Legendární režisér, úchvatné živé obrazy a „odporná“ kniha o sexu. 3Kino FilmFest slaví jubileum

Legendární režisér, úchvatné živé obrazy a „odporná“ kniha o sexu. 3Kino FilmFest slaví jubileum
Umění milování | 3Kino
Organizátoři festivalu 3Kino: „Polské filmy zaujmou přímočarostí, přesvědčivostí, skvělými herci a aktuálními tématy.“
Rozhovory27. 10. 2014
Organizátoři festivalu 3Kino: „Polské filmy zaujmou přímočarostí, přesvědčivostí, skvělými herci a aktuálními tématy.“
Přehlídku visegrádského filmu odstartovali Vavřinec Menšl s Milošem Mácou v roce 2014. Motivací tenkrát bylo přiblížit tuzemskému publiku kvalitní, převážně polské filmové tituly a jejich tvůrce, které od prvních ročníků zvali na festival. Budovali tak jednu společnou komunitu složenou z filmových publicistů, vyznavačů visegrádské tvorby a jejich autorů. Následně se přehlídka rozrostla o maďarské, slovenské a tuzemské snímky, přibrala soutěžní sekci a rozšířila se co do počtu projekcí a festivalových dnů.
Jagna: 2. trailer | Bohemia Motion Pictures
Festival letos zahájí v pondělí 6. listopadu v 18:30 ve velkém kinosále Městské knihovny v Praze polský film Jagna nominovaný na Oscara. Titul je dílem Doroty Kobiely Welchman a Hugha Welchmana, autorů ceněného a originálního snímku S láskou Vincent. Jagnu stejně jako předchozí film zpracovali metodou malovaných a rozpohybovaných obrazů. Věnují se v něm životu na polském venkově v 19. století.
„Mám velkou radost, že jubilejní desátý ročník festivalu zahájíme tak výjimečnou uměleckou událostí, jako je film Jagna. Tím potvrzujeme naše motto 3Kino FilmFest – to nejlepší ze středoevropské kinematografie,“ dodává Vavřinec Menšl, ředitel přehlídky. Pražské premiéry se zúčastní režisér snímku Hugh Welchman, hlavní animátor Piotr Dominiak a předobraz jedné z filmových postav, herec Cezary Łukaszewicz.
Jako obživlý obraz. Autoři úchvatného filmu o van Goghovi zadaptovali polské Sedláky
Filmy11. 10. 2023
Jako obživlý obraz. Autoři úchvatného filmu o van Goghovi zadaptovali polské Sedláky
Do soutěže desátého ročníku 3Kino FilmFestu bylo nominováno více než dvacet snímků z Polska, Slovenska, Maďarska a České republiky. Dostane se nejen na aktuální novinky (tuzemští Bratři, maďarská Dvojčata, polský Objekt), ale i na starší tituly. Dojde například na Umění milování, polské drama z roku 2017, které připomíná vydání stejnojmenné knihy o sexu, která v konzervativním Polsku vyšla v 70. letech, tamní církev a socialistická vláda ji označila za odpornou, ale díky masivní četbě změnila milostný a citový život hned několika generací.
Umění milování
Umění milování | 3KinoFest
Legendární polský režisér Krzysztof Zanussi na festivalu uvede svůj nejnovější počin, snímek Liczba doskonala. Věnuje se v něm smyslu života, který dvojice mužů hledá v úspěchu a v lásce. Po projekci fbude následovat diskuse s autorem, který má na svém kontě například ceněná festivalová dramata Spirála, Konstanta nebo avantgardní Iluminace.
3Kino FilmFest 2023 - znělka | 3Kino
zdroje: Kinobox, 3Kino FilmFest