Blu-ray: Trilogie Šílený Max s mladým Melem Gibsonem na cestě pomsty (recenze)

Blu-ray: Trilogie Šílený Max s mladým Melem Gibsonem na cestě pomsty (recenze)
Šílený Max 2 - Bojovník silnic | Warner Bros.
blu-ray-trilogie-sileny-max-s-mladym-melem-gibsonem-na-ceste-pomsty-recenze-2
Trilogii Šílený Max je třeba vnímat jako hru o třech taktech. První díl o mladém policistovi, který přijde o iluze, neměl nijak zvlášť postapokalyptickou atmosféru (vlastně si ani nejsem jistý, jestli to tak tehdy tvůrci zamýšleli) a zaměřoval se hlavně na ukázku australské kaskadérské školy. A ta byla nad očekávání dobrá! Za pár babek vznikl zatraceně chutný žánrový kousek, jenž tvůrcům vydělal dostatečný balík, aby se mohli pustit do pokračování. Dvojka měla výrazně štědřejší rozpočet a tvůrci se utrhli ze řetězu. Výsledkem jejich snažení byl jeden z nejlepších "Fallout snímků" vůbec, který ani po 22 letech nepůsobí zastarale. Trojka šla v úchylnostech ještě dál a... no, nekažme si večer, zkrátka se úplně nepovedla. To nic nemění na faktu, že celá trilogie má ve filmovém světě své místo a fanoušek akčního žánru by ji měl mít ve sbírce.
Blu-ray vydání je tudíž něco, čemu je třeba věnovat pozornost. A naštěstí ne zbytečnou. Vyjma stylového obalu má totiž co nabídnout i uvnitř.
Šílený Max
Začnu samotným obalem. Nic lepšího, než kanystr od benzínu, si asi Šílený Max ani nemohl přát. Není to sice původní (před lety ho již využili Gauneři), ale k téhle látce se rozhodně hodí a na poličce se vám bude skvěle vyjímat.
blu-ray-trilogie-sileny-max-s-mladym-melem-gibsonem-na-ceste-pomsty-recenze-1
A vnitřnosti? Nad očekávání dobré. V prvé řadě je třeba vypíchnout samotnou kvalitu filmů. Obraz je výborně vyčištění (včetně jedničky, která vznikala za spartánských podmínek) a zvuk nijak nezaostává. Potěšilo mě i to, že jednička obsahuje původní australskou stopu (snímek byl později pro americký trh anglicky předabován - australština je přeci jen jiné kafe). Bonusy jsou skromnější, ale s tím se dalo počítat. Jednička má jen trailer. Dvojka trailer, audiokomentář a úvod kritika Leonarda Maltina, který vám vysvětlí, jak to se Šíleným Maxem bylo u amerického publika a proč se dvojka uváděla ve Státech jako samostatný film a ne pokračování zahraničního hitu. Trojka má znovu jen trailer. Tedy žádné hody, ale jak jsem již řekl - s tím se dalo počítat.
Šílený Max je klasika, ať už je kvalita jednotlivých dílů jakkoli kolísavá. Pokud máte pro tuhle trilogii slabost, neváhejte a kupujte. Stojí to za investici.
Hodnocení disku: 85%
Obraz: 1080p 2,39:1 (celá trilogie) , Zvuk: DTS-HD Master 2.0 anglicky (1. díl), DTS-HD Master 5.1 anglicky (2. a 3. díl), DD 1.0 česky (celá trilogie), Běžná cena s DPH: 1079 Kč
Blu-ray film Šílený Max 1-3 Trilogie koupíte s internetovou slevou na e-shopu www.filmarena.cz. Za zapůjčení disku k recenzi obchodu děkujeme.