Jako obživlý obraz. Autoři úchvatného filmu o van Goghovi zadaptovali polské Sedláky

Jako obživlý obraz. Autoři úchvatného filmu o van Goghovi zadaptovali polské Sedláky
Jagna | Next Film
Jagna
Jagna
74%
Jagna vychází z polského románu Sedláci, jehož autor W. S. Reymont obdržel Nobelovu cenu za literaturu. Kniha se vrací na polský venkov 19. století a pojednává o krásné mladé Jagně, do níž se zamiluje starý bohatý sedlák Boryna. Ožení se s ní, jenže Jagna se zamiluje do jeho syna Antka. Žena je tak postavená před volbu, zda zůstat zaopatřená u movitého sedláka, nebo jestli zkusí štěstí s mužem svého srdce.
DK a Hugh Welchman vytvořili Jagnu stejnou metodou jako předchozí titul S láskou Vincent. Nejprve točili se skutečnými herci a až poté realizovali výtvarné práce v animační technice rotoskopie (podobně vznikal tuzemský Alois Nebel) čítající na čtyřicet tisíc olejomaleb. Postprodukce snímku trvala dva roky a výsledek můžete „ochutnat“ v upoutávce.
Jagna: 2. trailer | Bohemia Motion Pictures
Oproti S láskou Vincent se tvůrcům podařilo vytvořit dílo, jehož záběrování působí přirozeněji a je k diváckému oku přívětivější než pocta slavného holandskému malíři. V novince Jagna jako by obrazy skutečně obživly a přinesly jedinečný, opojný a vtahující zážitek.
Režisérka DK Welchman v rozhovoru vysvětlila, proč se rozhodli zaměřit na příběh mladé venkovské ženy: „S Jagnou jsem se opravdu ztotožnila. Nejdřív jí závidí a nechápou ji, pak s ní špatně zacházejí a stydí se za ni a nakonec ji ostrakizují. Za to, že je hezká, zasněná, vášnivá a hlavně za to, že zpochybňuje patriarchát, za nímž stojí i církev. Jako by mě volala. A tento film je odpovědí na její volání.“
Jagna
Jagna | Next Film
V Praze se v rámci slavnostního zahájení festivalu 3KinoFest budete moci setkat s režisérem Hughem Welchmanem. S láskou Vincent byl nominovaný na Oscara v kategorii nejlepší animovaný film a celosvětově utržil 42 miliony dolarů, přičemž tvůrce vyšel na 5,5 milionu.
zdroje: Kinobox, Bohemia MP, Media:list, Box Office Mojo, The Numbers