Nové české filmy 2013, 2014, 2015...

Nové české filmy 2013, 2014, 2015...
Revival
r. Alice Nellis
s. Alice Nellis
k. Matěj Cibulka
h. Boleslav Polívka, Miroslav Krobot, Karel Heřmánek, Zuzana Bydžovská
Komedie Revival vypráví příběh čtyř muzikantů, jejichž rocková skupina SMOKE se za nejasných okolností rozpadla v roce 1972, a kteří se – každý z jiných důvodů – rozhodli pokusit o její velkolepý comeback. Důvody jsou nejrůznější - peníze, touha po ztracené slávě, touha pomoci kamarádovi, ale také strach z nemohoucnosti, nemoci a smrti. Ale ať už jsou původní pohnutky jakékoliv, tito stárnoucí muži znovu začínají hrát a spolu s tím, jak si znovu začínají užívat hudby, kamarádství a života na pódiu (a za ním), mění se i jejich plány a ambice. A nakonec se změní i oni sami. A také se konečně podaří rozluštit jedno velké tajemství – proč se vlastně skupina v roce 1972 rozpadla.
p. 11.7.2013
Jan Hřebejk, Aňa Geislerová
| če
r. Jan Hřebejk
s. Petr Jarchovský
k. Martin Štrba
h. Anna Geislerová, Juraj Nvota, Kristýna Nováková, Daniela Choděrová
Líbánky se odehrávají v čase tří dnů svatební oslavy. Nevěsta a ženich – Tereza a Radim tvoří půvabný pár, navzdory tomu, že oba již prošli manželskou zkušeností a odnesli si z ní své šrámy. Tereza zklamané srdce, Radim dospívajícího syna. Jsou však odhodláni zkusit to znovu, jsou přesvědčeni, že tentokrát to vyjde. A zdá se, že svatební oslavy, které probíhají v prosluněném dni v rodinném kruhu v sídle nevěstiných rodičů obklopeném romantickou krajinou, budou skutečně nejkrásnějším začátkem společného života. Ovšem… kdyby se na svatební hostině náhle neobjevil nezvaný host. Jan Benda si brzy získává náklonnost přítomných. Maminky i tetičky mu podstrojují, muži mu bodře nalévají. Kdo to však vůbec je? A odkud se vzal? Je to jen neškodný vetřelec, který se obvykle vmísí do davu s cílem zadarmo se najíst? Nebo se vynořil z minulosti někoho ze svatebčanů? A koho? S Janem Bendou u svatebního stolu dostává romantika trhliny. Toho chlápka je třeba dostat co nejrychleji pryč. Některá tajemství by prostě neměla být prozrazena!
p. 22.8.2013
a2536938
r. Jitka Rudolfová
h. Jana Plodková, Martin Myšička, Jaroslav Plesl, Jan Budař
Hlavním tématem filmu je posedlost. Posedlost láskou, posedlost uměním, posedlost originalitou, posedlost úspěchem, posedlost iluzí vztahu. Každá posedlost nás dříve či později dovede k zániku, pokud nad ní ztratíme racionální nadhled, pokud se jí necháme uvláčet. Jenomže jedině při tom „vláčení“ - i přes všechny odřeniny a šrámy, můžeme na několik málo okamžiků dojít k nalezení jedinečné ROZKOŠE. Je to jako droga. To, co se zpočátku jeví jako slabé a nicotné, je schopno se rozmnožit a přerůst v zásadní problém, který však může být z pohledu těch, kteří nic podobného neprožili, zcela nepochopitelný a banální. Příliš mnoho zajíců – myslivcova smrt.
p. 12.9.2013
Zdeněk Tyc, Jiří Schmitzer
Z natáčení dramatu Jako nikdy, které získalo v roce 2014 dvě sošky Českého lva a dvě Ceny české filmové kritiky | Kinobox
r. Zdeněk Tyc
s. Markéta Bidlasová
h. Jiří Schmitzer, Petra Špalková, Taťjána Medvecká, Marek Němec
Konec léta ve filmu „JAKO NIKDY“ znamená zároveň konec života. Vladimír Holas umírá. Kdo je Vladimír Holas? Malíř, sochař a pedagog okresního významu. Namaloval spoustu krásných obrazů – ale ne tak skvělých, jak si přál. Nebyl ve straně, nebyl ve Svazu výtvarných umělců, nezaprodal se minulému režimu. Dům v krásné krajině je jeho poslední útočiště, smrt je nevyhnutelná a on nechce umřít v odcizené nemocnici. Chce se skácet se ve stoje, tak jak žil.
p. 19.9.2013
Tereza Ramba
r. Roman Kašparovský
s. Roman Kašparovský

k. Vladimír Smutný
h. Tereza Voříšková, Kryštof Hádek, Ondřej Vetchý, Jiří Mádl
Všiváci jsou příběhem rodiny Rohanů. Mikuláš, špičkový neurochirurg, se utápí v bludném kruhu milostných dobrodružství, avantýr a alkoholu. Jeho horkokrevný bratr Richard, veterán z české mise v Afghánistánu, prohrává svůj boj s dluhy a z nich plynoucí složitou situací své rodiny. Spory bratrů Rohanů se točí kolem událostí z dětství, které je bolestně rozdělily a stále je ovlivňují v jejich současném životě. S osudy bratrů Rohanů se pak prolínají příběhy dalších postav příběhu – mezi nimi i Oldy, Richardova spolubojovníka z Afghánistánu.
Všiváci
p. 10.10.2013
Bella Mia
r. Martin Duba
s. Marek Epstein
k. Martin Duba
h. Petr Forman, Alžběta Stanková, Anna Fialová
Stádo krav z menšího statku je kvůli podezření na BSE, tedy nemoc šílených krav, odsouzeno k utracení. Zvířata nakládaná do vozů ale vycítí blížící se hrozbu, vzbouří se a pokusí o útěk. Lidé na ně začnou pořádat hon, ale stádo pod vedením krávy Bely se ukáže být v mnoha ohledech inteligentní a prozíravé. Řadu nástrah prokouknou, zneškodní, nebo jim prostě uniknou. Vzájemným soubojem o to, kdo s koho, se na obou stranách vyčerpávají síly, přičemž agresivita stoupá stále víc...
p. 10.10.2013
Petr Nikolaev
r. Petr Nikolaev
s. Petr Nikolaev
h. Marko Igonda, Filip Kaňkovský, Ondřej Vetchý, Lukáš Vaculík
Příběh kmotra bude nejen o Františku Mrázkovi, kterého mělo mnoho lidí za milého a veselého člověka (tak ho popsal Karel Gott), ale i o naší společnosti posledních dvaceti let. Scénář popisuje jeho vzestup a konec, posun od kšeftaře s hodinkami po šedou eminenci české politiky operující a tahající za nitky v těch nejvyšších patrech společnosti. Na druhou stranu miloval svojí rodinu, fotbal a působil na mnohé jako milý kluk ze sousedství. I to byl František Mrázek.
p. 17.10.2013

KAMEŇÁK 4

h. Václav Vydra, Dana Morávková, Jan Skopeček, Václav Glazar
Čtvrtý díl populární komediální série založené na lidových vtipech.
p. 17.10.2013
Klauni

KLAUNI

r. Viktor Tauš
s. Petr Jarchovský
k. Milan Chadima

h. Julie Ferrier, Oldřich Kaiser, Jiří Lábus, Eva Jeníčková
Na počátku kariéry vytvořili OSKAR, MAX a VIKTOR klaunskou skupinu Busters. Jejich klauniády představovaly ostrůvky svobody uprostřed nehybné bažiny rezignace v komunistickém režimu bývalého Československa. Pak se však mezi třemi klauny cosi vážného odehrálo. Jak se ukáže, národem milovaní klauni se mezi sebou nedokážou vystát. Nyní se Oskar vrací po třiceti letech z emigrace, aby v Praze uzavřel svoji uměleckou kariéru. Setkání s bývalými přáteli vede k nevyhnutelné vzájemné konfrontaci. Osud jim tak nabízí ještě jednu šanci, jak to naposledy pořádně roztočit. I po třiceti letech otázka zůstává stále stejná: Kdo se bude smát naposled?
p. 24.10.2013
Josef Abrhám, Dolores Heredia
r. Lenka Kny
s. Lenka Kny
h. Josef Abrhám Libuše Šafránková Igor Chmela
Šarmantní šedesátník José se vrací po třiceti letech do Prahy z emigrace a s sebou přiváží mexickou manželku i krásnou, dospělou dceru. Přestože byl přesvědčen, že rodné město již nikdy neuvidí, nakonec podlehl naléhání dvou žen svého života. Jeho dcera Penélope se totiž marně snaží otěhotnět a věřící manželka Dolores je přesvědčena, že poslední nadějí je zázrak, který by v předvánočním čase mohlo splnit slavné Pražské jezulátko. A tak José souhlasí s návratem, který je pro něj radostný i bolestný – vrací se do míst, která znával i ke vzpomínkám, které najednou ožívají. Brzy se ukazuje, že v Praze je kromě legendárního Pražského jezulátka i řada dalších bytostí, které jsou schopné konat zázraky. A nejen, co se týká vytouženého početí.
p. 31.10.2013
Husiti
r. Pavel Koutský
s. Martin Čáp, Martin Jaroš, Pavel Koutský
k. Milan Rychecký
Dvojice fiktivních hrdinů – Záboj a Mlhoš prochází obdobím husitských nepokojů a ovlivňují nejdůležitější události doby. Ovšem v protikladu k tomu, jak byla tato historie interpretována. Záboj s Mlhošem se dokáží náhodně a většinou i proti své vůli připlést k těm nejdůležitějším historickým událostem. Ovšem nejsou jen svědkové doby a událostí či jejími glosátory. Stávají se účastníky dění, které aktivně ovlivňují.
p. 7.11.2013

NĚŽNÉ VLNY

r. Jiří Vejdělek
h. Jan Budař, Václav Kopta, Vica Kerekés, Tatiana Pauhofová
Sympatický Vojta je nesmělý a jeho rodina praštěná. Cholerický tatínek, který kdysi nepřeplaval kanál La Manche, z něj chce mít závodního plavce a milující maminka, bývalá hvězda dětské lední revue, vidí v synovi talentovaného pianistu. Jenže Vojta má docela jiné priority - především rusovlasou spolužačku Elu, okouzlující akvabelu, která už v listopadu odjede do vysněné Paříže. Jestli Vojta rychle nepodnikne něco opravdu zásadního, zmizí mu Ela navždy za železnou oponou. Píše se totiž rok 1989.
p. 9.1.2014
Tomáš Vorel Jr.
Vejška | VOREL FILM

VEJŠKA

r. Tomáš Vorel
s. Tomáš Vorel Zdeněk Řanda
h. Tomáš Vorel Jr., Jiří Mádl, Jan Kraus, Ivana Chýlková
Volné pokračování divácky nejúspěšnějšího filmu Tomáše Vorla Gympl. Hlavní hrdinové, Petr Kocourek a Michal Kolman, se tentokrát potýkají s nástrahami vysokoškolského studia.
p. 23.1.2014
Krásno
r. Ondřej Sokol
s. Ondřej Sokol Petr Vydra Martin Finger
k. Tomáš Sysel

h. Ondřej Sokol Ivana Chýlková Martin Finger Jaroslav Plesl
Michal a Adam, kamarádi z dětství, se po dvaceti letech vracejí do svého rodného města. Michalova máma je mrtvá několik let, Michalův otec zemře v den jejich příjezdu. Jediné, co zůstává, je pocit, že se stalo něco špatného, smutek a vztek, nemožnost dozvědět se pravdu. Otcova nová žena svým chováním matná podezření jen potvrzuje. A nebo je to tak, že oba chtějí vidět, že je potvrzuje. Rozhodně mezi nimi vznikne náhlý nápad přijít celé věci na kloub. Dál už se jen roztáčí spirála nezastavitelné katastrofy. Vše je jinak, než bývá ve filmu. Život není nikdy černobílý. A černobílé věci se neřeší snadno... Přes všechno výše napsané by film měl mít nádech jakési černé komedie. Někdy víc černé, než komedie, ale situace by měly být absurdní svou skutečností. Kde a jak například najít na malém městě nájemného vraha...?
p. 30.1.2014
Robert Sedláček, Arnošt Goldflam, Bolek Polívka
| Petr Machan

DĚDICTVÍ II

r. Robert Sedláček
s. Boleslav Polívka
h. Boleslav Polívka, Anna Polívková, Miroslav Donutil, Ivana Chýlková
Bohumilovi přibyly děti, majetek, ale také starosti a kilogramy. Postavil si ohromné sídlo ve farmářském stylu obklopeném zoologickou zahradou. Má rád svou dceru a visí na šestiletém vnukovi, jehož učí jízdě na koni. Chová koně a považuje se za odborníka. Už sedm let nepije a celkem si zvykl na peníze. Život se mu však změní, když se vrátí k alkoholu.
p. 6.2.2014

BABOVŘESKY 2

r. Zdeněk Troška
s. Zdeněk Troška, Marek Kališ, Ľuboš Draganovský
k. Ervín Sanders

h. Veronika Žilková, Jana Synková, Lucie Vondráčková
Pokračování úspěšné komedie z malé vesnice.
p. 20.2.2014

POHÁDKÁŘ

r. Vladimír Michálek
Český film inspirovaný bestsellerem Báry Nesvadbové „Pohádkář“.
p. 20.2.2014

DÍRA U HANUŠOVIC

r. Miroslav Krobot
s. Miroslav Krobot, Lubomír Šmékal
k. Jan Baset Střítežský
V malé vesnici kdesi v Jeseníkách se odehrává příběh hospodské Maruny, která se pokouší najít partnera mezi místními muži. Její úsilí se proplétá s osudy Maruniny sestry, její matky a osazenstva hospody, v níž hlavní hrdinka pracuje a samozřejmě s osudy jejích nápadníků. Další příběhovou linkou je příběh dvojice lesních dělníků Laďi a Balina a jejich společné partnerky „Laďovy staré", který neskončí příliš šťastně. Děj se odehrává v současnosti, v autentickém vesnickém prostředí, které se nezadržitelně vylidňuje a pro naše hrdiny se tím vše komplikuje. Maruna skutečného životního partnera nenajde, ale na konci filmu se stane matkou, což může být vnímáno jako šťastný konec.
p. 13.3.2014
Aneta Langerová
8 hlav šílenství
r. Marta Nováková
s. Marta Nováková
h. Aneta Langerová
Sovětské Rusko, 1935. Mladičká básnířka Anna Barková má před sebou hvězdnou kariéru. Právě jí vychází první sbírka a odborníci o ní mluví jako o novém Puškinovi. O pár let později se ale Anna tísní v nákladním vagónu, který směřuje do neobydlených stepí Kazachstánu. Směřuje do svého prvního a zdaleka ne posledního lágru. Anna Barková (1901–1976) strávila v sovětských gulazích 22 let svého života. Přežila díky svým básním, díky naději a vášnivé lásce k jiné ženě. Kromě síly jednoho osudu přináší tento film také dechberoucí zasněžené pláně polárního kruhu, hravé animované vsuvky, pseudodokumentární záběry a díky nevšednímu způsobu narace i řadu překvapení. „Osm hlav šílenství to je průřez nešťastným 20. stoletím v nešťastné zemi, nazíraný citlivým a vnímavým zrakem básníka,“ míní režisérka Marta Nováková.
p. 22.5.2014

TŘI BRATŘI

r. Jan Svěrák
s. Zdeněk Svěrák
Snímek Tři bratři bude volně vycházet z pásma dětských minioper, které má v současné době v repertoáru Národní divadlo. Jejich autorem je populární dvojice Jaroslav Uhlíř a Zdeněk Svěrák, kteří napsali čtyři miniopery: Budulínek, Karkulka, O dvanácti měsíčkách a Šípková Růženka.
p. 22.5.2014
Prosím pomozte
r. Miloš Pilař
s. Miloš Pilař
Děj filmu se odehrává převážně na západní československé hranici v letech 1981–1982. Stěžejní osou příběhu jsou dva lidské osudy – českého mladíka a východoněmeckého chlapce. Mladý muž je povolán do základní vojenské služby u Pohraniční stráže. Jeho romantický sen o snadném útěku do zahraničí se však pomalu rozplývá, když si uvědomí, jaké následky by mohl jeho čin mít. Naproti tomu německý sirotek již nemá „co ztratit“, a tak prchá z dětského domova a dále přes Československo, aby na západě vyhledal náruč své tety. Osudy obou hlavních hrdinů se protnou a navždy tak změní jejich životy. Současně sledujeme i dobrodružství dalších „narušitelů hranic“, kteří realizují své útěky za lepším životem. Všechny příběhy obyčejných lidí, na které již historie zapomněla, vycházejí ze skutečných událostí. Cílem filmového projektu není soudit nebo očerňovat vojáky sloužící v hraničním pásmu, ale vytvořit co možná nejpravdivější výpověď vykreslující realitu tehdejších let.
p. 2014 ?

AKVABELY

r. Vladimír Morávek
s. Vladimír Morávek
k. Diviš Marek
hr. Filip Richtermoc, Jan Budař, Tatiana Vilhelmová, Pavla Tomicová
Skupinka mužů se po večerech schází v plaveckém bazénu a s nevídanou umanutostí a odhodláním se věnuje - synchronizovanému plavání. Kajetán je televizní moderátor, který pohrdá svou prací, svou přítelkyní i sám sebou. Filip neumí překonat ostych z lidí, a tak vynalézavě projektuje vlastní smrt. Pavel terorizuje svou rodinu a doufá, že tak vytvoří řád zaručující rodinné štěstí. Tři kamarádi nesou kříž banální existence v banální době, ale tváří v tvář smrti se dokážou té banalitě vzepřít.
p. 2014

BEZ HLESU, JEN S ÚSMĚVEM

r. Ivan Vojnár
s. Ivan Vojnár, Galina Šustová
Herečku Annu Letenskou (1904-1942) čeští diváci asi příliš neznají. Její filmová kariéra trvala pouhých pár let, během nichž na ni zbývaly spíš role domovnic a služebných. Po atentátu na zastupujícího říšského protektora Reinharda Heydricha byla zatčena, deportována nejdřívě do Terezína a pak do koncentračního tábora v Mauthausenu, kde byla zastřelena. Ivan Vojnár chce hereččin osud vyprávět jako lidovou hru, částečně s neherci. "Jarmareční ztvárnění života a smrti obdaří příběh stylizací, která nemusí postrádat i chvíle ironické i tragikomické," míní Vojnár.
p. 2015
10e9adef
r. Hicham Boutaleb
k. Tim Spreng, Vojtěch Vančura
h. Vica Kerekés, Barbora Lukešová, Tatiana Pauhofová
Basil je Kanaďan z Vancouveru, narodil se však v Maroku a nyní žije v Praze. Nepokládá se za Čecha, ale za Pražáka. Obdivuje místní kulturní dědictví, zároveň se, ale prostřednictvím své milenky Jany setkává s xenofobními názory. Ty ho následně nutí dělat obtížná životní rozhodnutí. Je romantický a pražská historie v něm vyvolává nostalgii. Basil je plný rozporů: insider a outsider, cynický intelektuál, sukničkář, zároveň ale romantik. V mnoha směrech si připadá, že do Prahy zapadá více než Jana, která pochází z malé vesnice. Janu život v Praze na jednu stranu neskutečně láká, ale zároveň jí děsí představa, že je jí toto město schopné změnit. To, že Jana potlačuje emoce a má zidealizované představy téměř o všem Basila velmi ničí. Jeho jedinou útěchou je hraní a skládání hudby, kterou si Janu už jednou získal. Jana se uzavírá do sebe a snaží se potlačit city k Basilovi, nakonec podléhá cynickým, závistivým a rasistickým názorům svých kolegyň, klientek ze salonu a kamarádek. Film kombinuje krásy města, vtipné příhody, aktuální otázky a podmanivou hudbu.

LAJKA

r. Aurel Klimt
s. Aurel Klimt
k. Radek Loukota
Loutkový sci-fi muzikál o slavné psí průkopnici! Nelehký je život fenky Lajky na periferii ruského velkoměsta. Po svém odchytu je násilně přeškolena na průkopnici kosmonautiky. Záhy po startu následuje Lajku do vesmíru množství dalších zvířat překotně vypouštěných z Houstonu a Bajkonuru. Zvířata bloudí vesmírem až nakonec za pomoci černé díry šťastně obydlí vzdálenou planetu. Po dlouhé době jejich harmonického, nikým nerušeného soužití s místními živočichy k nim však doputují i dva lidští kosmonauti a harmonický i ten holý život zvířat je rázem ohrožen.
p. 2014
Poslední z Aporveru
Poslední z Aporveru
r. Tomáš Krejčí
s. Jana Ozoráková, Michal Krejčí, Tomáš Krejčík. David Ployhar
hr. Petr Forman, Filip Cíl, David Vobořil, Jana Pidrmanová, Nela Boudová, Eduard Jenický, Tomáš Klus, Václav Jiráček
Trikový fantasy film kombinuje živé herce, animovaný film a počítačově vytvořené prostředí. Vypráví příběh chlapce Rybliho a dívky Maysu, kteří svou láskou zachrání svět Aporveru před zkázou. Režisér Krejčí říká: „Celková stylizace filmu navazuje na odkaz českého režiséra Karla Zemana. Film bude z velké části skládán z ručně kreslených komponentů, jež budou následně rozanimovány a spojeny v interakci s živými herci. Vznikne tak jedinečný a doposud nikdy nerealizovaný styl, který kráčí novou vývojovou cestou.“ Snad to tvůrcům vyjde. Premiéru již odkládají několik let.
p. 2014 

SLOVANSKÁ EPOPEJ

r. Juraj Jakubisko
s. Juraj Jakubisko
k. Ján Ďuriš
p. Deana Jakubisková
9. století. Pohanství zaniká, nastupuje křesťanství. Zároveň dochází k zásadnímu zlomu v dějinách slovanských národů - vzniká první písmo, tzv. hlaholice. Vliv Velké Moravy roste... Režisér Jakubisko má představu příběhu
plného magie, náboženských chorálů, lásky, smrti i divokých zvratů.
p. 2016
Tajemství a smysl života
Tajemství a smysl života

TAJEMSTVÍ A SMYSL ŽIVOTA

r. Petr Vachler
s. Petr Vachler
k. Karel Fairaisel
h. Jan Budař, Bára Seidlová, Josef Polášek, Andrea Kerestéšová...a respondetni z celého světa Don Miguel Ruiz, Raymond Moody, Erich von Daniken...
Hraný i dokumentární celovečerní film, který otevírá jiný pohled na svět, na naše životy a to jak v maličkostech, tak věcech zdánlivě velkých. Konzumní svět, který se opírá převážně o spotřebu, peníze a moc jen málokdy nabízí jiný vhled na podstatu života. Zmíněné „drogy“ nás ovládají a stále nabízí nekonečný kolotoč emocí. ( Dokončeno, trikové práce. )
p. 2016 

VLCI A PSI

s. Marek Epstein
Filmová adaptace knihy Jana Tichého Třicet dva hodin mezi psem a vlkem se odehrává v severních Čechách bezprostředně po skončení 2. světové války a vrací se k tématu pomsty, která v poválečném čase nejednou určovala jednání vítězů. Osvobozený český národ za souhlasu své politické reprezentace se na nevinném německém obyvatelstvu mstí za léta fašistické okupace a během brutálního divokého odsunu dokonává poslední dějství 2. světové války. Ti nepraví trestají ty nepravé...
p. 2014

ZTRACENI V MNICHOVĚ

r. Petr Zelenka
s. Petr Zelenka
k. Saša Šurkala
Sir P je devadesátiletý papoušek šedý, který žil kdysi s francouzským premiérem Edouardem Daladierem, zodpovědným za podpis Mnichovské dohody. Nyní přijíždí do Prahy, aby posluchače seznámil se svým pohledem na tuto historickou událost. Ve francouzském kulturním institutu se koná tisková konference, jenže… Za dramatických okolností papouška unese český novinář, který právě prochází krizí středního věku. Žakovy kontroverzní citace zesnulého Daladiera vyvolají diplomatický skandál, což vede Francouze k rozhodnutí spáchat atentát na svého vlastního národního hrdinu. Petr Zelenka hodlá film koncipovat jako DVD disk, teda upoutávky na jiné filmy, padesátminutový hlavní film (viz výše), padesátiminutový "dokument" o natáčení a "bonusy". "Domnívám se, že tento nezvyklý formát se nejlépe hodí k zachycení události tak podivné a zásadní jako byla Mnichovská dohoda/zrada,“ míní Zelenka.
p. 2014

HMYZ

r. Jan Švankmajer
s. Jan Švankmajer
Hospoda na malém městě. Je zavřeno, židle jsou převráceny na stolech. Na věšáku visí „hmyzí šatičky“: sukénky z krepového papíru, papundeklová motýlí křídla, pestře pomalovaná a černé lesklé krovky brouků. U stolu v koutě místnosti sedí šest místních ochotníků: režisér, Růžena, pan Václav, pan Borovička, ajznboňák Kopřiva a slečna Jitka. Tulák leží doma s ischiasem. Chrobáčice a Kukla ještě nepřišly. „Během zkoušky se prolnou životy ochotníků s osudy Čapkových postav," vysvětluje Švankmajer. "Režisér - Cvrček umoří pana Václava, milence své ženy. Pan Kopřiva, hrající Parazita, sežere slečnu Jitku – Larvičku. Panu Borovičkovi se podaří převtělení do chrobáka tak přesvědčivě, že opustí nadobro svoji lidskou podobu. Během zkoušky se rodí i umírá, čas nehraje roli."
p. 2015

NABARVENÉ PTÁČE

r. Václav Marhoul
s. Václav Marhoul
Příběh židovského chlapce putujícího osaměle za druhé světové války venkovem vycházející z bestselleru amerického spisovatele Jerzyho Kosińského.
p. 2017
Pokračování zde.