Recenze filmu Hobit: Bitva pěti armád

75%

Komentáře a recenze 139

Dle počtu bodů
Edward
Edward
2 487 bodů
7
7/10
MajklCZsk
MajklCZsk
2 482 bodů
4
Peter Jackson natočil trilogii Pána prstenů, King Konga a posléze z nějakého nepochopitelného důvodu trilogii Hobita. To by nebyl problém, kdyby z o dost pohádkovějšího příběhu nedělal opět toho Pána prstenů. A to vše nám nyní vyvrcholuje ve třetím díle, což by se mohlo rovnou jmenovat Vysavač III: Vysajeme vám peníze. Všechno je tak umělé, až je mi z toho na nic. Jsem fanoušek knižní předlohy, a tak jsem u třetího pokračování brečel. Krom toho u scény, kdy Legolas skáče z kamene na kámen, KDYŽ PADAJÍ, tak jsem odešel na chvíli ze sálu a vodou jsem si pročistil oči a říkal si, jestli jsem vážně viděl to, co jsem viděl. Každopádně jsem to úplně nezavrhl na odpad, jelikož to vypadalo aspoň trochu dobře v některých sceneriích.
stantheman
stantheman
2 399 bodů
4
Nic proti fantasy filmům...ale v závěru této trilogie se nestalo už vůbec nic. Bo celkem vyšumělém druhém dílu , ve třetím kolaps jakéhokoliv nápadu a myšlenky.
Larrysbride
Larrysbride
2 072 bodů
4
Tak toto je skutečně bída nad bídu... Dvouhodinová bitka okořeněná pěti minutami jak vystřiženými z Epizody III? Nechám si ujít, děkuji pěkně. V tomhle díle je prostě špatně vše od nevýrazné hudby po TUPÝ scénář. Thorin je chvíli normální, pak mu najednou přeskočí, aby se mu posléze opět během pár vteřin vyjasnilo? Thranduil tvrdí, že Taurielina láska je jen klam, aby po pár minutách tvrdil pravý opak. Bilbo zve srdečně všechny k sobě do Dna pytle, aby o pár záběrů dále nechtěl živou duši vidět? Tupost a naprosto zbytečná zdlouhavost tohoto scénáře jako by neznala mezí. A nejhorší je, že by celá trilogie působilo naprosto bez chybičky, kdyby se jen Šmakova dračí poušť a právě Bitva pěti armád spojila v jeden jediný snímek... 40% za krásnou vizuální stránku a trio Pace/Bloom/Evans.
farb
farb
2 064 bodů
8
Tak... U mě dobrý. Pokračuje se ve stejně svižném tempu a temnější atmosféře jako minule, což je jedině ku prospěchu. Vizuál už mi konečně zachutnal, emocionální spojení se mi též zdařilo, postavy pořád táhnou ( a v rámci trilogie je jejich vývoj uspokojivě doťuknut), navíc se (narozdíl od předešlích dvou štací) zadařilo k ději naroubovat i zajímavá, podnětná a nosná témata, takže jsem z kina odcházel spokojen. Nadmíru spokojen. Neochvějně pevných 80%. A nebýt nudy jménem Neočekávaná cesta, neměla by sága o Středozemi slabého místa.
Siddharta
Siddharta
1 768 bodů
4.5
Těšil jsem se, těšil jsem se, ale Pavéza, Jackson, producenti mi vzali náladu. Zapomenu-li na hezké obrázky z filmu, vymyšlená prostředí a draka Šmaka, nic moc už nezbývá. Myslím, že kdyby žil Tolkien, dal by si podmínku, aby jedna kniha byla v jednom filmu. Je to neúnosné. Změny nálad Pavézy jsou natočené jak od “pětiletého” dítěte, opakovaní slovem toho, co vidím, je únavné, chvilkami to vypadá jak ruský film, kdy geroj neohroženě pobije stovky protivníků bez škrábance, pohádkový humor nesedí do ztvárnění filmu ( Hobit se zásadně svou poetikou liší už jako kniha od Pána prstenů). Pohádkový Alfrid připomíná figurky z Mrazíka, všichni přehrávají, je to polopatické. Kamínkem nebo holou hlavou zabiješ skřeta, souboje jsou nevyrovnané a radostná nálada, že Pavéza jde s pár muži proti tisícovkám je více než legrační. Nízká procenta i kvůli tomu, že kniha je vynikají - 100% !
  • kamera
  • výprava, kostýmy, prostředí, triky
  • Luke Evans a drak Šmak
  • že někdo dokáže ze dvou tří stránek textu natočit 144 minut materiálu:)
  • vše ostatní
Sidarius
Sidarius
1 618 bodů
8
Po dost dlouhé době jsem opět zavítal do IMAXu na 3D film, a to kvůli nadšení ze shlédnutí rozšířených verzí předchozích dílů. Klasické verze se mi totiž moc nelíbily, protože obsahovaly přesně to, co mi na Jacksonově režii vadí (přepálené akční scény a nesmyslné nelogičnosti) a neobsahovaly příliš toho, co by podle mne mělo mít dobré fantasy (propracované postavy a jejich motivy, příběh a poetiku). Rozšířené verze jsou podle mne tedy výrazně lepší a navíc filmy rozšiřují hlavně o věci z Hobita a Nedokončených příběhů, takže pro nás, kteří jsme vyrostli na Hobitovi, Pánu prstenů a Silmarillionu, je to dost zásadní doplnění. Shlédnutí nerozšířené trojky mě utvrdilo v tom, že to nebyl jenom můj dojem, nebo zlepšení mého pohledu na předchozí díly kvůli druhé projekci, ale že ty kino verze opravdu postrádají základní věci. Zkrátka film je opět velice dobře zpracován po výpravné a technologické stránce, herci hrají velice dobře (hlavně herecké ztvárnění Thranduila, Bilba, Thorina, Barda, Gandalfa a Galadriel) a potěší i odkazy na Pána prstenů (byť představa desetiletého uznávaného Chodce a elfa, který ho 60 let hledá, je trochu zcestná), ale scény s Legolasem bych nejraději kompletně vymazal (přidává tři nové kousky, kde každý z nich ignoruje minimálně jeden obor lidského poznání, včetně fyziky) a celkově zde opět akční orgie jdou na úkor postav a nově navíc i na úkor dovyprávění děje! Většina trpaslíků zde má minimální prostor, který je dáván osobním soubojům, Legolasovi a Alfridovi a většina věcí, na které je kladen velký důraz (Arcikam, náhrdelník z měsíčního svitu, rozdělení podkladu, osud Alfrida, Barda a vlastně i Tauriel), zde nejsou vůbec dořešeny. Nechápu také, že Jackson nevyužil potenciál v podobě Medděda v bitvě. Počítám (doufám), že to všechno bude v rozšířené verzi, ale uvidíme. Do té doby nemohu dát více, než 3 hvězdy, protože ten film nemá pořádně uzavřené linie a opět popouští uzdu v akčních scénách (kdy Legolas musí v každém dalším filmu překonávat sám sebe, aby náhodou milovníky nesmyslných scén nezklamal – já se tomu nemůžu už ale ani smát). Nejlepší část je určitě *SPOILER souboj Bílé rady s Prstenovými přízraky a Nekromantem*, ale ta to samotná nezachrání...
janin
janin
1 582 bodů
7
Tento poslední díl pro mne byl zklamáním. Jak mně navnadili při 2. díle, tak toto byl úplný propadák. Celý film se tak dlouho dáhl, už jsem se nemohla dočkat konce. Co bylo setriálu plusem je skvělé vizu efekty a kostými, to ovšem jako vždy.
  • vizuální efekty
lukas
lukas
1 523 bodů
5.5
Uf, uf, uf. Otvírák s drakem Šmakem super. Jen pro ty, co neviděli předchozí díl, nebo si jej dali před rokem, trošku matoucí. Jak se octnul Gandalf v kleci?! A podobně. Pominu všechny ty vystřelovaný meče, který bez omylu minou cíl, zabíjející kaménky... Nejvíc mi v tom nastavovaném filmu vadil střih, dramaturgie, která je chvilku akčňákem (místy Indiana Jones...), pak chce hrát na city, chce být i vtipná, pak chce říct to, o co Tolkienovi šlo... Myslím si, že to nevyšlo. Bohužel. Jestli na film půjdete, rozhodně se vyhněte českému dabingu.
  • Výprava
  • Občas povedený vtípek
  • Dramaturgie
  • Nepříliš povedený závěr trilogie, ke kterému by se Tolkien nehlásil
FAT_YODA
FAT_YODA
1 510 bodů
8
Po krátké úvaze jsem se rozhodl smazat svou odstavcovou esej a jen velmi stručně shrnout můj názor na Hobita. Hele je to podle mě v poho popcorn, který Jacksonovi zkazili kravaťáci, a který je občas překombinovaný, občas natažený, občas nehodný k předloze a občas má někdo moc nablýskané brnění, ale obecně je celkem fajn a myslím, že lidé na tuto trilogii koukají moc artově a i poslední díl a poslední bitva mají svá světlá místa. Celkově mě strašně mrzí, jak je to zkažený, ale zároveň si to furt zvládnu užít.