Černý jestřáb sestřelen

83%
Černý jestřáb sestřelen

Část elitní jednotky armády USA je v roce 1993 poslána do somálského Mogadishu, aby se stala součástí mírové operace Spojených národů. Úkolem mise je unést několik vysokých důstojníků somálského diktátora. Jde o součást strategického plánu na potlačení občanské války, která zuří po celé zemi. Ovšem zdánlivě bezpečně naplánovaná mise se obrátí nesprávným směrem. Rangers i veteráni musí bok po boku bojovat proti zdrcující přesile a prchat za nepřátelskými liniemi dokud se záchrannému konvoji nepodaří vyrazit k jejich záchraně. V těžkém boji umírají přátelé, formují se vztahy, chlapci se stávají muži a vojáci se učí jak vypadá skutečná tvář války a hrdinství.



Scénář:

Brenan88
Brenan88
47 089 bodů
9.5
Ten kdo někdy prohlásil,že je Ridley Scott průměrný režisér,tak by se měl zamyslet. Vždyť dokázal natočit tolik geniálních snímku v tolika různých žánrech. Černý jestřáb sestřelen je jeho přínosem mezi válečné filmy a je to přínos opravdu hodnotný. Ridleymu se zde podařilo zachytit pořádnou válečnou vřavu plné krve a ztráty na životech. Akce je zachycena věrohodně a lehce vás vtáhne do děje. Strhující zážitek!
Pete69
Pete69
29 851 bodů
7
Na akční filmy moc nejsem a když už, tak mám raději ty z druhé světové války. Moderní válečné filmy už mě tolik neberou. Musím uznat, že tento film je ale natočen velmi dobře a podíval jsem se na něj s chutí. To že je příběh založen na skutečné událost je vždy plus.
martin-mickey-stusak
martin-mickey-stusak
28 434 bodů
10
Neplánovaný masakr kdesi v Somálsku. Operace, která měla být rutinou se zvrhla v peklo monstrózních rozměrů. Příběh na základě skutečné události už nemohl být zpracován lépe. Ridley Scott dal do natáčení naprosto všechno a vytvořil dílo, které se nezadá s přímým přenosem. Tento snímek naprosto překonává vše, co bylo do této doby k vidění. Syrový realismus představuje současný válečný stav, fanatismus a všechny šílenosti s tím spojené. Snímek lze brát jako pocta všem vojákům ocitnuvší se ve válečném konfliktu. Přidané scény v prodloužené verzi vyplňují prázdná místa a mnohé vysvětlují. Neznamená to však, že by původní kinoverze byla nějak slabší.

Dodatečné informace

Původní název:
Black Hawk Down (více)
  • USA Černý jestřáb sestřelen
  • USA Black Hawk Down
  • USA Čierny jastrab zostrelený
Premiéra v ČR:
21. 2. 2002
Země původu:
USA
Rozpočet:
92 mil. USD
Tržby:
172,99 mil. USD (celosvětově)
Čeština:
Černý jestřáb sestřelen je dostupný s českými titulky a českým dabingem

Podobné


Powered byJustWatch