Hvězda Falloutu už není náhražkou slavnějších jmen. Příště se postaví zabijáckým veverkám

Hvězda Falloutu už není náhražkou slavnějších jmen. Příště se postaví zabijáckým veverkám
Fallout | Amazon Prime Video
Narodila se roku 1996 v londýnské části Bethnal Green, vzdělání se jí dostalo na City of London School for Girls a k feminismu ji po letech opět přivedla dosti osobní bulvární aféra. Když roku 2021 žila sama v New Yorku, média se předháněla ve zprávách, podle nichž randí s tehdy čerstvě rozvedeným Bradem Pittem. Byla to pro ni velká novinka, neboť oscarového herce osobně nikdy nepotkala.
Ella Purnell
Ella Purnell

Herečka

7.4
Za svou osobnost musela dlouho bojovat i na stříbrných plátnech. Na ně se propracovala přes divadlo, když roku 2008 porazila tisíce uchazeček o roli v muzikálu Oliver! Následně zahájila svou filmovou kariéru sestávající z úloh mladých dívek, jejichž starší (a v příběhu titulní) verze ztvárňovaly věhlasné herečky. Mladou Keiru Knightley Purnell hrála v romantickém sci-fi dramatu Neopouštěj mě, pubertu Angeliny Jolie si vyzkoušela ve fantasy Zloba – Královna černé magie a v Margot Robbie dospěla v dobrodružství Legenda o Tarzanovi. Vzhledem k pověsti a všeobecně obdivované atraktivitě zmíněných žen jde o lichotivý rejstřík, který dotvářely ještě menší úlohy v Kick-Ass 2 či v ambiciózním hororu Nezvaní hosté. Větší příležitost dostala ve fantasy Tima Burtona Sirotčinec slečny Peregrinové pro podivné děti, kde zdatně sekundovala Evě Green.
V Hollywoodu o ni byl zájem i díky perfektně osvojenému americkému akcentu, na němž dlouhodobě pracuje s trenérkou Kohli Calhoun. Začaly spolu na seriálu Sweetbitter roku 2018 o mladé dívce, která se přistěhuje do New Yorku a záhy přichází o svou nevinnost. Viktoriánskou Anglii okusila v seriálu Belgravia od autora Panství Downton Juliana Fellowese. Přestože si zkušenost pochvaluje, lépe se cítí v méně strojeném prostředí. „Popravdě nemám ráda dobová dramata,“ svěřila se pro GQ. „Nerada na nich pracuji, jelikož jsem nerada za nóbl, hezkou, uvědomělou a vytříbenou. Nenávidím to. Baví mě se potit ve špíně, být pokrytá krví, zlomyslná a ukusující prst radioaktivního ducha,“ stočila řeč k Falloutu, kde absolvovala intenzivní hereckou partii s Waltonem Gogginsem.
Fallout: Skryté odkazy na hru | Kinobox
Retrofuturistický příběh z Los Angeles, kde se přeživší na sklonku 30. století snaží adaptovat na post-nukleární krajinu, vychází z úspěšné série stejnojmenných videoher. Purnell ztvárňuje postavu Lucy MacLean, která v herní předloze není, ale její dobré srdce a hlášku Okey Dokey si publikum snadno zamilovalo. Osmiměsíční natáčení štáb přivedlo na lokace v Utahu, New Yorku i Namibii, přičemž Purnell musela rychle doplnit své videoherní vzdělání a sžít se s ostatními skvělými herci. „Měla jsem osm týdnů příprav na značku, který má pětadvacetiletou tradici,“ přiznala v rozhovoru s hereckou kolegyní Chloë Grace Moretz, s níž hrála ve zmíněném Kick-Ass 2.
Fallout
Sirotčinec slečny Peregrinové pro podivné děti
Yellowjackets 1. řada
Neopouštěj mě (2010)
Nezvaní hosté
Zdlouhavá produkce byla náročná například z pohledu spánkové deprivace, ale odměnou byla spolupráce s režisérem Jonathanem Nolanem (Westworld) či se zmíněným Gogginsem, jehož známe z Osmi hrozných či Tomb Raidera. „Jeho postavu mi popsali tak, že jeho obličej vypadá jako roztávající svíčka,“ vyprávěla Purnell. „Ale číst vedle něj a slyšet jeho akcent… Začal dělat takovou věc se zuby, něco jako šišlání, což bylo kompletně transformativní. Okamžitě mě to přeneslo z té místnosti na scénu,“ ocenila kolegu herečka, která prý dává přednost herecké improvizaci přímo na místě.
Netradičním zážitkem bylo natáčení v rozpálené Namibii, kde štábu komplikovala situaci písečná bouře. Scéna, v níž Lucy pochoduje k obrovskému lodnímu vraku, se točila v odlehlé lokalitě vzdálené od civilizace čtyři hodiny letu helikoptérou. „Sledovali jsme stovky lachtanů na pláži i čerstvě narozená mláďata, která si hyeny a šakalové přišli dávat k snídani,“ připomněla Purnell odvrácenou stranu divočiny, která korespondovala se situací její osamělé postavy. „Byla jsem úplně sama, bez ochranky. Natáčeli mě v širokém záběru z dronu na tenhle opuštěný vrak, jak kráčím do lodi, která mohla být potenciálně plná šakalů. ‚Tohle je Fallout,‘ pomyslela jsem si.“
Purnell si užívala také produkci mysteriózního seriálu Yellowjackets pro Showtime, který najdeme i v nabídce Netflixu. Ztvárnila kapitánku ženského fotbalového týmu, jenž ztroskotá v divočině a uchyluje se ke kanibalismu. „Pořád je celkem novinkou vidět ženu v násilné poloze, která neslouží fetišizaci či taktice, při níž se dává najevo brutalita,“ sdělila pro The Independent. „V Yellowjackets nejsme polovysvlečenými sexy kanibaly. Prostě se snažíme přežít, což tak často nevidíte,“ dodala sedmadvacetiletá herečka, která se chystá na souboj s vypečenými veverkami.
Chystaná novinka bude vyprávět o rutinní inspekci v národním parku za účelem odstranění škůdců, která se zvrhne v útok běsnících veverek, jež po setmění začnou tyranizovat personál i návštěvníky. Vedle Purnell si zahraje Rhys Ifans z Rodu draka, režírující herec Craig Roberts naváže na své komedie Ten Jim, Věčná krása a Nejhorší golfista na světě. „Fallout je momentálně největší show světa, produkční tým a distribuční partneři jsou tudíž nadšení, že na palubě našeho veverčího filmu máme její hlavní herečku,“ prohlásil producent James Scott pro Screen Daily. Ella Purnell přitom míří ještě výš a dá se očekávat, že dostane příležitost i v serióznější velkofilmu.
Podívejte se také na žebříček nejlepších hereček podle Kinoboxu.
Zdroje: Interview Magazine, Tatler, GQ, The Independent. Screen Daily