Ztraceni v Mnichově

68%
Ztraceni v Mnichově

Sir „P“, devadesátiletý papoušek šedý, který kdysi patřil Edouardu Daladierovi, se na pozvání ředitele Francouzského kulturního institutu ocitne v roce 2008 v Praze jako živá relikvie z dob Mnichovské dohody. Sir „P“ po Daladierovi jeho hlasem dodnes opakuje některé důležité věty a prohlášení. Papouška za dramatických okolností unese český novinář Pavel a na základě papouškových kontroverzních citací Daladiera rozpoutává mezinárodní politický skandál.

Ale to je jen polovina příběhu... Další dvě třetiny snímku tvoří „film o filmu“ – hodinový hraný dokument ze zákulisí natáčení, které mělo být česko-francouzskou koprodukcí, Francouzi se však na něm vůbec nepodíleli. Vše bylo jen blafování českého producenta. Když se navíc zjistí, že hlavní herec má alergii na peří a není schopen točit s ptáky, začíná se roztáčet spirála nepříjemností, které vyústí v občanskou válku ve štábu a v šikanu francouzských herců. Na pozadí natáčení koprodukčního celovečerního filmu ukazujeme české povahové rysy, stereotypy a mýty o národní povaze a historii. České historické trauma se mísí s traumatem nedokončeného filmu a s osobními ambicemi a dramaty tvůrců. (Falcon)

 




Recenze: Ztraceni v Mnichově

Kinobox.cz
100%

Katastrofa z toho ale není. Naopak. Je z toho suverénně nejlepší český film letošního roku a několika předchozích let. Jen by mě zajímalo, kolik dalších lidí si všimne toho, o jaké míle napřed je Zelenka před ostatními českými filmaři, a jestli z toho třeba nějaká veřejnoprávní instituce něco vyvodí...


martin-mickey-stusak
martin-mickey-stusak
28 421 bodů
8
Zajímavý snímek o vyslovení faktů a mýtů o události známé jako ´Mnichovská dohoda´. Nejdříve sledujeme půlhodinovou povídku jak z ´Bakalářů´ o jakémsi papouškovi jako jediném svědkovi oněch událostí a skopičin jednoho neúspěšného novináře, aby se to nakonec neočekávaně zvrhlo v něco, čemu se říká ´Film o filmu´. Ano, takový je zbytek snímku, kde je velice věrně divák obeznámen veškerým děním kolem natáčení filmu, které má režisér a scénárista v jedné osobě Petr Zelenka zcela jistě ze svých zkušeností a které může potvrdit každý, kdo chodí k filmu třeba jako komparzista. Ano, takhle ta atmosféra skutečně vypadá. V 70. minutě stopáže jsou náhle rozhovory tvůrců v historickém tématu a dozvídáme se, jak to všechno ve skutečnosti kolem oné dohody bylo. A v 80. minutě se dozvídáme, co už vlastně všichni víme a co dělá naprosto každý. I filmaři se dopouštějí jistého podvůdku, aby na natáčení dostali grant z fondu EU. A tak vlastně je mi záhadou, o čem tento snímek je především. O natáčení filmu nebo o vyjádření přímých souvislostí kolem mnichovské dohody? Nebo snad jde o oboje? Což o to, natočeno je to velice dobře, ale proč jé historické téma vznesena zrovna takovým způsobem? Že by s opatrnosti, neboť se stále jedná o velmi citlivé téma? Hmm...
xxmartinxx
xxmartinxx
22 280 bodů
8
Velmi milé překvapení, že tak ambiciózní film se nerozpadl pod rukama. Místy je to trochu polopatické,třeba když se zastaví děj, aby postavy vysvětlily, jak že to bylo s Mnichovem, ale k celkové rétorice Zelenky mi to pasuje. Touha nabídnout plnohodnotnou revizi dějinné události, která je až moc braná jako hotová záležitost s jasným výkladem, řečená skrz funkční příběh... Vlastně nemůžu uvěřit, že to vyšlo jen s dílčími výhradami k pár zkratkám a místům, kdy je okatost až moc okatá.
hanys_
hanys_
18 771 bodů
4
Největší český mystifikátor opět v akci. Asi ne úplně špatné, spíš takové těžkopádné a pro mě osobně ne tak lehce stravitelné jako např Karamazovi. Jako reklama na Tesařovu knihu to ale funguje perfektně. Ale nic víc.


Dodatečné informace

Původní název:
Ztraceni v Mnichově (více)
  • Česká republika Ztraceni v Mnichově
  • Česká republika Lost in Munich
Premiéra v ČR:
22. 10. 2015
Distributor:
Falcon
Země původu:
Česká republika
Rozpočet:
1,51 mil. USD

Podobné


Powered byJustWatch