Smrtihlav

74%
Smrtihlav

Je tu město. Fantaskně bizarní, věčně zahalené do tmy. Jsou tu lidé. Šediví a lhostejní, kteří se každou noc přesně o půlnoci ponoří do hlubokého spánku, aby se probudili se zcela novými vzpomínkami. Jsou tu Oni. Starobylá umírající rasa, která ovládá město a v bizarním experimentu noc co noc mění realitu i vzpomínky všech lidí. No a pak je tu John Murdoch. On jediný neusíná a vidí, jak přímo před jeho očima mizí domy i ulice, aby se místo nich objevily jiné. Nepamatuje si na nic z minulosti a navíc zjistí, že jej hledá policie kvůli několika brutálním a bizarním vraždám. Prchá ulicemi, kterými se pohybují mrtvolně bledé postavy v dlouhých černých kabátech, připomínající armádu zombie, a pomalu si začíná uvědomovat, že je obdařen schopností měnit realitu a podobně jako vládci města. Uvědomuje si, že vše co si pamatuje jsou jen uměle vytvořené implantáty a chce vědět proč. Na své pouti se setkává nejen s dívkou, která tvrdí, že je jeho manželkou, ale také detektivem Bumsteadem, který sice plní své povinnosti, ale začíná pochybovat o realitě světa ve kterém žije, a také doktorem Schreberem, který toho ví mnohem víc než všichni ostatní lidé dohromady. Společně s nimi se krůček po krůčku přibližuje pravdě a rozhodujícímu střetnutí s rasou ovládající město.




Pete69
Pete69
29 898 bodů
7
Pěkné sci-fi se zajímavým scénářem a depresivním nočním lookem. Zmar a bezradnost lidí, kteří jsou ovládaní nadřazenou mimozemskou civilizací přenesen dokonale a s troškou nadsázky je to podobné Matrixu. Na 25 let starý film jsou efekty dobře zvládnuté a film ve mě zanechal dojem.
martin-mickey-stusak
martin-mickey-stusak
28 434 bodů
9
Dá se říci, že se jedná o originální a velmi zajímavý snímek začínající jako noir pozvolna se vyvíjející ve scifi. Takže z toho nakonec vznikne něco jako noir-scifi drama. Příběh začíná trochu matoucí postavou Johna Murdocha, který ztratil paměť. Sice se nedozvíme jak a proč, ale to je vedlejší. Děj tak vede k nečekané cestě vedoucí k různým odhalením daných skutečností. Vize je stylová a hodně temná. Pro jedinečný zážitek je potřeba vše řádně uchopit k pochopení věci, zvláště co se týče jednání obyčejných lidí v nadpřirozených situacích. Jestli se jedná o jeden z nejlepších snímků svého žánru je na diskuzi. Mnoho na diváka zapůsobí, ale určitá složitost vede k nepochopení. Snímek je však natočen dobře. Obsahuje surrealistické prostředí a kostýmy. I ta technologie je impozantní a takřka gotická. Není co víc dodat. Své místo ve vyšším postavení si to jistojistě zaslouží.
xxmartinxx
xxmartinxx
22 285 bodů
10
Pěkné, bizarní, zajímavé. Originální sci-fi, které si zaslouží srovnávat s Matrixem, což samo o sobě něco znamená.

Dodatečné informace

Původní název:
Dark City (více)
  • Austrálie Smrtihlav
  • Austrálie Dark City
  • Austrálie Cidade das Sombras
  • Austrálie Cidade Misteriosa
  • Austrálie Cité obscure
  • Austrálie Dark city - Varjojen kaupunki
  • Austrálie Dark Empire
  • Austrálie Dark World
  • Austrálie Gizemli sehir
  • Austrálie Pimeduse linn
  • Austrálie Skoteini poli
Premiéra v ČR:
10. 5. 2017
Země původu:
Austrálie, USA
Rozpočet:
27 mil. USD
Tržby:
27,2 mil. USD (celosvětově)
Čeština:
Smrtihlav je dostupný s českými titulky a českým dabingem
Ocenění:
Žádná ocenění

Podobné


Powered byJustWatch