v zákulisí. To odpovídá charakteru postavy, protože i když ve filmech není tak bezohledný jako v knize, není nad to, když klame lidi a manipuluje s nimi.
  • O roli Maisie Lockwoodové se ucházelo přibližně 2 500 dívek, zvažována byla i Ruby Barnhillová, která s výkonným producentem Stevenem Spielbergem spolupracovala na filmu The BFG (2016). Roli nakonec získala Isabella Sermon, což znamenalo její filmový debut.
  • Frank Marshall uvedl, že Colin Trevorrow napsal Malcolma jako "postavu typu 'Uh oh, nebezpečí, já vám to říkal'", a Trevorrow o postavě řekl: "Viděl jsem ho jako něco na způsob Al Gora. Má teď vousy a říká: 'Říkal jsem vám všem, že to bude katastrofa, a je jisté, že to tak je'."
  • Colin Trevorrow tlačil na Michaela Giacchina, aby vytvořil emotivní hudbu, která by sloužila jako páteř tohoto filmu, a označil ji za "cestu do Dino Church". Pro Giacchina byl vyvíjející se tón tohoto filmu vzrušující výzvou. "Film začíná jako to, co očekáváte od jurského filmu, ale rychle se vyvine v děsivou, napínavou, gotickou kaluž šílenství," řekl Giacchino. "Když jsem vyrůstal, byl jsem silně ovlivněn Bernardem Herrmannem a na konci filmu s gotickým sborem si připadáte jako ve starém hororovém filmu."
  • Pohyby zvířat, například mrkání, musely být vytvořeny pomocí počítačové technologie, protože je nebylo možné zdokonalit pomocí loutek.
  • Román potvrzuje, že Zia je bývalý mariňák, který umí používat a zacházet se střelnými zbraněmi.
  • V raném návrhu příběhu se mohl v podobné roli vrátit zaměstnanec Jakea Johnsona z Jurského světa (2015) Lowery. "Možná dokonce existoval raný moment, kdy Lowery byl postavou Franklina, protože potenciálně mohl tuto práci vykonávat," prozrazuje Colin Trevorrow. "Ale neměl úplně stejného ducha. Líbila se nám myšlenka, že (Zia a Franklin) jsou docela idealističtí mladí lidé, kteří jsou aktivisté, kteří opravdu věří ve věc, v niž věří Claire. Nebyl jsem schopen do toho vtěsnat (Loweryho), je to tak trochu cynický chlapík."
  • (asi v 8. minutě) Během vysílání zpráv se na jednom z chronů dole objeví nápis "Prezident USA zpochybňuje "existenci dinosaurů na prvním místě", což je pravděpodobně narážka na to, jak tehdejší americký prezident Donald Trump zpochybňoval existenci globálního oteplování a často ho odmítal jako "mýtus" nebo "konspiraci".
  • Stejně jako všichni klonovaní teropodi společnosti InGen měl i alosaurus pronační zápěstí. Klony allosaura jsou většinou tmavě modrošedé se žlutým podbřiškem, žlutými pruhy na obličeji a krku, žlutým kruhem kolem očnice, bílými znaky a vybledlou červenou barvou na hřebeni.
  • Největší druh mosasaura dosahoval délky 17 m: to je tedy o něco více, o 25 % předimenzované, ale pro účely vyprávění příběhu přijatelné, hádat, že pravěká zvířata byla dostatečně obrovská a šílená, aby ani Hollywood necítil potřebu udělat je "větší než život". Délka mosasaura = poměr délky plátna x výška člověka = 28,08 cm / 2,36 cm x 1,8 m = 21,4 m. Je třeba poznamenat, že dinosauři ve filmových příbězích Jurského parku vznikli klonováním a spojováním DNA. Jakékoli změny v tom, jak tito dinosauři skutečně vypadali, lze proto přičíst genetické výbavě různých zvířat, která se dostala do jednotlivých druhů dinosaurů. Jak vysvětlil doktor Alan Grant (Sam Neill) na začátku filmu Jurský park III (2001), John Hammond a jeho tým vytvořili monstra ze zábavního parku, nikoliv skutečné dinosaury.
  • Mnoho dinosaurů bylo ztvárněno pomocí animatroniky. V tomto filmu se objevuje více dinosaurů než v jakémkoli předchozím filmu série, protože režisér J. A. Bayona chtěl kromě fiktivního Indoraptora zahrnout i několik nových dinosaurů, kteří se v předchozích filmech neobjevili. Proto je v tomto filmu také více animatronických dinosaurů než v jakémkoli předchozím pokračování.
  • Režisér J. A. Bayona o Kenu Wheatleym (Ted Levine) řekl: "Přišel s nápadem vytvořit takového vojáka. Chtěl prostě ztvárnit co nejnenáviděnější postavu a na place byl tak kreativní, že se snažil dávat nápady, přinášel poznámky k příběhu, aby byla tato postava stále nenáviděnější."
  • Oblíbená jurská scéna J. A. Bayony pochází z filmu Ztracený svět výkonného producenta Stevena Spielberga: Jurský park (1997), kdy karavan visí z útesu. Tato scéna byla také oblíbeným momentem Colina Trevorrowa. "Když je Julianne Moore na skle a to pomalu praská, je to jedna z nejlepších napínavých sekvencí vůbec," řekl Trevorrow. V dalším filmu Trevorrow naváže na témata tohoto filmu. "Tento film je o zodpovědnosti a o tom, že Claire a Owen si uvědomují, že nesou určitou zodpovědnost za věci, které se staly. Třetí film je o vykoupení."
  • Poté, co byl J. A. Bayona najat na režii, začal číst všechny romány Michaela Crichtona, včetně Jurského parku a Ztraceného světa, aby se inspiroval a "pokusil se ponořit do Crichtonovy mysli". Vysvětlil také: "a velmi živě si pamatuji zážitek ze sledování filmu, pamatuji si ten první okamžik, kdy jsem viděl dinosaura vytvořeného pomocí CGI. Cítil jsem, že jsem svědkem něčeho zásadního, něčeho, co obstojí ve zkoušce časem. Ale byl jsem také nadšený, protože jsem od té chvíle věděl, že na velkém plátně je možné všechno."
  • O dilofosaurovi se hodně mluvilo a jeho výskyt ve filmu byl silně naznačen (dokonce i v úvodní scéně), ale vidíme ho jen jako jednu z mnoha neživých soch dinosaurů na Lockwoodově sídle.
  • Colin Trevorrow poznamenal, že T. Rex "je pro nás v tuto chvíli tak trochu hrdina", a J. A. Bayona ochotně vysvětlil kulturní symboliku tohoto obřího ještěra. "Představuje výsledek našich hříchů vůči vědě," řekl Bayona. "Je to monstrum, které nám připomíná, že s dinosaury zacházíme špatně. Pokaždé, když překročíme červenou čáru, je tu dopad T. Rexe, aby nám připomněl, že neděláme správnou věc!"
  • VÝKONNÝ PRODUCENT TRADEMARK (Steven Spielberg): [zrcadlo]: (cca 32. min) Záběr na někoho v zrcadle vozidla s nápisem "Objekty v zrcadle jsou blíž, než se zdá", tentokrát Owena při hledání Blue, v zrcadle vraku Exploreru 04. Podobně záběr na obličeje v zrcadle, který byl výrazný ve filmech Jurský park (1993) a Ztracený svět: Jurský park (1997).
  • Jeff Goldblum natáčel své scény ve studiích Pinewood a natáčení ukončil poslední den, kdy produkční společnost natáčela ve Velké Británii.
  • (cca 20 minut) Mezi loutkovými dinosaury byla i mláďata velociraptorů (Blue, Delta, Echo a Charlie), která byla použita ve scéně s Chrisem Prattem.
  • Colin Trevorrow prohlásil: "(Sopka) byla vlastně něco, co jsme na mapu umístili v prvním filmu, abychom zjistili, že existuje potenciál pro událost na úrovni vyhynutí, která by se mohla stát a vytvořit morální otázku, etické dilema po celém světě."
  • Na Havaji se scény, v nichž postavy běží, natáčely pomocí stabilizované kamery Edge Arm, která byla připevněna k jeřábu, jenž byl namontován na nákladním autě, které jezdilo vedle herců a hereček. Tato specializovaná kamera umožňovala stabilní natáčení scén i přesto, že nákladní auto jelo po nerovném terénu.
  • (cca 39 minut) Baryonyx (krokodýlovitý dinosaurus), který se ukrývá v kanalizačním potrubí, je narážkou na populární městskou legendu o aligátorech v kanálech.
  • Na otázku, co je na sérii Jurský park tak zvláštního, že vydržela tak dlouho, BD Wong odpovídá: "Dětská fantazie. Dinosauři nás budou vždycky úžasně fascinovat, takže se v tom snoubí ta dětská fascinace a hrozba interakce s dinosaury v moderní době. Ten vzorec se nedá překonat. Nic se mu nepřibližuje. V historii Země neexistuje nic, s čím bychom to mohli srovnávat, co bychom mohli srovnávat stejným způsobem. Představa, že by dnešní technologie mohla přinést takové srovnání, je fascinující a pro lidi děsivá. V hloubi duše sice nevíme, že se to stane, ale připadá nám to tak zvláštní. Takže jsme přeneseni a dochází k takovému druhu radosti a strachu. Jedním ze signifikantních prvků značky je ten moment, kdy na začátku filmu poprvé uvidíme dinosaury. Tento okamžik fascinace krásou, leskem, životem je součástí značky. Ten se tak či onak objeví v každém filmu. To je úplný stoosmdesátistupňový posun toho, co se stane o pětačtyřicet minut později ve filmu, kde všichni utíkají a jsou sežráni."
  • David Vickery a jeho tým ze společnosti Industrial Light & Magic vytvořili speciální vulkanické efekty a konzultovali výzkum s vulkanology. Podle Vickeryho se tým zajímal o to, jak by mohla vybuchnout sopka, jaká byla použita ve filmu. Vyžádali si také informace o různých stádiích lávy a pyroklastického toku. Později v jednom rozhovoru řekl: "Kvůli našemu filmu to trochu urychlujeme, ale rozhodně je vše založeno na skutečných vědeckých poznatcích."
  • Owen o Blue mluví jako o své chytré dívce a ve videu z tréninku říká: "Kdo je moje chytrá dívka? Ano, ano, jsi to ty!" Dialog se trochu podobá dialogu z Jurského parku (1993), kdy se Robert Muldoon chystá být zabit Velkým a překvapivě poznamená "chytrá holka".
  • Část hlavní ulice zábavního parku Jurský svět byla přestavěna na policejní pláži na Havaji pro scénu, ve které se Owen a Claire vracejí na ostrov. Produkční designér Andy Nicholson nechal část Main Street prakticky postavit, ačkoli návštěvnické centrum parku nemohlo být kvůli své velikosti postaveno celé. Nepostavené části parku vytvořila společnost Industrial Light & Magic pomocí digitálních rozšíření kulis. Main Street byla největší kulisou postavenou na Havaji a její dokončení si vyžádalo více než tři měsíce.
  • (asi v 16. minutě) Je zmíněno, že raptoři jsou potenciálně druhým nejinteligentnějším druhem, který kdy chodil po Zemi, hned po člověku, což bylo hlavním bodem zápletky v Jurském parku III (2001).
  • Celý štáb, včetně Chrise Pratta, s láskou vzpomínal na velociraptora Blue: "Blue je stále můj oblíbenec," řekl Pratt na koberci před koncertní síní Walta Disneyho. "Vždycky bude mým oblíbencem." Ačkoli raptory v minulém filmu ztvárnili převážně muži v oblecích, v tomto filmu milovaného teropoda Blue hraje převážně animatronik. "Animatronický dinosaurus Blue je prostě opravdu úchvatná loutkářská, umělecká práce," řekl Pratt. "Tuto loutku za půl milionu dolarů obsluhuje deset nebo dvanáct lidí. (Je to opravdu, opravdu pozoruhodné." Daniella Pineda, která v novém filmu hraje veterinářku Ziu, řekla, že ji ohromilo, jak realistický je její plazí partner na scéně. "Potil se, jeho oči se rozšiřovaly, když na něj dopadlo světlo, měl pulzující žíly, působil jako kůže plaza. Byla to prostě ta nejrealističtější věc, s jakou jsem kdy pracovala, a měla jsem pocit, že pracuji se skutečným zvířetem." Myslím, že výroba stála asi čtyři Bentleye nebo něco tak šíleného." Filmoví diváci budou pravděpodobně drápkatým tvorem ohromeni a také k ní pocítí náklonnost jako k vlastnímu psovi. Podle supervizorů vizuálních efektů Davida Vickeryho a Alexe Wuttkeho je to záměr. "Rozhodně je psí. Podívejte se na to, jak Blue zakloní hlavu a podívá se na vás. Je přesně jako pes," řekl Vickery na premiéře. "Snažíte se tak nějak spojit dinosaura s věcmi, kterým rozumíte jako člověk." "Hodně hereckých výkonů se odehrává prostřednictvím očí. To platí i pro lidské herce. Platí to i pro dinosaury," dodal Wuttke. "Takže v Blueových očích je zabudováno hodně výrazu. Strávili jsme spoustu času právě prací na fyzice toho, jak světlo prochází okem a zaostřuje." "Z minulého filmu jsme se hodně naučili," řekl na úterní akci režisér filmu Jurský svět, který se stal producentem filmu Království pádu, Colin Trevorrow. "Rozhodně jsme se naučili, že kdybychom si mohli dovolit více animatroniky, použili bychom ji. A mohli jsme, protože první film si vedl dobře."
  • BD Wong prohlásil, že Henryho Wu nepovažuje za padoucha, a vysvětlil: "Myslím, že je trochu reduktivní nebo zjednodušující nazývat ho padouchem, ale myslím, že rozhodně dělá některá rozhodnutí, která jsou velmi kontroverzní. Myslím si, že je motivován láskou k vědě a vlastním egem, což je dobře podpořeno jeho obrovskými úspěchy. Je to opravdu tak trochu génius a opravdu je zodpovědný za tu údajnou technologii, která vytváří tyto tvory. Myslím, že zavírá oči před lidským utrpením, které je jeho výsledkem, protože si myslí, že se dívá na nějaký větší obraz. Myslím, že to je jeho Achillova pata, a uvidíme, jestli ji dokáže překonat. V Padlém království je zahnán do kouta. Bude zajímavé sledovat, jak na to budou lidé reagovat."
  • Režisér J. A. Bayona požádal tým vizuálních efektů společnosti Industrial Light & Magic, aby zohlednil genetický původ Indoraptora, ale přidal i odkazy na klasického Frankensteina (1931) Borise Karloffa. "Chtěli jsme, aby měl dinosaurus náladu zavrženého tvora. Přemýšlel jsem o děsivém smutku Frankensteina," říká Bayona, který si vyžádal i odkazy na duševně nemocné pacienty v psychiatrických léčebnách. "Chtěli jsme do Indoraptora vnést druh otřesů, které mají se svým tělem z nemoci."
  • Aby režisér J. A. Bayona přesvědčil studio, že Daniella Pineda je pro roli Zii vhodná, nechal ji předvést, že umí hrát komediální a dramatické scény i improvizovat.Pineda se před přijetím role zúčastnila celkem sedmi konkurzů pro Bayonu a producenty Belйna Atienzu a Patricka Crowleyho a s herci se setkala až během natáčení v Anglii.
  • Režisér J. A. Bayona pečlivě pracoval na tom, aby se vyhnul ratingu R: "Víte, co jsem se naučil, když děláte takové filmy, víte, když to má být PG-13, existují určité červené čáry, které nemůžete překročit. Věděli jsme například, že nemůžeme ukázat moc lidské krve. Takže je tam například moment, kdy vidíte, jak dinosaurus ukousne člověku ruku, a my jsme tu scénu navrhli tak, aby byla velmi efektní, ale bez zobrazení krve. Je to docela zábavné, když se snažíte najít způsob, jak udělat to, co opravdu chcete, abyste vyvolali ten efektivní pocit, ale nepřekročili přitom červenou čáru."
  • Jedním z prvních animatronických tvorů potřebných pro tento film byla hlava a ramena T. Rexe v plné velikosti. Společnost Industrial Light & Magic poslala Nealu Scanlanovi model T. Rexe z jeho vystoupení ve filmu Jurský svět (2015) a Scanlan ho použil k vytvoření trojrozměrného výtisku těchto přívěsků v plném měřítku.
  • Jedná se o třetí film BD Wonga o Jurském parku. Na otázku, co ho stále přivádí k této sérii, odpověděl: "Dělám to kvůli Colinu Trevorrowovi. Byla by to pro mě spíše zaběhnutá práce, kdyby mě nepodněcovala jeho kreativita a nápady. Neléčíme tu rýmu ani nic podobného, ale on se snaží protáhnout tuto postavu nitkami a dát (Henrymu Wu) cestu, která je zajímavá, nebezpečná a lidská v tom malém prostoru, který mu je věnován, a to je na hony vzdálené postavě, která byla představena v roce 1993."
  • (cca 5 min) Rexy vystupující z džungle během temné tropické bouře a pronásledující muže v pláštěnce je podobný Jurskému parku (1993), kde pronásleduje Roberta Muldoona, Ellie Sattlerovou a Dr. Iana Malcolma v džípu.
  • V pořadu The Tonight Show Starring Jimmy Fallon (2014) Bryce Dallas Howardová prozradila, že se děsila kaskadérského kousku s gyrosférou, která se řítí přes útes, což byla ve skutečnosti provizorní horská dráha, a řekla, že jí to v beztíži nikdy nešlo lépe a v jednu chvíli dokonce omdlela, což vysvětlila slovy: "J.A. Bayona se rozhodl, že nechá postavit horskou dráhu, abychom mohli zažít nulovou gravitaci, takže bychom vlastně padali rychleji než gravitace nebo tak něco, nejsem si jistá, nejsem vlastně vědec, a vznášela jsem se, udělali jsme tolik záběrů, ale něco vám řeknu, já se horských drah strašně bojím, jako horské dráhy jsou prokletím mé existence, já jsem se tak bál, že s každým záběrem se moje panika podstatně zvyšovala, a asi tak v pátém nebo šestém záběru, víte, to je takový strach, a Justice (Justice Smith) mi řekl, a teď si na to vzpomínám, že jsem jako křičel a omdlel jsem!"
  • Výstavba zničené hlavní ulice parku byla pro tým jedinečnou výzvou. Kulisy v Louisianě byly po filmu Jurský svět (2015) rozebrány, takže bylo nutné vše znovu postavit na Havaji, pak řádně "zestárnout" a proměnit v suť. "Spousta stejných rekvizitářů to znovu vytvořila," řekla scénografka Stella Vaccaro, "a pak to museli zničit."
  • Natáčelo se na Havaji a ve Velké Británii pod krycím názvem "Ancient Futures".
  • (cca 7 minut) První díl série, který používá tradiční logo Jurského parku s T. Rexem a zobrazuje název filmu na obrazovce.
  • (cca 32 min) Když se Owen znovu setká s Blue, zjistí, že si jeho oblíbený dravec postavil hnízdo na známém jurském místě, pod obřím stromem, kde se Dr. Grant s dětmi jen o vlásek vyhnul jejich havarovanému Fordu Explorer po prvním blízkém setkání s T. Rexem. byl nápadem scénáristy Colina Trevorrowa, jak uvádí Andy Nicholson "Byla to myšlenka, kterou měl Colin pro poslední film místo (scény v) původním návštěvnickém centru," říká Nicholson. "Chtěli jsme ji přenést do tohoto filmu. Potřebovali jsme moment, kdy se Blue setká s Owenem, a je hezké, že můžeme udělat takové vzpomínky fanoušků."
  • Colin Trevorrow se seznámil s fungováním animatroniky a napsal do filmu scény tak, aby je bylo možné použít, protože animatronici nejsou schopni některých činností, jako je například běh. V září 2015 Trevorrow uvedl, že příběh tohoto filmu byl inspirován citátem doktora Alana Granta z filmu Jurský park (1993): "Dinosauři a člověk, dva druhy, které od sebe dělí pětašedesát milionů let evoluce, byli náhle vrženi zpět do společného soukolí. Jak můžeme mít sebemenší představu o tom, co můžeme očekávat?" Do svého původního filmového zpracování Trevorrow zahrnul příběhové prvky, které Frank Marshall a Patrick Crowley považovali za nadbytečné pro jeden film, protože producenti považovali za důležité zahrnout i detaily o životě Owena a Claire po událostech Jurského světa (2015).
  • (cca 5 minut) Scéna, ve které je pokus o útěk z ostrova vrtulníkem téměř zmařen tím, že se T. rex zachytí žebříku vrtulníku, byla původně zamýšlena tvůrci jako způsob útěku postav z Isla Nublar ve filmu Jurský park (1993).
  • Allosaurus byl skutečným vrcholovým predátorem jurského období, zatímco T. Rex, Carnotaurus, Spinosaurus, Velociraptor a většina dalších, které vidíme ve filmech, pocházejí z období křídy. Michael Crichton, autor původního Jurského parku, byl na tuto skutečnost dotázán a prohlásil, že si ho vybral, protože vytvořil nejlepší design loga. Plánování prvního filmu začalo ještě předtím, než dokončil knihu.
  • Bryce Dallas Howardová neztrácela čas ujišťováním fanoušků, že v tomto filmu bude nosit rozumné boty. Kamera se dokonce na chvíli zaměří na její nohy, aby ukázala, že má na sobě pořádné boty. Claire má také účes vhodnější pro akční dívku, protože její účes z Jurského světa (2015) byl fanoušky často zesměšňován a přirovnáván k Doře průzkumnici.
  • V tomto filmu se objevuje více dinosaurů než v jakémkoli předchozím filmu série.
  • Produkční tým se inspiroval reálnými prvky, aby dinosauři ve filmu působili více "přirozeně", a tak se k nim choval méně jako k fantastickým stvořením a více jako ke zvířatům, která by mohla existovat v reálném životě. Veterinární poradce filmu Jonathan Cranston dodal, že fyzická a emocionální bolest, kterou dinosauři v tomto filmu zprostředkovávají, byla pro jejich věrohodnost stejně důležitá jako jejich skutečná fyzická podoba. Vložil do nich také více osobnosti a prozkoumal úhly pohledu, aby se do nich postavy i diváci vcítili.
  • První film ze série Jurský park se scénou po titulcích.
  • (asi v 1h) Owenovo potápění skrz otevřená ústa Rexy, když se probudí z omámení v nákladním kontejneru, než ho stihne rozkousnout vejpůl, byl nápad Chrise Pratta.
  • Jeff Goldblum potvrdil svou účast na tomto filmu 6. prosince 2017, což znamená jeho návrat 21 let po Ztraceném světě: Jurský park (1997) a 25 let po Jurském parku (1993). V podcastovém rozhovoru Goldblum o své roli řekl: "Je malá. Kdo ví, třeba mě úplně vystřihnou! Ale jestli tam zůstanu, budu větvička petržele nebo malá ozdoba, doufejme, že s nějakým dopadem!" Režisér J. A. Bayona řekl: "Je to spíš cameo. V ději nemá hlavní roli, ale z hlediska příběhu je rozhodně velmi významná. Teď má vousy a říká: 'Říkal jsem vám všem, že to bude katastrofa, a je jisté, že je. "
  • Colin Trevorrow vysvětlil, že všechny scény smrti jsou tentokrát zasloužené: "Dali jsme si záležet, aby každá smrt byla zasloužená, každý si v tomto filmu zaslouží smrt, poučení. V roce 2018 si ji zaslouží každý. Hrozní lidé."
  • Během nedávné návštěvy rádia Entertainment Weekly s Bryce Dallas Howardovou Chris Pratt prozradil, že to nebyl nikdo jiný než hvězda filmu Spider-Man: Homecoming (2017) Tom Holland, kdo mu zkazil celý děj tohoto filmu. Mladý herec to prozradil, když s Prattem pracovali na stejném pozemku při natáčení svých marvelovských projektů. O tom, jak se stal zasvěceným do přísně tajných detailů filmového trháku, se Pratt podělil: "Tom samozřejmě zná (režiséra) J. A. Bayonu kvůli filmu Nemožné (2012). Tom v tom filmu hrál mladého kluka." Krátce poté, co J. A. Bayona Hollandovi podrobně popsal dějovou linku, se s Prattem podělil o každý detail. "Řekl mi celý příběh, takže jsem ho slyšel přímo od Toma Hollanda jako první. A když jsem si pak přečetl scénář, říkal jsem si: 'Jo, nedělal si ze mě legraci. Všechno je to skutečné."
  • Režisér J. A. Bayona považuje doktora Iana Malcolma za "skvělou postavu!", zatímco producent Frank Marshall řekl: "Svět se od doby, kdy Ian Malcolm odešel do Jurského parku, hodně změnil a my teď potřebujeme jeho pohled na věc víc než kdy jindy. Říkal nám o teorii chaosu a měl pravdu."
  • Skutečnost, že ostrov Isla Nublar je aktivně vulkanický, byla zaznamenána již v prvním románu a zdá se, že přibližně o třicet let později se tento detail konečně stává dramaticky důležitým pro děj.
  • V záhadné scéně ve filmu Jurský park III (2001) Dr. Alan Grant a Billy identifikovali spinosaura jako druh, který nebyl na seznamu druhů, o nichž se vědělo, že je InGen naklonoval. Alan přemýšlí, co dalšího měli za lubem. Tento film odhaluje, že na ostrově Isla Nublar se vyskytovalo několik druhů dinosaurů, jejichž přítomnost na ostrově nebyla oficiálně oznámena ve filmu Jurský svět (2015) ani v doprovodných materiálech k němu, takže Alanova hláška je dnes stejně aktuální.
  • (cca v 1h 55 min) Když Rexy vnikne do výběhu lvů, zvuk praskajícího plotu je stejný, jako když utekla ze svého výběhu v Jurském parku (1993).
  • Scénárista Colin Trevorrow o Rexym řekl: "Od začátku sledujeme stejnou postavu, je to ten samý T-Rex, který byl v Jurském parku (1993) i v Jurském světě (2015). Je ikonická nejen proto, že je to T-Rex, ale protože je to tenhle T-Rex."
  • V rozhovoru pro Vulture Jeff Goldblum řekl, že mu vůbec nevadí, když ho požádají, aby na velkém plátně hrál v podstatě sám sebe. "Lidé píší role Jeffa Goldbluma a chtějí, abych je hrál, a to je v pořádku," řekl. "Myslím, že bych to dokázal zahrát i v lepší verzi. Takže ne, tahle malá řada Jeffa Goldbluma, kterou okopávám, je pořád dobrodružná."
  • (cca 38. minuta) Když se Claire a Franklin střetnou s Baryonyxem v podzemním bunkru, zatímco ze střechy začnou padat proudy lávy, láva bude nakonec vytvořena jako digitální efekt, ale během natáčení bylo třeba vytvořit proud světla, který by interagoval s kulisami a herci. Jakákoli praktická světla nebo LED panely na místě proudů lávy by byly příliš rušivé, proto zapálili kočičí stelivo. "Měli jsme prasklinu ve stropě vyplněnou kočičím stelivem, které bylo namočené v nějaké hořlavé tekutině," popisuje David Vickery. "Bylo tam dvanáct různých trysek, které mohly tuto kočičí podestýlku pouštět na různých místech, a díky tomu jsme získali ty obrovské krásné proudy tekutého ohně, které padaly ze stropu. Také nám to poskytlo nádherné interaktivní osvětlení a opravdu zajímavou kouřovou atmosféru."
  • Pro tento film bylo vytvořeno pět animatronických dinosaurů, na rozdíl od Jurského světa (2015), kde byl pouze jeden. Více animatroniků bylo použito kvůli mnoha různým a bližším interakcím herců s dinosaury. V jedné scéně se Bryce Dallas Howardová projela na uspaném T-Rexovi.