Stanfordský vězeňský experiment

72%
Stanfordský vězeňský experiment

Snímek inspirovaný tzv. stanfordským experimentem. Ten byl proveden roku 1971 na Stanfordské univerzitě a spočíval v simulaci rolí vězňů a jejich dozorců. Experiment musel být kvůli nebývalým krutostem a psychické deprivaci všech zúčastněných po 6 dnech ukončen.




Pete69
Pete69
31 382 bodů
8
O Standfordském experimentu bylo natočeno hodně filmů.. alespoň já už jsem viděl minimálně dva. Tento vypadá nejvíce reálně, i když nevím, jak přesně se to v reálu odehrávalo. Pojetí psychologické, krásně ukázána šikana, na místo fyzického násilí. Na film se mi moc pěkně dívalo a připadalo mi to, jako by byl film natočený opravdu v sedmdesátých letech.
xxmartinxx
xxmartinxx
22 408 bodů
8
Místy velmi intenzivní a rozhodně dost zajímavé. Možná hodnotnější než pochybný experiment sám. A herecky bezchybné. Málokterý film pak tolik podpírá vědomost, že jde o skutečnou událost. I když zřejmě poněkud selektivně učesané.
kunafix
kunafix
20 052 bodů
6
Tak konečně povedené zpracování tohoto kontroverzního experimentu. Myslel jsem, že se to začne vyhrocovat až po několika dnech, ale dozorci na to šli zvostra hned od začátku. Je to oblečené do pěkného retro hávu a kdejakej psycholog určitě musí jásat, když to vidí. Já ale zas tak nejásal, protože někdy mi nešlo do hlavy, proč se vězňové nezachovali tak nebo onak a proč si toho nechali tolik líbit. Došel jsem k závěru, že nechtěli něco pokazit, aby se třeba nestalo, že nedostanou zaplaceno. Ale co já vím, když jsem jen divák a né subjekt. Film se nestaví na žádnou stranu a jen nám předkládá události, jak se opravdu staly (asi) a to se mi líbí. Názor si na to každý musí udělat sám. Jinak až na tu paruku a nalepovací vousy Dr. Zimbarda (Billy Crudup) si nemám na co stěžovat - docela mě to pohltilo a určitě to stojí za pozornost.

Dodatečné informace

Původní název:
The Stanford Prison Experiment (více)
  • USA Stanfordský vězeňský experiment
  • USA The Stanford Prison Experiment
  • USA Effetto Lucifero
  • USA Experimento en la prisión de Stanford
  • USA Stanfordský väzenský experiment
  • USA The Prison Experiment : L'Expérience de Stanford
Premiéra v ČR:
17. 7. 2015
Země původu:
USA
Tržby:
0,64 mil. USD (celosvětově)
Čeština:
Stanfordský vězeňský experiment je dostupný s českými titulky
Ocenění:
Žádná ocenění

Podobné


Powered byJustWatch