S láskou Vincent

76%
S láskou Vincent

Celovečerní snímek o malíři Vincentovi van Goghovi S láskou Vincent (Loving Vincent) navazuje na slova samotného génia, který jednou pronesl, že “může komunikovat pouze skrze své malby". Byl natočen kombinací hraného filmu a animace originálních olejomaleb. Přesněji řečeno 66 960 originálních olejomaleb vytvořených 125 umělci z celého světa podle 94 původních van Goghových děl. Slovy tvůrců by “rozložené obrazy dokázaly pokrýt celý Londýn nebo Manhattan”. Jedná se o první film svého druhu na světě.   Předlohou pro animované obrazy jsou hrané scény se skutečnými herci. V obsazení figurují jména jako Saoirse Ronan, Aidan Turner nebo Helen McCrory.

Scénář vznikl na základě 800 van Goghových dopisů adresovaných především jeho bratrovi. Příběh vrcholí v červenci 1890, kdy se van Gogh léčící se z deprese postřelí do hrudníku a o dva dny později, ve svých 37 letech, na následky tohoto zranění umírá. Okolnosti jeho smrti nebyly nikdy zcela objasněny. Projekt neskrývá velké ambice, koneckonců producenti filmu z Breakthru Film získali v roce 2008 prestižního Oscara za Krátký animovaný film Peter & the Wolf (Péťa a vlk) věnovaný hudbě Sergeje Prokofjeva. (Bohemia MP)




Brenan88
Brenan88
47 059 bodů
9
Jedním slovem - NÁDHERA. Od prvního záběru jsem si snímek zamiloval. Úžasná výtvarná stránka, která nemá konkurenci a to hlavně díky úžasným malbám Van Gogha jenž jsou stěžejním bodem celého filmu. Na první pohled by se mohlo zdát, že zde vítězi forma nad obsahem, ale to rozhodně není pravda. Příběh je animaci rovnocenným soupeřem. Originální každou vteřinu. Umělecké dílo, které přesahuje hranici filmu. Naprosto dokonalé.
martin-mickey-stusak
martin-mickey-stusak
28 299 bodů
10
Svým způsobem malý detektivní příběh s prvky poetiky o posledních chvílích života malíře Vincenta van Gogha, filmově vyobrazeném v olejové malbě a to přesně ve stylu jeho obrazů. A je to takřka až neuvěřitelná podívaná. Něco takového jsme mohli nejednou vidět už dříve. Třeba u snímku z roku 2001 'Sním či bdím?’ nebo z roku 2006 'Temný obraz’. Z černobílých filmů například 'Renesance' (2006) nebo český 'Alois Nebel' (2011). Po technické stránce nemálo náročná práce. Klasicky se nejdříve natočili scény s herci a pak se každé filmové okénko poctivě přemalovalo. A výsledek je přímo fantastický. Příběh svým obsahem a poetikou je pro popkornové diváky spíše nudnou záležitostí. Pro záhadology však žánrově přínosným počinem. Jak vlastně Vincent van Gogh opravdu zemřel? Mnohé okolností poukazující na sebevraždu, mnohé spíše na vraždu. A co ho vlastně v posledních dnech života provázelo? Děj tak má svým způsobem konspirační charakter v několika výpovědích a poznatků. A vlastně je už jen na divákovi, aby našel ty správné odpovědi. A k tomu tu jsou vyslovené různé hypotézy, teorie a zážitky. O nějakou dramatizaci se vlivem použití poetiky nejedná. Naopak je snaha o umělecké filmové dílo vzdávající hold. A film je to hlavně po technické stránce prostě skvělý.
xxmartinxx
xxmartinxx
22 265 bodů
8
Kdyby to byl hraný film se stejným scénářem, stejnými pozicemi kamery, stejným střihem (až na některé nemožné přechody, které by očividně stejné nebyly), šlo by o fádní zážitek. Ale ten film takový není a ta jedna věc navíc, ta vizuální podoba, tomu dodává dost energie. Rozhodně si šlo s možnostmi animace víc hrát, rozhodně šlo být míň jednotvárný a hravější i koncepčnější (koncept toho filmu vlastně nedává moc smysl a při přemýšlení, proč by příběh mladíka pátrajícího po důvodech smrti Van Gogha měl být natolik odevzdán jeho malířskému stylu, o němž v žádném slova smyslu nepadne ani slovo a s dějem filmu nesouvisí, jsem se nedobral uspokojivé odpovědi - zkrátka neexistuje důvod téhle optiky v tomhle vyprávění) - ale i když to je celkem jednoduchý gimmick, neubránil jsem se mu.


Dodatečné informace

Původní název:
Loving Vincent (více)
  • Polsko S láskou Vincent
  • Polsko Loving Vincent
Premiéra v ČR:
25. 1. 2018
Distributor:
Bohemia Motion Pictures
Země původu:
Polsko, Velká Británie
Rozpočet:
5,5 mil. USD
Tržby:
42,19 mil. USD (celosvětově)
Čeština:
S láskou Vincent je dostupný s českými titulky

Podobné